Onnellisuuden lähteellä: Valkeakoski-opiston Pälkäneen osasto juhli päättäjäisiään

Hyvän mielen näyttökoe

Balettikoulun alkeisbaletti 2 -ryhmän esitys olii Alina Sirenin ohjaama The syncopated clock.

– Onnellisuus tulee sisältä mutta tasa-arvo annetaan ulkopuolelta, totesi Valkeakoski-opiston Pälkäneen osaston johtaja Marketta Vaismaa avatessaan yhden Pälkäneen perinteikkäimmistä juhlista, kansalaisopiston kevätjuhlan yhteiskoulun juhlasalissa.

Hän viittasi siihen, että vapaaehtoisen opiskelun parissa ihmisille avautuu monia polkuja onneen: oppimisen lisäksi yhdessä tekemisen, yhteenkuuluvuuden, luovuuden ja itsensä toteuttamisen polkuja.

Tasa-arvosta huolehtiminen taas kuuluu vapaan sivistystyön perusperiaatteisiin, ja siitä yritetään pitää kiinni, vaikka organisaation rakenteet ja talous muuttuvat.

Huolimatta liittymisestään Valkeakoski-opistoon Pälkäne on pitänyt kiinni omasta tavastaan järjestää perinteinen juhla eri opiskelijaryhmien esityksineen, ja yleisö sai varmasti, mitä toivoikin. Marketta Vaismaan kokoama ohjelma oli jälleen valoisa ja herttainen hyvän mielen aiheiden kavalkadi.

Senioritanssijoiden ja tanssin perusopetuksen alkeisbalettilaisten tanssien lisäksi nähtiin välähdys Pälkäneen Musiikkiteatterin tämän kevään Huvila-esityksestä, ja luovan kirjoittamisen ryhmäläiset esittivät tekstejä otsikolla Vene on vain piste.

Musiikkiohjelmasta vastasivat lupaava nuori pianisti Akusti Naulapää sekä laulaja Pia Paakkunainen-Taylor ja viulisti Jarkko Ahvenniemi. Kaikki kolme yhdessä päättivät juhlaohjelman Soili Perkiön säveltämään ja Hannele Huovin sanoittamaan Muumimaailman synty -kokonaisuuteen.

 

Etäopetus tulee opistoon

Valkeakoski-opiston rehtori Markku Valkamo kertoi juhlapuheessaan saaneensa erityistä tuntumaa Pälkäneen osastoon toimittuaan itse luovan kirjoittamisen

Rehtori Markku Valkamo ilahtui Pälkäneen osaston hyvätuulisesta juhlasta.

kurssin opettajana.

– Sitä kautta olen saanut rehtoriksi poikkeuksellinen tarkan näkymän kentälle, se on antanut minulle innostusta ja lisävalaistusta moniin asioihin, hän kiitti.

Valkamo muistutti puheessaan arjen ankaruudesta. Kun valtiovalta ei voi jakaa muuta kuin niukkuutta, osansa siitä saa myös vapaa sivistystyö. Vaikka uutta eduskuntaa oltiin juhlapäivänä vasta valitsemassa, Valkamolla oli jo oma arvionsa siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Valtionosuuksiamme on jo tälle vuodelle laskettu, mutta uusi hallitus tekee aivan varmasti jotain sellaista, että meillekin tulee lunta tupaan, hän ennusti.

Yhtenä selviytymiskeinona rehtori pitää päällekkäisyyksien karsimista kurssitarjonnassa. Viiden kunnan alueella toimivan opiston opetuksessa päällekkäisiä kursseja tietysti tulee, mutta Valkamo ei kertonut tarkemmin, millä perusteilla karsintaa aiotaan tehdä. Hän uskoi kuitenkin, että opiskelijoiden määrä ei siitä vähene.

– Pyrimme siihen, että vaikka vähennämme kursseja, ne tavoittavat entistä enemmän ihmisiä, hän linjasi.

Moderni etäopetus on tulossa vauhdilla myös vapaan sivistystyön opetusmenetelmäksi.

– Yritämme hyödyntää uutta teknologiaa mahdollisimman hyvin. Ensi lukuvuotena sitä kokeillaan kuvataiteessa, jossa kaksi ryhmää toimii viikoittain, mutta opettaja on paikalla vain joka toinen viikko. Joka toinen tunti hoidetaan etäopetuksena, jolloin opettajaan ja toiseen opetusryhmään on videoyhteys, Valkamo selitti.

Nopeasti muuttuva opisto

Luovan kirjoittamisen ryhmän tekstejä otsikolla Vene on vain piste esittivät Mira Andrejev (vasemmalla), Elisa Mattila, Anneli Kivelä ja Annu Leppänen.

Valkamo aloitti Valkeakoski-opiston rehtorina viime vuonna. Tämän vuoden huhtikuun alusta opistoon perustettiin myös apulaisrehtorin virka, johon valittiin jo aiemmin opiston palkkalistoilla ollut Reeta Tenhola.

Lisätyövoima onkin tarpeen, sillä opiston johtaminen on muuttanut huomattavasti luonnettaan muutamassa vuodessa, kun sen alue on laajentunut viiden kunnan alueelle.

Pälkäne yhdistyi Valkeakoski-opistoon vuoden 2012. Siinä vaiheessa ei tiedetty, miten nopean muutoksen tienraivaajana Pälkäne toimi – parin vuoden sisällä myös Kangasala, Akaa ja Urjala ovat tulleet mukaan.

– Yhteistyö kuntien kesken on nykyisissä olosuhteissa järkevää, mutta nopea muutos pakottaa miettimään monia asioita uudesta näkökulmasta. Esimerkiksi Pälkäneen ja meidän nykyinen sopimus pitää saada taloudellisesti ja toiminnallisesti vastaamaan alkuperäistä, Valkamo selvitti.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?