Sikuria arkeen ja juhlaan

Sikurin kukka. Kuva: Wikipedia / Alvesgaspar.

Puheissa ja muistoissa sikuri useimmiten yhdistetään sota- ja pula-aikaan.

Se on ainakin kaksi tuhatta vuotta terveellisenä arvostettu, edelleen käytössä oleva rohdoskasvi, yleiseurooppalainen ruoka- ja juoma-aine, joka on oikein suotavaa uudestaan palauttaa kaiken kansan päivittäiseen kotitalouskäyttöön.

Suomessakin sitä on jonkin verran viljelty. Ani harvat sen kasvatusta nykyään harrastavat. Koristekasviksikin tuo lähes metrin korkuinen, monivuotinen juurisikuri mainiosti soveltuu vaaleansinisine, kauniine kukkineen.

Jossain saattaa vielä esiintyä villejä yksilöitä. Siemeniä saa Maatiainen ry:ltä, salaattisikuria ruokakaupoista ja sikurijauhoa verkkokaupasta.

Pietarsaaren sikurimuseosta löytyy runsaasti tietoa sikurijauhon valmistuksen, tehtailun ja vuoden 1900 kahden puolen pitkään jatkuneen suomalaisen liiketoiminnan kaikista vaiheista.

Juomaksi valmistettava sikuri saadaan kasvin paksusta, porkkanamaisesta juuresta pesten, kuivaten, paloitellen, paahtaen ja hienoksi jauhaen.

Sikurijuoma on kahvin näköistä. Makukin siihen hiukkasen vivahtaa. Riippuvuutta aiheuttavaa huumetta, kofeiinia ei siinä ole, joten sitä sopii ilman univaikeuksia vaikka yömyöhällä nautiskella.

Sikurissa on terveyttä edistävää inuliinia enemmän kuin monissa muissa kasveissa. Inuliinilla on myönteisiä vaikutuksia suoliston bakteeritoimintoihin. Diabeetikotkin hyötyvät inuliinista.

Itse valmistan ison mukillisen mukavanmakuista juomaa kuumasta vedestä, teelusikallisesta sikurijauhoa, kaurakermasta sekä tummasta ruokosokerista tai hunajasta.

 

Mikko Kiio

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?