Tekopohjavesi: Yhtiöstä eroavat kunnat kohentavat omia vesilaitoksiaan

Tavase paheksuu Valkeakosken vesi-investointeja

Tavasen toimitusjohtaja Petri Jokela (vasemmalla) ja Valkeakosken entinen tekninen johtaja Pentti Bergmann (oikealla) kysyvät Tavase-osakkailta, vaarantaako Valkeakoski Tavasen osakassopimuksen toteutumisen.

Tekopohjavesilaitosta Pälkäneen ja Kangasalan harjuihin suunnitteleva Tavase Oy kysyy osakkailtaan, vaarantaako Valkeakoski yhtiön osakassopimuksen toteutumisen.

Valkeakoski, Kangasala ja Akaa ovat päättäneet irtautua Tavasesta. Vesihanke on viivästynyt ja kallistunut kohtuuttomasti alkuperäisistä suunnitelmista. Se herättää laajaa vastustusta ja koettelee kuntien välisiä suhteita.

Valkeakoski päätti loppuvuodesta 2011, että se jättää ongelmayhtiön vuoden 2012 aikana. Sen jälkeen kaupunki ei ole suostunut rahoittamaan Tavasea osakassopimuksen mukaisesti. Elokuussa 2012 Valkeakoski päätti, ettei se enää myönnä yhtiölle takauksia tai vakuuksia.

Valkeakoski on reilun 12 prosentillaan Tavasen toiseksi suurin osakas. Kaupungille on varattu omistusosuuden mukainen määrä laitoksen tuottamasta vedestä. Osakassopimuksen mukaan Valkeakoskelta perittäisiin 20 prosenttia vesimäärävarauksesta, vaikkei se vettä käyttäisikään.

Tavasen hallitus kysyy osakaskunnille toimitetussa kirjeessä, onko kaikille osakkaille edelleen taattu sovitut kustannusosuudet tekopohjavesihankkeessa.

”Tavase Oy:n hallitus on huolestunut Valkeakosken kaupungin mahdollisesti heikentyneestä sitoutumisesta tekopohjavesihankkeeseen. Investointipäätöksen tekeminen pintavesilaitoksen rakentamiseksi voi pienentää Valkeakosken kaupungin resursseja ja halukkuutta osallistua tekopohjavesihankkeen toteuttamiseen osakassopimuksen velvoittamalla tavalla. Erityisen huolestuttavaa on, että pintavesilaitoksen investointipäätös on tehty nyt, kun pitkään odotettu tekopohjavesilaitoksen lupapäätös on aluehallintoviraston mukaan juuri valmistumassa”, Tavasen hallitus paheksuu.

 

Valkeakoski rakentaa pintavesilaitosta

Valkeakoski rakentaa parhaillaan Tyrynlahdelle uutta yhdeksän miljoonan euron pintavesilaitosta. Sen turvin kaupunki saa Mallasvedestä parempilaatuista juomavettä.

Tavasen kirjeessä ei puututa Kangasalaan ja Akaaseen, vaikka nekin ovat tehneet päätöksiä ja investointeja, joiden turvin vesihuolto hoidetaan ilman Tavasea. Tavasen kolmanneksi suurin osakas Akaa hankkii vetensä Hämeenlinnasta. Neljänneksi suurin osakas Kangasala puolestaan on parantanut Rikun ja Raikun vedenottamoita.

Tekopohjavesilaitoksen lupapäätöstä odotetaan huhti–toukokuussa. Yhtiön ei uskota saavan lupaa ainakaan hakemassaan laajuudessa, sillä vesihanke vaarantaisi Natura-alueita sekä Keiniänrannan tervalepikossa Pälkäneellä että Vehoniemenharjulla Kangasalla.

Lausunnolla olevassa maakuntakaavassa varaudutaan jo siihen, ettei Pälkäneen ja Kangasalan suunnalta saada tarvittavaa vesimäärää, sillä Ylöjärven Pinsiönkankaalle on tehty merkintä tekopohjavesihanketta varten.

Tavasen osakaskunnille lähettämän kirjeen ovat allekirjoittaneet toimitusjohtaja Petri Jokela, hallituksen puheenjohtaja, Tampereen kaupunginvaltuutettu Peter Löfberg (rkp) ja hallituksen muut jäsenet, joita ovat Kangasalan kunnanvaltuuston entinen puheenjohtaja Heikki Salmela (sd), Valkeakosken entinen tekninen johtaja Pentti Bergmann (sd), Tampereen Tilakeskus Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Esa Kanerva (sd) ja Lempäälän tekninen johtaja Jaakko Hupanen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?