Rönnvik putsasi pöydän tilaviinikilpailussa

Kahdeskymmenes Suomen tilaviini -kilpailu oli yhtä juhlaa laitikkalalaiselle Rönnvikin viinitilalle. Rönnvikin Rönnvik-viini valittiin paitsi parhaaksi jälkiruokaviiniksi myös Suomen tilaviiniksi 2015. Makea jälkiruokaviini, joka on valmistettu viinitilan Vertti-viherherukasta, sai kilpailun ainoana viininä raadilta yli 17 pistettä, mikä ratkaisi voiton.

Kilpailussa oli kaikkiaan kuusi sarjaa, joista Rönnvikin tila vei nimiinsä neljä. Rönnvikin nimikkoviinin lisäksi voitokkaita olivat korkeimmat pisteet ruokaviinien sarjassa kerännyt puolikuiva valkoherukkaviini Rönnvikin Kamreeri, seurusteluviineissä makea mustaherukka-variksenmarjaviini Kostian Kutsu ja kuohuviineissä valkoherukkainen Kylmänkukka.

Helmeilevissä juomissa voiton vei Tammiluodon viinitilan herukkakuohuviini ja likööreissä Mustilan Viinin kirsikkalikööri.

Arvioijina toimi joukko viinitilayrittäjiä, ravintola-alan ammattilaisia sekä ruoka- ja viinitoimittajia. He luonnehtivat Rönnvik-viiniä kokonaisvaikutelmaltaan tyylikkääksi makeaksi viiniksi.

– Ulkonäöltään upean kirkas ja kultainen, tuoksu lajityypillinen ja hienostunut, flavori puhdas ja rehevä. Hapot ja makeus hyvin tasapainossa. Toimisi hyvin esimerkiksi crème brûléen kanssa, raati listasi.

Tuotteiden arviointimenetelmänä käytettiin kansainvälistä 0–20-pluspisteen menetelmää, jossa tuotteesta arvioidaan aistinvaraisesti sen ulkonäkö, tuoksu, flavori ja kokonaisvaikutelma. Maisto tapahtui sokkomaistatuksena.

Raadin mukaan kilpailun viinit olivat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tällä kertaa hyvin tasalaatuisia. Erityisesti tuomareiden huomion saivat useat laadukkaat valkoherukkaviinit.

Hämeen ammatti-instituutissa Lepaalla järjestettyyn kilpailuun osallistui tänä vuonna 11 tilaviiniyrittäjää yhteensä 55 eri tuotteella. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen viiniyrittäjät ry:n kanssa. Tilaisuus oli samalla tilaviinituotteiden laatuluokitustilaisuus.

Eila Rönni.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?