Veteraanien virkistyspäivä Sahalahdella: jumppaa ja terveystietoa

Vähälläkin liikunnalla on merkitystä

Sohvalle ei kannata jäädä makaamaan, jos on vähänkin voimia lähteä ylös, ulos ja liikkeelle. Tämä viesti tuli hyvin selväksi veteraaneille ja veteraaniyhdistyksen jäsenille suunnatussa tilaisuudessa Sahalahdella.

Jo vähäiselläkin liikunnalla on merkitystä.

– Jos pystyy kävelemään luonnossa , mikä on tasapainon kannalta hyvä, niin jo muutaman minuutin lenkki vaikuttaa suotuisasti muiden muassa verenkiertoon, tilaisuuden ohjelmasta vastanneen Ikifitin palvelujohtaja Katja Aho kertoi.

– Pelkkä ulos lähtö, pihalla istuskelu ja kevään merkkien tarkkailu piristävät, jos ei enempään pysty, hän lisäsi.

Ihmisen mieli, keho ja aivot toimivat yhtenä kokonaisuutena. Kolme kertaa viikossa tehtävä puolen tunnin kävelylenkki, ihannetavoite ikäihmisille, ei ainoastaan vahvista lihaksistoa, vaan myös parantaa muistia ja antaa tunteen paremmasta elämässä kiinni olemisesta.

Lääke lievään masennukseen

Tilaisuudessa ei ainoastaan kuunneltu liikunnan terveyssanomaa, vaan liikkuminen omalta istuinpaikaltaan käsin oli nivottu luontevaksi osaksi ohjelmaa. Rentouttavia, tasapainoa harjoittavia ja aivojen käyttöä vaativia liikkeitä neuvoi fysioterapeutti Elina Leikkainen.

– Näitä ei vaan tule kotona tehtyä, vaikka aikaa olisi, epäili muiden mukana jumpannut Seija Hietanen.

Liikunta piristää. Katja Aholla tästä oli kerrottavana tutkittua tietoa, jonka mukaan lievän masennuksen hoitajana liikunta toimii yhtä hyvin kuin vaivaan määrätyt tabletit.

Myös musiikki voi toimia lääkkeen tavoin.

– Jos on levoton olo, asiat pyörivät mielessä, eikä saa nukuttua, niin barokkimusiikki rauhoittaa sydämen sykettä ja alentaa samalla verenpainetta, Katja Aho mainitsi.

– Musiikin voima aivoihin on valtava. Hyräilkää, laulelkaa ja laittakaa soimaan mieleisiä lauluja, hän kehotti.

 

Aivoja hyvä vaivata päivittäin

Katja Aho kannusti päivittäin vaivaamaan aivoja, kertaamaan ja pohtimaan vanhoja muistoja, katselemaan vanhoja valokuvia. Vaikka ikää on kertynyt, elämän tärkeät hetket säilyvät aivoihin talletettuina.

– Eräs 98-vuotias herra kertoi, miten hän aikoinaan oppi uimaan. Samanikäisellä rouvalla on kotonaan seinällinen tavaroita, joihin kaikkiin liittyy jokin muisto. Näitä muistoja mieleen tuovia tavaroita voi jokainen koota itsellensä, Aho suositteli.

Luennoitsija kiitteli virkistyspäivään osallistuneita, joukossa oli neljä veteraania, jo siitä, että he olivat päättäneet lähteä liikkeelle. Jo osallistuminen sinällään vilkastuttaa aivotoimintaa.

– Asiallinen ja hyvä ohjelma, kehui Olli Lehto.

– Omat vaivat unohtuvat ainakin vähäksi aikaa, Seija Hietanen täydensi.

Virkistyspäivän järjesti Sahalahden Sotaveteraanit ry yhdessä Lions Club Sahalahden tukemana.