”Kangasalan hakkuut pahensivat ongelmaa”

Suomen luonnonsuojeluliiton, SLL:n, Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin aluesihteerin Juho Kytömäen mukaan yhdistys ei vastusta Ojalan ja Lamminrahkan alueen rakentamista ehdoitta. Osayleiskaavoissa esitetty rakentaminen on hänen mukaansa kuitenkin tehotonta ja vaatii liikaa pinta-alaa.

– Luonnonarvoille ja virkistyskäytölle on monin paikoin varattu vain kapeita suikaleita asuinalueiden väliin. Ero nykyiseen yhtenäiseen metsäalueeseen on dramaattinen. Kaupunkiseudun kasvun pitää olla jotakin muuta kuin omakotitalomaton levittämistä luonto- ja virkistysalueille, hän arvioi.

Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri, Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ja Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys ovat valittaneet Kangasalan Lamminrahkan ja Tampereen Ojalan osayleiskaavoista Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Kuntien yhteistyössä valmistelemat kaavat toisivat alueelle liki 15 000 uutta asukasta omakotitalo- ja pientaloasuntoihin.

Valitukset perustuvat maankäyttö- ja rakennuslaissa asetettuihin alueiden käytön suunnittelun tavoitteisiin ja yleiskaavan sisältövaatimuksiin, valtioneuvoston asettamiin valtakunnallisiin alueidenkäyttötavoitteisiin sekä liito-oravan riittämättömän huomioon ottamisen osalta luonnonsuojelulakiin.

– Kaavan valmistelun aikana Kangasalan puolella tehdyt laajat hakkuut pahensivat ongelmaa esimerkiksi liito-oravan kannalta, mutta kaavaehdotuksiin se ei aiheuttanut enää merkittäviä muutoksia. Keväällä 2014 alueen toisessa osassa tehdyt uudet liito-oravahavainnot eivät myöskään enää juuri vaikuttaneet kaavan sisältöön. Liito-orava on uhanalainen ja lain suojaama laji, mutta lisäksi sen esiintyminen kertoo, että alueella on myös muita metsiin liittyviä luonnonarvoja, Kytömäki sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?