Viehtymys vanhaan: Maija Lehtisaarelle retroilu on elämäntapa

Retro vei sydämen

Retropuodissa. Maija Lehtisaari on jo tutustunut Pirkan Kirpputorikeskuksen uuteen Retropuotiin. – Kerrassaan ihana ja värikäs paikka, retron suuri ystävä kehuu.

Sininen väri on yksi pääsyistä siihen, miksi retroilu valtasi Maija Lehtisaaren sydämen. Nykyisin Kangasalla asuvan naisen vanha koti Loimaalla oli täynnä sinistä väriä. Kun Lehtisaari muutti Tampereelle 14 vuotta sitten, hän päätti antaa muillekin väreille mahdollisuuden.

– Ja siitä se innostus lähti. Pikkuhiljaa värit valtasivat uuden kotimme. Retro hiipi siinä samalla kuin varkain mukaan sisustukseen. Aluksi käytin retrotavaroita vain kodin sisustuksessa, mutta kymmenisen vuotta sitten aloin myös pukeutua retrovaatteisiin. Silloin hurahdin siis lopullisesti, Lehtisaari naurahtaa.

Nykyisin naisen kotona kokataan retrovälineillä ja syödään 1960– ja 1970–luvulta peräisin olevista astioista. Matot, verhot ja vuodevaatteet ovat samaa tyylisuuntaa, samoin muu sisustus. Lehtisaari pyrkii löytämään aitoa retroa myös vaatteiksi.

– Tämä ei olekaan ihan helppoa, mutta aina sitä jotain löytää. Ompelen paljon itsekin, joten retrokangas muuntuu nopeasti joksikin tarpeelliseksi vaatteeksi. Tyttärillenikin yritän löytää mahdollisimman paljon vaatteita 1960– tai 70–luvulta.

Omat ongelmansakin viehtymys vanhaan synnyttää: vanhan hajotessa uutta on vaikea löytää tilalle.

– Meiltä meni vähän aikaa sitten rikki 1970–luvulta peräisin oleva leivänpaahdin. Olen katsellut vastaavaa tilalle, mutta niitä on aika vaikea löytää. Toistaiseksi olemme pärjäilleet ilmankin, mutta katsotaan nyt, kuinka kauan.

Lehtisaaren haaveena on löytää kokoelmiinsa vielä keltaisia Primavera-tuotteita. Mieluisia löytöjä olisivat esimerkiksi emalinen kattila, kahvipannu tai lampunvarjostin. Vihreä Finelin valmistama Primavera-kattila kotoa jo löytyyin.

– Kyllähän noita markkinoilla on, mutta hyväkuntoista ja mahdollisimman edullista on jo vaikeampi löytää. Toinen etsiskelemäni tuote on Finelin Pehtoori-sarjan kahvipannu. Näitäkin löytyy, mutta hinnat liikkuvat yleensä noin 80–90 eurossa.

Vaikka Lehtisaari rakastaa vanhaa, maltaita hän ei ole siitä valmis maksamaan. Hän pyrkii siihen, että kirpputorilöydöt maksaisivat maksimissaan neljä euroa kappaleelta.

– Toisaalta olen etsinyt noita keltaisia tuotteita ja tuota kahvipannua jo sen verran pitkään, että niihin saattaisin sijoittaa enemmänkin eikä niitä ihan muutamalla eurolla mistään edes saisi.

Finelin Kahvipehtoori-kahvipannuja.

Ahkera kirpputorien kiertäjä

Retrotavaran etsiskelijälle kirpputorit ovat parhaita aarreaittoja. Lehtisaari on aina kierrellyt niillä ahkerasti, osittain myös olosuhteiden pakosta.

– Ei Loimaalla ollut nuoruudessani juuri mitään kauppoja, jotka olisivat kiinnostaneet minua. Kirppikset olivat minulle parhaita kauppakeskuksia.

Lehtisaaren nykyiset suosikkikirpputorit löytyvät Kangasalta. Hän kehuukin kunnan kirpputoritarjontaa.

– Pirkan Kirpputorikeskus on isoin ja siellä on tämä uusi, ihastuttava Retropuotikin, mutta kaikilla Kangasalan kirppiksillä on omat hyvät puolensa.

Toisinaan hän suuntaa myös Tampereelle Hervannan Kierrätyskeskukseen. Lielahden Kontista saattaa niin ikään tehdä hyviä löytöjä.

– Sinne on vaan sen verran matkaa, ettei siellä tule käytyä kovinkaan usein. Loimaaltakin löytyy edelleen hyviä kirppareita.

Lehtisaari kuuluu myös ”Rätei, retroi ja lumpui” -nimiseen Facebook-ryhmään. Suositusta, käyttäjiensä kesken ”Lumppulana” tunnetusta ryhmästä voi löytää lähestulkoon mitä vain.

Retropuodista löytyy retroja värejä.

– Hinnat ovat tosin melko korkeat, kuten monissa Facebook-ryhmissä usein on, mutta netistäkin voi toisinaan tehdä hyviä löytöjä, Lehtisaari sanoo.

Huutokaupoistakin retroa voisi löytää, mutta niitä Lehtisaari ei harrasta.

Nainen Rynttyliisa-blogin takana

Lehtisaaren elämäntyyliä voi seurata hänen blogissaan. Rynttyliisa-nimisessä blogissa on esillä esimerkiksi viimeisimpiä hankintoja, sisustuskuvia ja lapsiinkin liittyviä asioita.

– Blogini on mahdollisimman aito. En todellakaan esimerkiksi siivoa tai siloittele sisustustamme kuvissa, jotka laitan blogiin esille, Lehtisaari mainitsee.

Miten aidon retron suuri ystävä sitten suhtautuu nyt kovasti pinnalla olevaan uusretroon?

– Aito on aina aitoa. Ymmärrän kyllä uusretronkin suosion, mutta itse pidän enemmän aidosta, Lehtisaari toteaa.

 

 

Retropuoti aloitti Lentolan kirppiksellä

Pirkan Kirpputorikeskuksessa Lentolassa avattiin kolmisen viikkoa sitten Retropuoti. Puodissa on myynnissä kaikenlaista tavaraa pääasiassa 1960– ja 1970–luvuilta. Asiakkaat ovat ottaneet Retropuodin hyvin vastaan.

– Uutta tavaraa tulee myyntiin päivittäin. Tuotteita tuodaan myyntiin provisiolla, joten myyntiin voi tuoda vaikka vain yhdenkin tavaran kerralla, kirpputorin yrittäjä Milla Suomi kertoo.

Idea Retropuotiin syntyi osin yrittäjän omasta retroinnostuksesta. Suomi ei ainakaan tiedä, että vastaavaa tilaa olisi olemassa jonkin muun kirpputorin yhteydessä.

– Toki tavoittelemme tämän uudistuksen avulla asiakaskuntaa myös kauempaa, Suomi lisää.

Yrittäjä arvioi, että Retropuodin todellinen sesonkiaika on kesällä, kun mökkiläiset saapuvat lähiseuduille.

– Monet hankkivat retrotavaraa erityisesti kesämökeilleen, Suomi tietää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?