Sukupolvien ketju ei jatku automaattisesti

Pasi Saarinen kävi saattelemassa Esa Jokista eläkepäiville.

Luopioisten Osuuspankin asiakkaat kävivät torstaina saattelemassa pitkäaikaista toimitusjohtaja Esa Jokista eläkepäiville ja tervehtimässä uutta toimitusjohtaja Sirpa Leppäkoskea. Leppoisilla vahdinvaihtokahveilla kiteytyi pienen paikallispankin vahvuus: väki tuntee toisensa ja luottaa pankkiin, joten sen puoleen on helppo kääntyä elämän isoissa hankkeissa.

Kahvittelijoista monet ovat olleet 99-vuotiaan paikallispankin asiakkaita jo monen sukupolven ajan. Pitkän ketjun jatkuminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, koska nuori polvi kasvaa maailmaan, jossa pankkiasiatkin hoidetaan netissä.

– Me emme voi olla muita kalliimpi vaihtoehto tai palvella huonommin, Sirpa Leppäkoski sanoo.

Paikallispankin vahvuus on siinä, että se voi rakentaa luottamuksen jo ennen elämän isoja ratkaisuita. Kun asiakas tarvitsee esimerkiksi asuntolainaa, se hoituu mutkattomasti tutussa pankissa.

Leppäkoski pyrkii siihen, että pankki on lähellä asiakkaita heidän kaikissa elämänvaiheissaan. Suunnitteilla on esimerkiksi asiantuntijaluentoja ja kesätapahtuma lapsiperheille.

– Meillä on jopa neljännen polven asiakkaita. Paikallisesta pankista on osattava tehdä ’mun pankki’ myös seuraavalle sukupolvelle, Leppäkoski sanoo.

 

Joustavuus ihastuttaa

Raivaussahan varresta vahdinvaihtokahveille Esa Jokinen ja Luopioisten Osuuspankin uusi toimitusjohtaja Sirpa Leppäkoski tarjosivat torstaina kakkukahvit.

Pääsiäisen jälkeen Luopioisissa aloittanut Sirpa Leppäkoski otti toimitusjohtajan tehtävät hoitaakseen toukokuun alussa. Alun perin sisäänajovaiheesta suunniteltiin hieman pidempää, mutta Leppäkoski ei päässyt irrottautumaan vanhoista tehtävistään Hämeenlinnassa aivan kaavaillulla aikataululla.

Jo ennen Luopioisiin siirtymistään Leppäkoski ehti tavata asiakkaita erilaisissa tilaisuuksissa. Torstain johtajanvaihtokahveilla poikkesi satoja asiakkaita.

– Asiat ovat tuttuja ja asiakkaat tulevat vähitellen tutuksi. Sen sijaan jotkut tekniset järjestelmät ovat hieman nostaneet hikikarpaloita otsalle, Leppäkoski sanoo.

Isommasta pankista muuttaneena hän on ihastellut pienen pankin joustavuutta.

– On aivan ihana kuulla, kun asiakkaille sanotaan puhelimessa, että tule sitten kun tykkäät, asiakirjat ovat täällä valmiina odottamassa.

Isommassa pankissa esimerkiksi lainapäätökseen liittyy paljon enemmän byrokratiaa. Organisaatio saattaa työstää ratkaisua viikkokausia, ja allekirjoittamista varten on varattava erillinen aika.

– Joustavuus on ehdoton vahvuus ja perimmäinen syy siihen, miksi halusin pieneen pankkiin, Leppäkoski sanoo.

 

Rahkeet riittävät

Pieni pankki voi ajatella asiakkaan mittakaavassa, vaikka niskassa ovat samat vaatimukset ja byrokratia kuin isommillakin pankeilla. Sirpa Leppäkoski muistuttaa, että tämä on mahdollista ainoastaan niin pitkään kun pankki on taloudellisesti hyvässä kunnossa.

– Olen siitä onnellisessa asemassa, ettei meidän tarvitse laskea mitä pystymme tekemään. Tästä on helppo jatkaa, Leppäkoski kiittelee edeltäjäänsä Esa Jokista.

Luopioisten Osuuspankista on tullut eräänlainen erikoisuus fuusioituneiden pankkien keskellä.

