Valmista tuli: Suoraman koulun remonttia juhlittiin tiistaista lauantaihin

Erikoispäivä päättyi ilmapallosateeseen

Pääsiäisen jälkeen koululla vietetty juhlaviikko toi vanhempainyhdistyksen ja koulun yhteisjärjestelyillä teatteri- ja taikuriesitykset sekä lauantaikoulupäivän, jolloin juhlittiin uudistuneen koulun avajaisia. Lauantaina juhlallisuuksia pidettiin ensin koulun väen ja muun muassa entisistä koulun työntekijöistä koostuvan kutsuvierasjoukon kesken oppilasesitysten ja muutamien juhlapuheiden merkeissä.

Aamupäivällä ovet avautuivat myös koululaisten vanhemmille, joilla oli mahdollisuus tutustua koulun tiloihin ja käydä seuraamassa oman jälkikasvunsa koulupäivää. Päivä päättyi yhteiseen hetkeen salissa, jossa kaikille esiteltiin kenties ensi syksynä käyttöön otettava Suoraman koulun oma kouluvala – ja tilaisuuden päätteeksi katonrajassa olleet sadat ilmapallot vapautettiin oppilaiden, opettajien ja vanhempien päälle.

Värikkäät pallot koulun uusissa värikkäissä tiloissa poikkesivat tunnelmaltaan hyvinkin paljon rehtori Jyrki Taipaleen ensimmäisistä muistikuvista Suoraman koulusta, jonka pihamaalla hän vieraili puolivahingossa kymmenen vuotta sitten sateisen suunnistuskisapäivän yhteydessä.

– Rehellisesti ajattelin, että eipä ole kauhean viehättävän näköinen koulu, ja enpä haluaisi mennä tuonne töihin. En silloin tiennyt, miten arvokasta työtä täällä tehtiin – ja oli tehty jo pitkään, Taipale muisteli juhlassa.

Koulun ulkoasu on nyt varsin erilainen kuin tuolloin, mutta kaikkea vanhaa ei remontin yhteydessä pyyhkäisty kokonaan pois. Juhlaviikolla avattiin koululle myös museoluokka, jonne tutustumiskäynti järjestyy rehtori Taipaleen kautta. Väestönsuojassa sijaitsevassa tilassa on vanhoja opetusvälineitä, joita on kerätty eri puolilta kuntaa.

 

Parasta Suoraman koulussa?

Suoraman koulun parhaita puolia ei koulun väen tarvitse juuri miettiä.

– Meillä on suurin luokka ja varmaan vähiten oppilaita, niin me voimme tehdä melkein kaikkea, tuumaa yhdistettyä esiopetus- ja ykkösluokkalaisten ryhmässä opiskeleva Anni Järvensivu.

Kuudesluokkalainen Tino Kituniemi arvostaa uusia käsityöluokkia, ja luonnontieteellisiä kokeita tekevä neljäsluokkalaisten ryhmä kehuu omaa luokkatilaansa.

Koulunkäynninohjaaja Juha Mäkelän mielestä parasta uusissa tiloissa on se, että viime aikoina kaikki ovat saaneet olla saman katon alla – aiemmin oppilaita oli paitsi pihan parakeissa myös vanhassa erillisrakennuksessa, ”viipalekoulun” puolella. Samoilla linjoilla Mäkelän kanssa on myös rehtori Jyrki Taipale.

– Parasta koulussa on edelleenkin sisältö, Suoraman koulun henki – jokapäiväiset kohtaamiset oppilaiden kanssa. Toki nyt nautimme näistä tiloista, kun voimme olla oikeasti yhteisö, hän sanoo.

Opettaja Minna Pussinen muistelee, että huolimatta pitkästä urastaan Suoramalla on hän vasta nyt tilanteessa, jossa kaikki ovat samassa rakennuksessa; väliaikaiseksi avuksi aikoinaan otettu viipalekoulukin ehti olla käytössä jo vuodesta 1973.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Raivio kehuu hyvän hengen lisäksi monipuolista oppimisympäristöä, joka antaa opetukseen paljon mahdollisuuksia.

Opettaja Pussisen mukaan uusien tilojen vaikutus yhteishengen luomiseen ei ole pelkkää kaunopuheisuutta – eikä lopulta pelkkää aikuisten höpinää.

– Nyt on isommat tilat ja parempi ilmapiiri, arvioi myös kuudesluokkalainen Joonas Laakso.

– Jaa parasta nyt Suoraman koulussa? Varmaan me, neljäsluokkalaiset Sanni Heikkilä ja Vilma Määttä vahvistavat nauraen.

Suoraman koulu

  • - Päärakennus valmistui 1969 ja sitä laajennettiin 1988.
  • - Vuonna 1973 käyttöön otettu ”väliaikainen” viipalekoulu jäi sisäilmaongelmien vuoksi pois käytöstä viime kevään jälkeen ja purettaneen vielä tämän lukuvuoden aikana.
  • - Remontissa peruskorjattiin noin 3500 neliömetriä ja rakennettiin uutta tilaa 3300 neliötä.
  • - Uusina tiloina muun muassa 13 uutta luokkatilaa, pienryhmätiloja, uudet esiopetustilat, nuorisotilat (koulun käytössä) sekä tietotekniikan, kuvaamataidon ja teknisen työn tiloja.
  • - Koko hankkeen kustannukset noin 12 miljoonaa euroa.
  • - Oppilasmäärä ennusteiden mukaan edelleen kasvussa: tilat mitoitettu 470 oppilaalle, mutta syksyllä koulun aloittamassa yli 520 koululaista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?