Lintukevät: BirdLife Suomi ja Luonto-Liitto kehottavat sekä suojelemaan että tarkkailemaan pesiviä lintuja

Koirat hihnaan pesimäkauden aikana

Laulujoutsen pesällään Tampereen Iidesjärvellä. Kuva Jukka T. Helin.

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys vetoaa koiranomistajiin, jotta he ottaisivat huomioon linnustonsuojelulliset näkökohdat ulkoiluttaessaan koiria.

Lintujen pesimäkausi on täyttä vauhtia menossa. Vesilinnut hautovat pesillä tai poikueita alkaa näkyä maastossa. Monet linnut pesivät myös maahan tai mataliin pensaisiin, jolloin irrallaan olevat koirat löytävät helposti pesät.

Koirat on pidettävä kytkettyinä tai koirien on oltava välittömästi kytkettävissä 1.3.–19.8. välisenä aikana.

Taajama-alueella koirat on pidettävä kytkettyinä koko vuoden. Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiria ei saa pitää vapaana toisen alueella. Näistä pääsäännöistä on joitakin vähäisiä poikkeuksia.

Vastuullinen koiranomistaja huolehtii siitä, että koira ei tuota häiriötä pesivälle linnustolle eikä muullekaan linnustolle tai muille eläimille. Myös irrallaan kulkevat kissat ovat vaaraksi linnuille.

 

Koira hätyytti sinisorsaa Kuhmalahdella

Kangasalan Kuhmalahdella sattui viikonloppuna ikävä tapahtuma. Lintuharrastaja oli todistamassa, miten irrallaan ollut koira äkkäsi sinisorsanaaraan, joka ilmeisesti hautoi pesällään tai huolehti jo kuoriutuneista poikasistaan.

Sinisorsaemo pakeni lentäen matalalla pellon pintaa ja koira juoksi sinisorsan perässä viiden metrin etäisyydellä monta sataa metriä. Onneksi koira ei saanut lintua kiinni tällä kertaa. Tällaisia tapauksia sattuu ilmeisen useasti, kun ottaa huomioon, miten yleistä on koirien pitäminen irrallaan myös lintujen pesimäaikana vastoin lain säännöksiä.

Koiria ei pidä laskea vapaaksi juoksentelemaan pesimäaikaan luodoille ja saarille, koska tällä tavalla aiheutetaan pesien ja poikueiden tuhoutumisia. Luodoille ja saarille nousemista lintujen pesimäaikaan on muutoinkin vältettävä.

 

Lasten kanssa linturetkelle

Tällä viikolla 18.–24. toukokuuta vietetään Lasten lintuviikkoa. Sen tarkoituksena on innostaa lapsia ja aikuisia yhdessä retkelle havainnoimaan lintuja.

Lasten lintuviikkoon voivat osallistua niin koululuokat, päiväkotiryhmät, harrastusryhmät kuin perheet ja kaveriporukatkin. Tapahtuman verkkosivuilla on opettajalle tai muulle ryhmän vetäjälle valmista taustamateriaalia ja lapsille tulostettavat retkilomakkeet.

Lasten lintuviikon teemana on lintujen pesintä. Siitä kertovien merkkien etsiminen vaatii tarkkaavaisuutta, mutta on jännittävää ja palkitsevaa puuhaa. Lasten kanssa voidaan vakoilla lintujen käyttäytymistä kuin salapoliisileikissä.

Tapahtumaan osallistuva ryhmä voi lähteä retkelle milloin tahansa tällä viikolla, eikä mukaan tarvitse ilmoittautua etukäteen. Osallistujien toivotaan kuitenkin ilmoittavan havainnoistaan verkkolomakkeella. Samalla ryhmä osallistuu kiikarien ja muiden luontoaiheisten palkintojen arvontaan.

Lasten lintuviikon järjestävät yhteistyössä BirdLife Suomi ja Luonto-Liitto. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2004 alkean, alkuun nimellä Lasten lintupäivä. Viime vuonna Lasten lintuviikkoon osallistui yli 3500 lasta eri puolilla Suomea.

Lasten lintuviikon materiaalit ja verkkolomake löytyvät osoitteesta www.birdlife.fi/lintuviikko

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?