Toimikunta: Pälkäneen kehittämistä mielivä vapaa-ajan asukkaista koottu joukko lyö päät yhteen kunnan väen kanssa

Tavoitteena aito kuuleminen ja aito vaikuttaminen

Pälkäneen kunnanjohtajan Janita Koiviston mukaan kuntaan perustetun vapaa-ajan asukkaiden toimikunnan kanssa ollaan liikkeellä tosissaan.

– Pälkäneellä on paljon vapaa-ajan asukkaita, joilta on myös noussut kehittämisajatuksia. Ajatuksena on kuunnella aidosti. Kuntaa on vakaa tarkoitus kehittää, ja vapaa-ajan asukkaiden ja kuntalaisten näkemyksien hyödyntäminen on hyödyllistä esimerkiksi väestökehityksen elpymistä mietittäessä, hän sanoo.

Juuri lähtökuopissaan oleva – kunnan alueen rakentamista ohjaavan – rakennusjärjestyksen uusiminen on yksi kohde, johon vapaa-ajan asukkailta toivotaan näkemyksiä. Vapaa-ajan asukkailta toivotaan kehittämisehdotuksia myös sellaisista seikoista, joille vakituiset asukkaat ja kunnan väki ovat sokeutuneet. Samalla toimikunnasta toivotaan uutta tiedonvälityskanavaa, joka toimisi sekä kuntaan että vapaa-ajan asukkaisiin päin.

Toimikunta, johon pyrittiin löytämään kunnan kehittämisestä kiinnostuneita vapaa-ajanasukkaita eri puolilta kuntaa, kokoontuu kunnan väen kanssa puimaan vapaa-ajan asioita ensi kertaa toukokuun alussa. Kunnan edustajina toimikunnassa ovat kunnanvaltuuston puheenjohtaja Petri Urkko, kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä, rakennuslautakunnan puheenjohtaja Tom Hirmukallio, vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jukka Kittilä ja kunnanjohtaja Janita Koivisto.

Vapaa-ajan asukkaista toimikuntaan kuuluvat Virkkusen lisäksi Hannu Harjula, Sari Helminen, Sinikka Hovi, Harri Joki, Martti Kataja ja Paavo Virkkunen.

 

”Kaikki tulee toimimaan hienosti”

Kukkolassa vapaa-ajallaan viihtyvä Paavo Virkkunen nauraa päätyneensä vapaa-ajan asukkaiden toimikunnan jäseneksi kenties otettuaan aktiivisesti kantaa kunnan rakennusjärjestykseen.

– Pidän harvinaisen tärkeänä toimikuntaa ja sitä, mitä sillä on mahdollista saada aikaan. Tämä on mielestäni niin sanottu ”kaikki voittavat” -tilanne, jossa hyötyvät sekä kunta että vapaa-ajan asukkaat, hän tuumaa.

Virkkunen näkee toimikunnan huomioimisen rakennusjärjestyksen päivityksessä hyvänä asiana – ja päivitystyön erittäin tarpeellisena.

Hän haluaisi nostaa asian tiimoilta keskusteluun esimerkiksi rajan poistamisen vakituisen ja vapaa-ajan asumisen väliltä, rakennusoikeuden nostamisen nykyisestä ja sen, tulisiko uudisrakennusten etäisyyttä rannasta kasvattaa.

– Mielenkiintoisia näkymiä tarjoaa myös joidenkin kuntien käytäntö sallia tontille niin sanottu sivuasunto. Tällöin nykyinen mökki voi palvella mummonmökkinä ja nuorelle polvelle rakennetaan tuo sivuasunto. Palattaisiin siis maamme ikivanhaan hyvään käytäntöön eli siihen, että useat sukupolvet asuvat samassa pihapiirissä.

Virkkusen mukaan rakennusjärjestyksessä on annettu kunnalle valtavasti liikkumavaraa ja mahdollisuuksia aidosti vaikuttaa. Hän uskookin, että toimikunnan ja kunnan yhteistyössä kaikki tulee toimimaan hienosti – eikä kehittämistä miettiessä kaikkea ole välttämättä tarve kääntää päälaelleen.

– Vaikkapa rakennusjärjestyksessä voisi riittää jo muutaman kriittisen pykälän korjaaminen, jolloin muutokset eivät edes veisi kovin kauan.

Paavo Virkkunen on sitä mieltä, ettei 4000 vapaa-ajantontin Pälkäne tarvitse välttämättä uusia rantatontteja vaan nykyisten tonttien ja niiden omistajien potentiaalin hyödyntämisellä saadaan jo paljon aikaan. Vapaa-ajan asukkaiden toimikunnan perustaminen onkin hänestä erinomaisen hyvä asia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?