Luopioisten Sotaveteraanit: Luutnantti Martti Järvinen valittiin kunniapuheenjohtajaksi

Matrikkeli julkaistaan veteraanipäivänä

93-vuotias Martti Järvinen Aitoosta valittiin Luopioisten sotaveteraanien kunniapuheenjohtajaksi.

Luopioisten sotaveteraanit valitsivat 93 vuotta täyttäneen aitoolaisveteraanin Martti Järvisen kunniapuheenjohtajakseen. Valinta tehtiin 28. maaliskuuta Mikkolan Navetalla järjestetyssä vuosikokouksessa. Läsnä oli 16 jäsentä. Heistä 90-vuotiaat Aarne Heino Padankoskelta ja Viljo Vuorinen Luopioisten kirkolta ovat rintamasotilastunnuksen omaavia veteraaneja. Mukaan oli kelkkaillut pyöräkelkallaan myös 93-vuotias pirteä veteraanin leski Marjatta Nurminen Vohlisaarentieltä.

Tilaisuuden aluksi sytytettiin kynttilät vuoden kuluessa poisnukkuneille jäsenille ja hiljennyttiin muistamaan heitä. Puuhanaisten ja -miesten takin kaulukseen kiinnitettiin Sotaveteraaniliiton ansiomerkit. Kultaisen sai Raija Salonen, hopeiset Jorma Ryytty, Tarja Nemlander, Marjatta Jussila, Reijo Anttonen, Timo Ailio ja Riitta Vuotari. Eerikki Järvinen saa Sotaveteraaniliiton hänelle myöntämän kultaisen ansioristin Pälkäneen kunnan veteraanijuhlassa.

90-vuotiaat Aarne Heino (vasemmalla) Padankoskelta ja Viljo Vuorinen Luopioisten kirkolta ajavat molemmat vielä omalla autollaan asioille. Molemmat istuvat sotaveteraanien hallituksessa.

Vuosikokouksessa puhetta kokouksessa johti Asko Valkama ja sihteerinä toimi Riitta Vuotari. Tilinpäätös ja toimintakertomus hyväksyttiin kiitosmaininnalla ja niinpä hallitus saa jatkaa entisin voimin seuraavankin vuoden. Tilillä oli vuoden lopulla rahaa pari tonnia, joten jokainen veteraani saa havuseppeleen viimeiselle matkalleen.

Hallituksen puheenjohtajana toimii Timo Ailio. Lisäksi hallitukseen kuuluvat varapuheenjohtaja Aarne Heino, Viljo Vuorinen, Martti Järvinen, Marjatta Nurminen, Saara Järvinen, Leila Pahkamäki, Reijo Anttonen, Elma Sihvonen, Tarja Nemlander ja sihteeri/taloudenhoitaja Riitta Vuotari.

Perinneasiain hoitajina toimivat Tomi Riihiranta ja Raimo Salokannel. Toiminnan tarkastajiksi valittiin edelleen Raimo Salminen ja Jaakko Tuokko.

Yhdistyksen toimintakertomuksesta selviää, että jäseniä on 133. Heistä 15 miestä ja viisi naista omaavat rintamatunnuksen. Jäsenluettelossa on tilaa.

– Pidetään yhdessä huoli kunniakansalaisistamme heidän eläessään. Veikko Lavin sanoin: ’Turha polttaa on hälle kynttilää, kun hautakumpu umpeen luotu on’, Timo Ailio siteeraa.

Viime vuoden aikana yhdistys osallistui yhteensä 25 erilaiseen tilaisuuteen. Joulun alla vierailtiin jokaisen veteraanin ja veteraanin lesken luona. Leila Pahkamäki liikuttaa viikoittain 10–15 henkilön kuntoporukkaa yhdistysnurkassa.

Jatkossa veteraaniyhdistyksen tärkeimpänä tehtävänä on huolehtia, että veteraanit saavat heille kuuluvat kuntoutukset ja kotiavun. Lisäksi yhdistys toimii yhdysmiehenä veteraanien ja heidän asioitaan hoitavien viranomaisten välillä. Pälkäneellä ja Kangasalla yhteistyö toimii esimerkillisesti.

Luopioisten veteraanimatrikkelitoimikunnan puheenjohtaja Timo Ailio kertoi vuosikokousedustajille matrikkelin olevan valmis. Kirja julkaistaan veteraanipäivänä Pälkäneen kunnan veteraanijuhlassa. Tilaisuus alkaa 27.4. kello 18 Aitoon Honkalassa.

Yli 500-sivuisessa teoksessa on yhteensä 1479 miehen ja naisen lyhyt tarina sodassa ja siviilissä. Heistä 212 koki sankarikuoleman ja neljä joutui sotavangiksi.

Matrikkelin monipuolisessa artikkeliosassa kerrotaan muun muassa, minne kaikkialle taisteluihin sota vei Luopioisten miehiä ja kuinka sodasta huolimatta ihmisen rakastavat toisiaan. Kirjaa myydään Honkalassa juhlapäivänä ja myöhemmin ainakin Kukkian kirpparilla Luopioisissa. Kirja luovutetaan korvauksetta jokaiselle Luopioisten Sotaveteraaniyhdistyksen veteraanijäsenelle ja veteraanien leskille sekä yhdistykseen kuulumattomille Luopioisten alueella asuville veteraaneille ja veteraanien leskille.

 

Timo Ailio

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?