Tunnustus: Suomen Harrastajateatterin Tukisäätiö palkitsi  omaleimaisen kulttuurin vaalijan

Kunniamaininta juhlistaa Ramppi-teatterin merkkivuotta

Ramppi-teatterin näytelmät käsittelevät usein Suomen historian kipukohtia. Kuvassa karjalaiset evakot ovat juuri tulleet Kangasallle Aulis Aarnion kirjoittamasta ja Ahti Jokisen ohjaamassa näytelmässä Kuinka löytäisin sen laulun vuodelta 2010.

Kangasalalainen Ramppi-teatteri viettää tänä vuonna toimintansa 20-vuotisjuhlavuotta. Juhlinnan syytä saatiin äskettäin lisää, kun tuli tieto, että Suomen Harrastajateatterin Tukisäätiö on myöntänyt teatterille kunniamaininnan hienosta panostuksesta harrastajateatterin tulevaisuuteen ja kulttuurin hyvää tekevään voimaan.

– Tunnustus on meille riemun aihe, kun se tulee anomatta ja pyytämättä, sanoo Ramppi-teatterin pitkäaikainen käsikirjoittaja ja koko teatteritoiminnan grand old man, professori emeritus Aulis Aarnio.

Kiitoksellaan säätiö ilmaisee haluavansa palkita laajemminkin harrastajateatteriliikkeen aktiivista osuutta yhteiskuntamme hyvinvoinnin lisäämisessä ja hienon harrastustoiminnan tarjoamisessa lapsille ja nuorille.

Vuonna 1995 Kangasala-Opiston näytelmäpiiristä itsenäistynyt harrastajateatteri on noudattanut jo pitkään omaperäistä linjaansa tarkastelemalla Suomen historian eri vaiheita ja käännekohtia paikallisesta näkökulmasta.

Ramppi on kuljettanut yleisöään Kangasalan menneisyydessä kuvaamalla niin Sarsankosken kuivumisen dramaattiset seuraukset vuonna 1604 kuin karjalaisten evakkojen asettumisen paikkakunnalle jatkosodan aikana.

Välille ovat mahtuneet työväenyhdistyksen perustaminen, kansalaissota ja Lapuan liikkeen nousu, Antti Tulenheimon, Jalmari Finnen, Einar Ilmonin ja monen muun lähiseudun vaikuttajan elämänvaiheet sekä paljon muuta.

Ramppi- teatterin liikevaihto on 80 000 euroa. Näyttelijätyö on kokonaan harrastajapohjaista, mutta teatteri pyrkii pitämään yllä korkeaa taiteellista tasoa palkkaamalla ammattiohjaajan jokaiseen produktioonsa.

 

Palkintoja tasaisin välein

Kunniamaininta ei ole ensimmäinen yllättäen tupsahtanut julkinen tunnustus Ramppi-teatterille. Vuonna 2006 Ramppi-teatteri sai Suomen Kotiseutuliiton valtakunnallisen tunnustuksen, joka myönnettiin erityisesti isänmaan kohtaloiden tuomisesta draaman keinoin teatterin lavalle.

Vuonna 2009 Pirkanmaan taidetoimikunta palkitsi Rampin omaleimaisesta ja kunnianhimoisesta ohjelmistosta sekä korkeasta taiteellisesta tasosta.

Ramppi-teatterin suojista on ponnistanut myös nykyisin itsenäisenä yhdistyksenä toimiva Kangasalan Pikkuteatteri, joka on niittänyt paljon kiitosta tasokkaista lasten- ja nuortennäytelmistään.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?