”Todennäköisesti merkittävin kaava pitkään aikaan”

Roholan alueelle on mahdollista rakentaa koti noin viidellesadalle asukkaalle. Asemakaava, joka on juuri tullut nähtäville lausuntoja varten, on tuomassa Lahdentien ja Pälkänevedentien väliselle alueelle 175 omakotitalotonttia ja lisäksi viisi tonttia suorasta seinänaapuruudesta vapautetuille kytketyille pientaloille.

– Kyseessä on todennäköisesti merkittävin kaava, jota Pälkäneellä on tehty pitkään aikaan. Niinpä siihen on myös paneuduttu huolella, arvioi aluearkkitehti Marja Kuisma.

Samoilla linjoilla on Pälkäneen kunnanjohtaja Janita Koivisto. Hän näkee Roholan vetovoimatekijänä ja pitkän ajan tonttivarantona kunnalle.

Alueen suunnittelussa otettiin lähtökohdaksi soveltuvuus erityisesti lapsiperheille.

– Voidaan ajatella, että jos se sopii lapsiperheille, se sopii kaikille – tämä näkyy joissakin turvallisuusnäkökohdissa, kuten esimerkiksi kevyen liikenteen väylissä, aluearkkitehti Kuisma huomauttaa.

Kaavakartassa kevyen liikenteen väylät ja pihakadut halkovat soluja, joiden keskellä sijaitsevat viheralueet jäävät asukkaiden käyttöön. Roholassa on haussa alue, joka ei olisi kaupunkimaista tiukkaa taajamaa, vaan asuinalue, joka säilyttäisi kylähengen ja maanläheisyyden. Niinpä kaavaan on varattu jonkin verran asukkaiden yhteiskäyttöön soveltuvia harrastus- tai muita tiloja, jotka eivät nakerra rakennusoikeutta asunnoilta. Liikenteeltä melu- ja näkösuojaa tarjoava pengerryskin aiotaan hyödyntää. Kuisman mukaan kyseeseen voisi tulla vaikkapa BMX-pyöräilyyn sopiva rata, mutta suunnitelmia on siltä osin tarkoitus täsmentää myöhemmin.

Kaavan laadinnassa on ollut kaavasuunnittelija Helena Väisäsen lisäksi mukana erillinen asukastyöryhmä, joka on kokoontunut projektin aikana säännöllisesti miettimään kaavaratkaisuja.

Jos kaava-alue toteutuu esitetyssä muodossa, sitä ei rakennettaisi valmiiksi kertarysäyksellä. Se, missä järjestyksessä eri osien toteutusta vietäisiin eteenpäin, tulee ratkaistavaksi myöhemmin.

Kuisma toivoo, että kaava saataisiin hyväksyttyä vielä tämän vuoden aikana. Janita Koiviston mukaan tontteja alueelta voitaisiin hyvässä lykyssä päästä myymään jo ensi vuonna.

Omakotitalotonttien koko on reilu, keskimäärin noin 1300 neliömetriä. Suunnittelua on tehty siinä määrin tarkasti, että alueella olevat kalliot ja siirtolohkareet on huomioitu niin, että ne voivat jäädä paikoilleen haittaamatta rakennushankkeiden toteuttamista.

Teiden nimet on otettu paitsi alueen tilojen ja maanomistajien nimistä myös muun muassa Kostianvirran taisteluun ja alueella säilyviin viljelypalstoihin liittyen.

Kaavaan on merkitty myös varaus uudelle päiväkodille.

Roholan kaavaehdotus on nyt nähtävillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?