Kokeilu: Pälkäneelle viritellään jousiammuntaharrastusta

Mestariampujien jalanjäljillä

Pälkäneläisittäin eksoottisen jousiammunnan tuomista seudulle on Pälkäneen Metsästysseurassa mietitty jo kauan.  Toukokuun alussa puheista päästään tekoihin,  kun seuran majalla järjestetään jousiammuntaan keskittyvä iltapäivä.

– Jousiammuntaa ei juuri ole täälläpäin harrastettu, mutta asiasta on puhuttu pitkään. Nyt halusimme antaa kiinnostuneille tilaisuuden tutustua lajiin, kertoo seuran puheenjohtaja Tero Kankila.

Jousia on erilaisia: esimerkiksi taljajousi eroaa tuntuvasti vastaakaarijousesta.

Jousiammunnasta harrastuksena on sunnuntaina kertomassa muun muassa Valkeakosken Jousen puheenjohtaja Jari Sillanpää, jolle tulitukea antaa pälkäneläinen Antero Korteila.

Korteila tutustui aikoinaan jousiammuntaan puolivahingossa osana kuntoutusleirin ohjelmaa.

– Innostuin, ammuskelin jonkin verran ja ostin oman jousenkin. Liityin sittemmin jousiammuntaseuraan ja kävin ampumassa siellä ja kotona pihassa omaan taustatauluun. Tykkään kilpailla itseäni vastaan, hän kertoo.

 

”Rentouta sormet, jänne luiskahtaa”

Jousi on alun perin – ja osin edelleenkin – metsästysase. Korteila on pysytellyt tauluammunnassa, jota hän on harrastanut olympialaisissakin käytettävällä vastakaarijousella.

Metsästysseuran majalla käydään ensin läpi jousiammunnan perusteita, minkä jälkeen pääsee kokeilemaan ampumista ohjatusti. Harjoitusjousia on paikalla useita, jotta iältään ja voimiltaan erilaisille ampujille löytyisi mahdollisimman sopiva väline. Vastakaarijousen lisäksi kiinnostuneet pääsevät perehtymään myös taljajouseen, jota tuplatähtäimen ja erillisen laukaisumekanismin myötä voi pitää vastakaarijousta käyttäjäystävällisempänä.

– Peruskunto on lajissa hyödyksi, koska ampumiseen tarvitaan jäykillä jousilla jonkin verran voimaa. Vakaa käsi ja tarkka näkö ovat hyviä ominaisuuksia, mutta esimerkiksi itselläni näkö on aika heikko, Korteila summaa.

Harrastuksena jousiammunta sopii hänen mukaansa kuitenkin niin miehille kuin naisillekin, eikä laji sulje pois nuoria, suunnilleen yli 12-vuotiaita harrastajiakaan.

Pälkäneen Metsästysseuran mukaan paikallisille jousiampujille olisi jatkossakin ampumaradalla tilaa.

– Sen mukaan jatketaan, kuinka paljon toiminnasta kiinnostuneita on, lupaa puheenjohtaja Kankila.

Kokeneetkin jousiampujat voivat oppia toisiltaan aina jotakin uutta, tietävät Raimo Ohtonen ja Antero Korteila.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>