Sappeen matkailualueen jättikaava: Kylpylä, golfkenttä, hotelleita, palveluita, 400 mökkiä ja asuntoja

Uusi kaava mahdollistaa seuraavat harppaukset

Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelija Sampo Vallius hahmotteli diplomityössään, miltä Iso Arajärven tuntumaan rakentuva hotelli, mökkialue ja karavaanarialue voisi näyttää.

Sappeen matkailualueen kasvun mahdollistava kaava on saanut lainvoiman. Kaava pitää sisällään muun muassa golfkentän, kylpylän, hotelleita, uusien palveluita ja yli 400 mökkiä. Lisäksi mökkikortteleiden risteyksiin voidaan rakentaa reilut 30 vakituista asuntoa.

Kaava hyväksyttiin Pälkäneen valtuustossa jo reilut kolme vuotta sitten, mutta sen voimaantuloa viivyttivät yksittäisen mökinomistajan valitukset hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kaavoitusprosessista tai kaavasta ei kuitenkaan löytynyt moitittavaa.

 

Rakentaminen keskittyy vuoren huipulle

Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelija Sampo Vallius hahmotteli diplomityössään, miltä Iso Arajärven tuntumaan rakentuva hotelli, mökkialue ja karavaanarialue voisi näyttää.

104 hehtaarin alueelle on kaavoitettu kaikkiaan reilut 85 000 kerrosalaneliömetriä. Uudet rakennukset, palvelut ja aktiviteetit keskitetään Sappeenvuoren huipulle. Tapahtumakeskus Huipun ympärille voidaan rakentaa 7000 neliömetriä ravintola-, kahvila-, toimisto-, myymälä- ja majoitustiloja.

18 000 neliömetrin kylpylähotellille on varattu tontti nykyisen karavaanialueen huoltorakennuksen ja Vuoritien väliltä. Karavaanarien tarpeet on huomioitu myös Sappeen laajentuessa kaavoitetuille alueille.

Iso Arajärven etelärannalla ylle kohoavalle kalliolle tulee uusia mökkikortteleita ja hotellitontti. Toiselle hotellille on paikka kylpylän alapuolelta. Hotelleille on varattu rakennusoikeutta lähes 10 000 neliömetriä.

Muuta majoitustilaa uuden kaavan mukaan saa rakentaa 43 000 neliömetriä eli noin 400 mökkiä. Uudet mökkikorttelit on kaavoitettu Sappeen lakialueelle, golfkentän laidoille, Sappeenvuorentien mutkaan, uuden rinteen äärelle ja kesäteatterin viereen.

18-reikäinen golfkenttä kiertää Sappeenvuoren länsi- ja etelärinteissä nykyisen frisbeegolfradan maisemissa.

 

Jättihankkeet toteutuvat vähitellen

Sappeen uusi kaava perustuu maakuntakaavaan ja mahdollistaa Sappeen kehittymisen ympärivuotisena matkailukeskuksena. Toimitusjohtaja Jouko Poukkasen mukaan kaava toteutuu vähitellen vuosien varrella. Golfkenttä, kylpylä ja hotellit ovat niin isoja investointeja, että niiden toteuttaminen edellyttää kumppaneita.

– Pitkään jatkunut taloustaantuma on vähentänyt satsauksia vapaa-ajan kohteisiin. Mutta kaavan ansiosta pääsemme kerrankin kehittämään aluetta aallon harjalla, kun rakentaminen ja investoinnit taas lähtevät liikkeelle, Poukkanen sanoo.

Parhaillaan nähtävillä olevassa maakuntakaavassa linjataan Sappeen ympäristön kehittämistä. Matkailualue on pyrkinyt täydentämään ehdotusta muun muassa vesireiteillä.

Maakuntakaava tulee vaikuttamaan siihen, miten erilaisia avustuksia on tulevina vuosikymmeninä saatavissa matkailun kehittämiseen. Siksi Sappee on toivonut, että se noteerattaisiin matkailun kehittämiskohteena samaan malliin kuin pienempi Ellivuoren laskettelukeskus.

Sappeen kaava mahdollistaa kylpylän, golfkentän, hotelleiden, 400 mökin ja asuntojen rakentamisen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?