Satu Ukkonen: Jos Nepalin reissu olisi toteutunut, pälkäneläinen olisi ollut maanjäristyksen aikaan puolivälissä kohti Mount Everestin perusleiriä

Mount Everest vaihtui Kalliovuoriin

Voimakkain maanjäristys 80 vuoteen aiheutti valtavat tuhot Nepalissa viikko sitten lauantaina. Järistyksessä menehtyi ja katosi tuhansia ihmisiä, ja kymmenet tuhannet jäivät ilman kotia. Lisäksi tuhoutui historiallisia temppeleitä ja muita rakennuksia.

Jos pälkäneläisen Satu Ukkosen suunnitelmat olisivat toteutuneet, hän olisi ollut järistyksen aikaan kiipeämässä kohti Mount Everestin perusleiriä.

– Meidän piti lentää viikko ennen järistystä Kathmandun kautta Luklaan. Kyllähän se vähän kylmäsi, kun ajatteli millaiseen paikkaan olisimme joutuneet, Ukkonen sanoo.

Myttääläläinen valmistautui ja säästi Mount Everestin reissua varten toista vuotta. Tarkoituksena oli nousta 5,3 kilometrin korkeudessa sijaitsevaan perusleiriin.

Lauantaina 25. huhtikuuta maanjäristyksen aiheuttamat lumi- ja kivivyöryt hautasivat perusleirin alleen. Leirissä kuolleiden ja loukkaantuneiden kiipeilijöiden määrästä ei saatu heti tarkkaa tietoa.

 

Pitkäaikainen haave

Mount Everestille kapuaminen oli Satu Ukkosen pitkäaikainen haave. Siksi pettymys oli suuri, kun reissu peruuntui keväällä.

– Ilmoittautuneista vain kaksi oli lähdössä.

Jälkikäteen voi ajatella, että matkan peruuntuminen oli onni onnettomuudessa.

– Ehdimme jo valmistautua korvaavaan reissuun, joka oli tarjolla kesäkuun alussa. Mutta tässä tilanteessa ei olisi mitään järkeä lähteä toisten ahdingon keskelle.

Ukkonen oli ehtinyt raivata kalenteriinsa kesäkuun tyhjäksi reissua varten. Nyt tarkoituksena on suunnata Nepalin sijaan Kanadaan.

– Olimme jutelleet seurueemme kanssa, että seuraavaksi lähdemme Kalliovuorille. Nyt se reissu aikaistui. Ehkä Kanadassa on vakaampi maaperä kuin Nepalissa, Ukkonen sanoo.

Kalliovuorten valloitussuunnitelma tarkentuu kevään aikana.

– Tarkoitus on lentää Edmontoniin ja jatkaa siitä autolla Canmoreen ja Banffin kansallispuistoon. Se on minulle outoa maaperää, mutta matkakumppani on vaeltanut ennenkin Kalliovuorilla, Ukkonen kertoo.

Satu Ukkosen pitkäaikainen haave Mount Everestistä pitää unohtaa ainakin toistaiseksi Nepalin maanjäristyksen myötä. Myttääläläinen suuntaa sen sijaan kesäkuussa Kanadan Kalliovuorille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?