Roppakaupalla hyvinvointia: Kangasalan Kulttuuri- ja hyvinvointitori tuo ihmiset ja tapahtumat yhteen paikkaan

Tarjolla huikea määrä tietoa, tekemistä ja kokemuksia

Kulttuuri- ja hyvinvointitorilla on jos jonkinlaista tapahtumaa. Viime vuonna torilla tanssivat pienet kansantanhuajat.

Ikivihreitä iskelmiä, laululeikkejä ja folk-musiikkia. Väri-ilottelua villalla ja langalla. Nuorten veistostyöpaja. Tietoiskuja kunnan tarjoamista palveluista. Näistä kaikesta ja paljon muusta on Kangasalan kulttuuri- ja hyvinvointitori tänä vuonna tehty – mukana on lähes 50 yhdistystä ja kunnan yksikköä.

Lauantaina 25. huhtikuuta järjestettävän Kulttuuri- ja hyvinvointitorin tarkoituksena on tiedottaa laajemmalle joukolle siitä, mitä kunnassa ja yhdistyspuolella tapahtuu. Sosiaali- ja terveysalan toimijat esittelevät tänä vuonna toimintaansa toista kertaa.

– Yhteistyö laaja-alaisesti kunnan eri toimijoiden sekä kulttuuriyhdistysten ja kansanterveysjärjestöjen välillä on varsin luontevaa, koska meillä on yhteiset tavoitteet. Haluamme edistää ihmisten hyvinvointia monella tavalla, esimerkiksi aktivoimalla ihmisiä toimimaan ja osallistumaan, kulttuurijohtaja Taina Sahlander sanoo.

Aivan kaikki kunnan palvelut eivät kuitenkaan ole torilla esillä, mutta paljon tietoa yleisölle on kuitenkin luvassa. Kangasala-talolla toiminnastaan kertoo muun muassa kunnan kotihoito, Jalmarin Koto, Kangasalan terveyskeskuksen kuntoutus ja vapaa-aikapalvelut. Kirjastolla sen sijaan ääneen pääsee psykiatrinen kuntoutus ja psykiatrian poliklinikka.

Kangasalan kunnan hyvinvointikoordinaattori Maija Mäkinen muistuttaa, että osallistujien on helppo verkostoitua ja tutustua toisiinsa yhteisen tapahtuman aikana.

– Yleisöllä on mahdollisuus yhdellä kerralla nähdä millaista toimintaa yhdistyksillä on, ja kenties löytää myös itselleen sopivaa uutta tekemistä. Tapahtuma on matalan kynnyksen keväinen ja iloinen kohtaamispaikka, jossa on monipuolista nähtävää, koettavaa ja tekemistä kaikenikäisille, Mäkinen sanoo.

 

Anna-Maija Syrjä ja Sirpa Kivi ovat kertoneet Takataskun toiminnasta esimerkiksi perhekerhoissa. Takatasku esittäytyy Kangasalan kulttuuri- ja hyvinvointitorilla ensi lauantaina.

Aulaemännät opastavat kävijöitä

Taina Sahlander iloitsee, että kunnan toimijat pääsevät esille normaalista arjesta poikkeavalla tavalla.

– Kunnan peruspalveluja esitellään harvoin näin kootusti. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyskeskuksen henkilökunta toimii arkisin kiireisessä asiakastyössä. Harvoin siinä ennätetään asiakkaille jakaa ylimääräistä tietoa erilaisista mahdollisuuksista.

Kunnalla on torilla ensimmäistä kertaa oma yleisesittelypiste, jossa esitellään kunnan eri tahojen toimintaa. Lisäksi uusille kangasalalaisille järjestetään kutsutilaisuus, jossa osallistujat toivotetaan tervetulleiksi kuntaan.

Kangasala-talon valmistumisen vuoksi tapahtumalla on nyt aiempaa enemmän tilaa.

