Partioviikko: Koloilloissa esiteltiin partion toimintaa

Kostian Kahlaajat kutsui väkeä kololle

Katoksen kasausta ennen varsinaista tapahtumaa. Kuva: Maria Aaltonen.

Huhtikuun lopussa vietettiin partioviikkoa. Viikon aikana partiolaiset voivat halutessaan käyttää koulussa tai töissä partioasua. Siihen kuuluu sininen partiopaita ja huivi, jossa on oman lippukunnan tunnusmerkki. Myös ruskea nahkainen vyö on yleinen näky.

Lätynpaistajat Elisa Mattila (takana) ja Iida Timperi (edessä). Kuva: Maria Aaltonen.

Partioviikko näkyy muutenkin. Jotkut partiot järjestävät koloiltoja tai muuta erityisohjelmaa. Koloilloissa lippukuntaan kuulumattomat pääsevät tutustumaan partiolaisten kokoontumispaikkaan eli Koloon ja partiolaisten toimintaan.

Pälkäneen lippukunta Kostian Kahlaajat järjesti 26.4. yleisen tapahtuman kirkon takapihalla eli niin sanotulla Kolon etupihalla. Tapahtuma alkoi kirkossa kymmeneltä, mutta jo ennen yhdeksää partiolaisia oli kokoontunut kololle. Osalle partiolaisista oli luvassa pienimuotoisia tehtäviä, kuten kolehdin keruuta, laulua tai lukukappaleen lukua.

Kirkon jälkeen ohjelma jatkui partiolaisten Kolon etupihalla. Luvassa oli lätyn paistoa ja partioaiheista tietokilpailua.

Tapahtumassa pääsi myös opettelemaan retkikeittimen kasaamista. Onnistunut tapahtuma oli samalla sen järjestäneen Maria Aaltosen partionjohtajatyö.

 

Partionjohtajakurssi huipentuu pj-työhön

Partionjohtajan peruskurssin eli pj-kurssin käynyt on oikeutettu toimimaan lippukunnassa partionjohtajana. Kurssi voidaan järjestää kahdessa osassa esimerkiksi kahtena viikonloppuna tai viiden päivän leirinä. Lisäksi saadaan kotitehtäviä, joista tehdään raportti.

Pj-työ on partionjohtajan peruskurssin päättötyö. Se suunnitellaan itse ja siitä kirjoitetaan raportti: esimerkiksi miten tapahtumaa valmisteltiin ja miten se onnistui.

Kurssilla opetellaan toimimaan ryhmässä, perehdytään omaan lippukuntaan ja se historiaan. Lisäksi toteutetaan erilaisia ryhmänjohtotilanteita, arvioidaan omaa ja muiden toimimista ja ylipäätään tehdään paljon asioita yhdessä.

 Carolina Jyrkinen

 

Trangian kasausta. Kuva: Maria Aaltonen.

 

Mikä on partiossa parasta, Maria Aaltonen?

Kauanko olet ollut partiossa?

– Olen ollut partiossa 11 vuotta.

Miten partio näkyy omassa elämässäsi?

Monien muiden harrastusteni lisäksi partio on melko aikaa vievä harrastus. Parhaimmillaan teen noin neljä partiojuttua viikossa – esimerkiksi oman ryhmämme kokoontuminen, pienempien eli tarpojien kokouksen vetäminen, hallituksen kokoukset ja mahdolliset viikonloppu tapahtumat.

Pukeuduitko partioasuun partioviikolla?

Olin partioasussa Yrjöpäiväjuhlassa.

Mikä partiossa on parasta?

– Ehdottomasti yhteenkuuluvuus ja toimiminen muiden kanssa. Partiossa huomaa hyvin omien valintojensa merkityksen muihin ihmisiin, asioihin tai luontoon. Olenkin huomannut partion tuovan myös jonkinlaista syvyyttä ja kykyä ajatella toisin.

Mistä sait idean järjestää tämän tapahtuman?

Idea tuli kun mietimme johtajien kesken hyvää pj-työn aihetta. Tällainen tapahtuman järjestäminen kuulosti sellaiselta jossa olisi iso valta vaikuttaa millainen tapahtumasta tulisi.

Pitäisikö partiolaisten järjestää tämänkaltaisia tempauksia enemmänkin?

– Kyllä. Nyt partioviikolla isommilla paikkakunnilla oli enemmänkin ohjelmaa. Esimerkiksi Hämeenlinnassa partiolaiset toimivat ”elävinä mallinukkeina”. Vaikka meillä onkin eläväinen lippukunta niin mielestäni tällaisia näkyviä juttuja voisi olla enemmänkin!

Miten partiotoiminta mielestäsi näkyy kunnassamme?

– Pälkäneellä partio näkyy esimerkiksi varainhankintatapahtumissa kuten lätynmyynnissä ja joulumyyjäisissä. Tuotto menee partiolaisten toimintaa ja usein sillä rahoitetaan suurempia retkiä tai leirejä. Myös itsenäisyyspäivänä tapahtuva lupauksen anto on mielestäni suuri näkyvyyden kohde.

 

Lasten ja nuorten lisäksi partio on myös aikuisten harrastus. Kostian Kahlaajat järjestää aika-ajoin avustajan ja muun taustahenkilön tehtävistä kiinnostuneille ”Tervetuloa Partioon” -kursseja. Tälle keväälle kursseja ei enää ole tarjolla, mutta niitä on suunnitelmissa taas syksymmällä.

 

Partioviikon tapahtuman Pälkäneellä järjesti Maria Aaltonen. Tapahtumapäivän järjestäminen oli samalla partionjohtajatyö: 17-vuotias Aaltonen suunnitteli päivän ja laati raportin sen valmistelusta ja onnistumisesta. Kuva: Iida Timperi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?