Hallitus ei ottaisi pienryhmäavustusta

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Kangasalan kunta ei ottaisi opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää avustusta opetusryhmien pienentämiseen. Ministeriö myönsi kunnalle tarkoitukseen runsaat 540 000 euroa lukuvuodelle 2015–16.

Kunnanjohtaja Oskari Auvisen mukaan avustuksen vastaanottaminen merkitsisi kaavailtujen säästöjen vesittymistä sekä vuoden 2015 että vuoden 2016 osalta. Kunnassa on laskettu kasvatuksesta ja opetuksesta saatavan nipistettyä tämän ja kahden seuraavan vuoden aikana yhteensä noin 1,1 miljoonan euron säästöt.

Säästöt näkyvät kouluissa opetustuntien ja pienryhmissä vietettävien tuntien määrän vähenemisenä ja luokkien yhdistämisinä. Koulut joutuvat myös käyttämään tarkkaa harkintaa tarvike- ja oppikirjahankinnoissa.

Ensi lukuvuoden suunnitelmien tekoa vaikeuttaa myös kunnan päiväkoti- ja kouluverkkoa ruotiva suunnitelmapäivitys, jonka arvioidaan valmistuvan lähiaikoina. Suunnitelmassa otetaan kantaa esimerkiksi kyläkoulujen tulevaisuuteen. Kasvatus- ja opetuslautakunnan on määrä käsitellä suunnitelmaa toukokuun puolivälissä.

Kunnan talouden tasapainottamisessa on pyritty kohdistamaan kaikkien eri palvelukeskusten toimintaan, eikä viime vuonna budjettinsa ylittäneen koulupuolen kanssa haluta tehdä poikkeusta. Säästötoimiin nähdään aihetta, koska kunnan talousarvion tuloslaskelma osoittaa lähivuosille alijäämää.

Kunnanhallitus päätti kuitenkin myöntää noin 46 000 euroa käytettäväksi helpottamaan yli 30 oppilaan ryhmien opetusjärjestelyjä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?