Turvallisuus: Pälkäneläisyritys myy kotien turvalaitteita

Hälytysjärjestelmät yleistyvät maaseudullakin

Jori Achren muutti 8 vuotta sitten yrityksensä ja perheensä kanssa Luopioisiin. Turvalaitealan yritys työllistää tällä hetkellä kolme henkilöä.

Lisääntyneet asuntomurrot ovat vähitellen herätelleet maaseudunkin asukkaita hankkimaan kotinsa suojaksi turvalaitteita. Murtojen ja niiden jälkiseurausten torjunta yleistyy myös vapaa-ajan asunnoissa, ovathan hyvin varustellut mökit yhtä houkuttelevia kohteita rötöstelijöille kuin vakiasunnotkin.

Käytännössä kotien suojaksi hankittavat laitteet ovat yleensä hälyttimiä, jotka ilmoittavat kutsumattomista vieraista silloin, kun talon väki on poissa kotoa. Tekniikka mahdollistaa hälytysten ohjaamisen vaikka matkapuhelimeen tai vartiointiliikkeeseen.

Pälkäneeltäkin löytyy firma, joka maahantuo ja myy hälytinlaitteita. Valikoimiin kuuluvat myös valvontakamerajärjestelmät ja avaimettomat lukkoratkaisut.  Jori Achrenin yritys on nimeltään Access Home Electronics Oy, mutta markkinoinnissa käytetään suomalaisempaa Kotihälytin-nimeä.

Yritys on toiminut jo kahdeksan vuoden ajan Luopioisissa Rego-hallin yläkerrassa. Varsinaista myymälätilaa ei Luopioisissa ole.

—Noin 95 % tuotteistamme myydään jälleenmyyjien toimesta ja loput verkkokaupassamme. Merkittävimpiä myyjiä ovat Motonet, S- ja K-ryhmät ja VaraosaMaailma,  Achren kertoo.

Panostusta omaan verkkokauppaan on lisätty ja tänä vuonna Achren aikoo tarjota lähialueille hälytinpakettia myös valmiiksi asennettuna.

Supikoira on huono vuokralainen

Hälytysjärjestelmä ehkäisee asuntomurtoja ennalta ja lisää kiinni jäämisen riskiä.

Keski-Euroopasta ei enää löydy juurikaan koteja, joissa ei hälyttimiä olisi. Suomessa sadan prosentin peittoon on vielä pitkä matka, mutta ihmisten vapaa liikkuvuus EU:n sisällä ja rajavalvonnan olemattomuus pakottavat lisäämään valvontalaitteita täälläkin.

Murtovarkaiden käynneistä aiheutuvat jälkiseuraamukset ovat usein omistajalle vahingollisempia kuin varsinaiset murtojäljet ja tavaroiden menetys. Achren kertoo tragikoomisen esimerkin erään saarimökin murrosta:

—Omistaja laittoi mökin talvikuntoon ja tuli seuraavan kerran paikalle vasta keväällä jäiden lähdettyä. Varkaat olivat käyneet alkutalvesta, vieneet irtaimistoa ja jättäneet poistuessaan oven auki. Supikoira oli asettunut mökkiin taloksi koko talven ajaksi. Keväällä supin elämisen tuoksut olivat pinttyneet hirsiseiniin niin vahvasti, että mökki oli purettava asuinkelvottomana.

Turva ei maksa maltaita

Hälytysjärjestelmä koostuu erillisistä yksiköistä, jotka toimivat langattomalla tekniikalla. Järjestelmän ydin on keskusyksikkö, jonka avulla toimintoja ohjataan ja johon muiden yksiköiden signaalit tulevat.

Muita yksiköitä ovat liikeilmaisimet, jotka päällä ollessaan hälyttävät havaitessaan jonkun liikkuvan asunnossa ja ovitunnistimet, jotka hälyttävät, kun ovi avataan. Samaan kokonaisuuteen voidaan liittää myös kameroita sisä- tai ulkotiloihin sekä savuhälyttimiä, vesivuotoilmaisimia tai jäätymisvahteja.

Järjestelmään kuuluu sireeni, joka alkaa ulvoa hälytyksen sattuessa, mutta hälytys ohjautuu GSM-verkkoa pitkin myös omistajan matkapuhelimeen tai vartiointiliikkeeseen. Mikäli mukana on kameroita, voi niiden kuvaa seurata sovelluksen avulla älypuhelimen näytöltä.

Achren vakuuttaa, että jos omistajalla on hälytyksen sattuessa kuvamateriaalia asuntoon tunkeutujista, hän saa hätänumeroon soittamalla poliisipartion lähtemään murtokohteeseen. Pelkkä hälytyksestä kertominen ei vielä saa poliisia liikkeelle.

Pienehkön, yhden ulko-oven asunnon tai mökin turvaksi riittää peruspaketti, johon kuuluu keskusyksikön lisäksi yksi ovi- ja yksi liikeilmaisin sireenin ja varoitustarrojen kera. Lukaalin koon mukaan pakettia kannattaa kasvattaa lisäilmaisimilla ja mahdollisesti kameroilla.

Peruspaketin hankinnasta selviää muutamalla satasella, eikä yksi kamerakaan hintaa vielä pilviin kohota. Useiden kameroiden järjestelmissä puhutaan jo nelinumeroisista summista.

Vakuutusyhtiöt hyvittävät turvalaitteiden hankkijaa vaihtelevilla maksuhelpotuksilla. Hinta saattaa tulla takaisinmaksetuksi muutamassa vuodessa.

Vasemmalla kodin hälytysjärjestelmän keskusyksikkö, oikealla sisäkäyttöön ja ylimpänä ulkokäyttöön tarkoitettu kamera.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?