Uusia kirkkotekstiilejä käyttöön Pälkäneen kirkkoon

Pälkäneen kirkossa kiirastorstain illan messussa siunattiin käyttöön Mirva Nikkasen valmistamat Bursat.

Bursa (lat. kukkaro) on messussa käytettävä, kankaasta tehty neliskulmainen liturginen kotelo, tasku, jossa säilytetään korporaalia. Bursa noudattaa liturgisia värejä. Se asetetaan ehtoollismaljan, pallan ja kalkkiliinan päälle ennen ja jälkeen ehtoollisenvieton.

Korporaali on lännen kirkossa messun aikana alttarilla käytettävä neliön muotoinen liina, jolle asetetaan siunattavat ehtoollisaineet, öylätit ja viini. Siihen on yleensä kirjailtu risti tai jokin muu ehtoolliseen liittyvä symbolinen kuvio. Korporaaliliina osoittaa ne lahjat, jotka erotetaan muista pyhitettäviksi ja ehtoollisaterialla jaettaviksi. Sitä käytetään myös estämään mahdollisia ehtoollisleivän murusia tippumasta alttarille tai lattialle. Sellaisena se symboloi Kristuksen käärinliinaa ja sen käyttö heijastaa uskoa  Kristuksen läsnäoloon ehtoollisessa.  Korporaalia käytetään, katolisessa, luterilaisessa ja anglikaanisessa kirkossa.

Palla on valkoisella pellavakankaalla päällystetty neliön muotoinen kova, esimerkiksi pahvi- tai muovilevy, jolla kalkki eli ehtoollismalja peitetään messussa silloin kun kalkkiliina on otettu pois. Pallaan on usein kirjailtu risti, tai jokin ehtoolliseen liittyvä symboli tai kuvio. Pallan tehtävä on  suojella arvokkaammasta materiaalista valmistettua ja liturgisia värejä noudattelevaa kalkkiliinaa

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>