– Itsenäisyydestä päättävät viime kädessä pankin asiakasomistajat. Tällä hetkellä näkemys on vahvasti sellainen, että pankki pysyy jatkossakin itsenäisenä, Sirpa Leppäkoski sanoo.

Hänen mielestään pankin rahkeet riittävät hyvin omalla paikkakunnalla.

– Meillä ei esimerkiksi ole suuryrityksiä, jotka tarvitsisivat kymmenien miljoonien lainoja. Pieni pankki ei pystyisi sellaisia myöntämään, koska kaikkia munia ei voi laittaa samaan koriin.

 

Työmatka hyödyksi

Sirpa Leppäkoski sai johdettavakseen neljän eritysosaajan yksikön.

Päivi Rantanen tietää kaiken rahoitusmaailmasta ja Tarja Hilden varallisuuden hoidosta. Leena Koivuniemi hoitaa suvereenisti yritysten ja yksityishenkilöiden maksuliikenneasiat, hän kehuu pankin väkeä.

Leppäkoski pitää hienona sitä, että ihmiset ovat löytäneet vahvuutensa.

– Se on työssä tosi tärkeää, että saa tehdä hyvällä fiiliksellä sitä, mistä on innostunut. Osaamisen ansiosta me voimme tarjota pienemmässä koossa saman kuin isommatkin pankit. Ja jos erityiskysymyksissä tarvitaan apua, niin käytettävissä ovat ryhmän asiantuntijat.

Pankin uusi toimitusjohtaja on huomannut, että Luopioinen tunnetaan maailmalla hyvin ja sillä on myönteinen maine.

– Kun olen ilmoitellut asiakkaille Hämeenlinnassa, että siirryn Luopioisiin, niin joka toinen on luvannut poiketa tervehtimään, kun heillä on mökki tai vierailupaikka Kukkialla.

Hämeenlinnassa asustavan toimitusjohtajan viiden minuutin työmatka piteni työpaikan vaihdoksen myötä moninkertaiseksi.

– Olen huomannut, että matkan jakaa mielessään lohkoiksi, eikä se tunnu ollenkaan pitkältä. Ajellessa saa hoidettua sekä työasioita että omia puheluita. Kevätaamussa vihertävän luonnon keskellä ajeleminen on toistaiseksi tuntunut vain mukavalta.

Työmatka muuttuu loppuvuodesta, kun Iittalaan rakenteilla oleva talo valmistuu. Samalla aletaan kuitenkin jo katsella Luopioisten suunnan taloja ja tontteja.

– Meidän on asuttava Iittalassa kaksi vuotta, ettei talon myynnistä tule veroseuraamuksia.

Perhe ehti jo talvella paikkakuntaan tutustuessaan ihastua Luopioisiin. Muuttoa on tarkoitus pohjustaa harrastuksilla, joissa perheen pojat pääsisivät tutustumaan tuleviin kavereihinsa.

 

Sirpa Leppäkoski ryhtyy pitämään lakimiespalstaa, jossa hän vastaa Sydän-Hämeen Lehden lukijoiden juridisiin kysymyksiin.

Leppäkoski vastaa lukijoiden kysymyksiin

Juristin koulutuksen saanut Sirpa Leppäkoski tuo paikkakunnalle myös lakimiesosaamista.

– Asianajotoimiston kynnys voi tuntua korkeammalta kuin pankin. Lakiasiat hoituvat pankkiasioiden lomassa helpommin ja edullisemmin, hän sanoo.

Perintöoikeuteen, veroihin tai yhtiöoikeuteen liittyvät asiat koskevat jokaista. Meikäläisestä ne voivat tuntua vaikeaselkoisilta, mutta Leppäkoskea juridiikka kiehtoo.

– On mukava löytää ongelma ja alkaa purkaa sitä osiin. Sen ratkaiseminen on eräänlaista salapoliisityötä, jossa verrataan tosiseikkoja lakiin.

Sirpa Leppäkoski aloittaa Sydän-Hämeen Lehdessä lainopillisen palstan, jossa hän avaa lukijoilta nousevia aiheita. Kysymyksiä voi lähettää Leppäkoskelle sähköpostitse osoitteeseen sirpa.leppakoski@op.fi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?