Kolmannesta kaavasta piti äänestää

Valtuutetut nostelivat Kangasalla käsiään viime viikolla luultavasti viimeistä kertaa valtuustoäänestyksen merkeissä Säästökeskuksen uumenissa sijaitsevassa valtuustosalissa. Valtuuston on määrä siirtyä ensi kuussa uusiin tiloihin Kangasala-taloon. Äänestyksen syynä oli asemakaava, jonka hyväksymisestä ei päästy suoraan sopuun vaan vasemmistoliiton Seppo Talli esitti päätösehdotuksesta poistettavaksi yhtä lausetta. Kyseisessä lauseessa kunnanhallitus oli linjannut, että yhden kaava-alueella sijaitsevan kiinteistön hankkimisessa kunnan omistukseen turvaudutaan lunastukseen ”vain äärimmäisessä tapauksessa”.

– Minua kiusaa tämä lause. Siinä on mielestäni sosialismin havinaa, Talli murahti.

Koko Huutijärven alueella kaavoitus on edennyt hitaasti, ja myös Vesijärven rantamilla sijaitsevan Haakenpolun alueen kaavan juuret ulottuvat pitkälle.  Kaavaa on pähkäilty muun muassa kymmenisen vuotta sitten ennen kuin sitä alettiin lämmitellä uudelleen vuonna 2013. Sen mukaan rantaa seuraileva polku on niin merkittävä virkistysreitti keskustan ja Huutijärven välillä, että yksi alueen lomakiinteistö olisi tarpeen hankkia kunnan omistukseen reitin vahvistamiseksi. Geodeetti Juha Mäkisen mukaan neuvotteluja kiinteistön tulevaisuudesta on alustavasti käyty.

Valtuutetuista muun muassa Jorma Urkko (kok) ei nähnyt mitään syytä yksityiseen omistukseen tarttumiseen.

– Jos jotakin lähdetään hankkimaan, se maksaa jotakin kuntalaisille ja päälle tulevat ylläpitokustannukset, muistutti Tuomo Jussila (kok).

Myös perussuomalaisten Jari Leino paheksui ”yksityisten maanomistajien alueiden sosialisointia”. Äänestykseen päädyttiin Jorma Mäntylän (vas) annettua tukensa Tallin ehdotukselle.

Kunnanhallituksen kannan ja kaavan sellaisenaan hyväksymisen kannalle asettui lopulta 44 valtuutettua. Viisi valtuutettua oli Tallin esityksen kannalla, yksi äänesti tyhjää ja yksi poissa.

Äänestystä ennen valtuusto viritteli itseään kaavoitukselliseen tunnelmaan hyväksymällä kaksi muuta kaavaa suuremmitta keskusteluitta. Pikkolan Viputielle valtuusto vahvisti asemakaavan muutoksen, jolla Kangasalantien varteen jäähallin läheisyyteen osoitetaan tontti kerrostalolle. Talosta tulee viisikerroksinen ja sen rakennusoikeus on 1800 kerrosneliömetriä. Suunnitelmaa hiottiin alkuperäisestä siirtämällä rakennus kaavassa tontin itäreunaan ja kääntämällä se poikittain Kangasalantiehen nähden.

Toinen äänestämättä hyväksytty kaava koski Lentolan yritysaluetta Vällintiellä. Asemakaavan muutoksessa Vällintien ja Lahdentien välinen aiemmin puistoksi merkitty alue haluttiin ohjata liiketiloille sopivaksi, paljon tilaa vaativan kaupan käyttöön. Samalla pyritään selventämään alueen liikennejärjestelyjä.

Kunnanjohtaja Oskari Auvinen ikuisti pitkään palvelleessa kokoussalissa pidetyn todennäköisesti viimeisen valtuustoäänestyksen. Sen voitti kunnanhallituksen näkemys.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?