– Viime vuonna osa esittelevistä yhdistyksistä ja toimijoista oli sijoitettu vanhaan valtuustosaliin, jonne yleisön oli vaikea löytää. Nyt kaikki osallistujat ovat esillä kirjastossa ja Kangasala-talossa. Myös tapahtuman aikaista tiedotusta yritetään parantaa entisestään. Mukana on myös aulaemäntiä, jotka opastavat kävijöitä.

 

Kulttuuri- ja hyvinvointitori järjestetään lauantaina 25. huhtikuuta kello 10–15 kulttuurikorttelissa Kangasala-talolla ja kangasalan pääkirjastossa. Katso tarkemmin tapahtumista ja niiden ajankohdista: www.kangasala.fi/kulttuuritori

 

 

 

 

Äiti tai isä, tarvitsetko apua arjessa?

Perhekeskus Takatasku ottaa tänä vuonna ensi kertaa osaa Kulttuuri- ja hyvinvointitoriin. Perhetyön ohjaaja Anna-Maija Syrjän mukaan osallistuminen on nyt erittäin ajankohtaista, sillä uusi sosiaalihuoltolaki tuli voimaan 1. huhtikuuta. Sen myötä perhetyö jaetaan tehostettuun perhetyöhön, perhetyöhön ja lapsiperheiden kotipalveluun.

– Haluamme korostaa etenkin lapsiperheiden kotipalvelua, joka on toiminut aiemmin ennalta ehkäisevän perhetyön nimen alla. Toivomme, että nimenmuutos madaltaisi kynnystä avun pyytämiseen, ja tekisi selväksi, että kotipalvelu on ohjaavaa perhetyötä ilman lastensuojelun asiakkuutta, Syrjä sanoo.

Maksulliseen kotipalveluun voivat turvautua kaikki lapsiperheet, jotka tarvitsevat tilapäistä apua arjessa.

– Kotipalvelua voi saada esimerkiksi silloin, kun äiti ollut leikkauksessa, tai jos hänellä on edessään lääkärikäynti. Tarjoamme myös apua raskaana oleville kotiäideille ja monikkoperheille, tai voimme olla vanhemman apuna kodin järjestelemisessä. Nämä ovat kuitenkin vain esimerkkejä työstämme. Meihin voi ottaa rohkeasti yhteyttä, Syrjä kannustaa.

Viime vuonna ennalta ehkäisevän perhetyön tilapäistä lastenhoitoa sai noin 150 perhettä Kangasalla. Pälkäneellä lastenhoitoapua pyydettiin ja annettiin 15 perheeseen.

– Toisissa perheissä käytiin muutaman kerran vuodessa, toisissa säännöllisesti esimerkiksi kerran viikossa tietyllä ajanjaksolla. Perheiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta, Syrjä toteaa.

Myös neuvolan perhetyö on tärkeä osa Takataskun työtä.

– Viime syksynä Kangasalla alkoi kokeilu, jossa perhetyöntekijä siirtyi neuvolaan tekemään yhteistyötä terveydenhoitajien kanssa. Työmuoto on nyt vakiintunut. Pälkäneellä neuvolan perhetyö on toiminut kauemmin, mikä on pienen kunnan etuja.

Anna-Maija Syrjä kannustaa lapsiperheitä poikkeamaan rohkeasti Takataskun pisteellä.

– Voi tulla kysymään, minkälaisiin tarkoituksiin apuja on annettu. Lisäksi voi tulla ihan yleisesti juttelemaan lasten kanssa toimimisesta. Myös kaikenlainen palaute on tervetullutta varsinkin nyt, kun uutta työmuotoa kehitetään.

Syrjä toivoo, että hän ehtisi itsekin hieman kierrellä torilla.

– Harmitti kovasti, kun viime vuonna en päässyt tapahtumiin. Myöskään Kangasala-talossa en ole ehtinyt käymään, vaikka kiinnostavia tapahtumia on ollut runsaasti. Toivottavasti nyt ehdin, Syrjä hymyilee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?