Tervaskanto: 105–vuotias Esteri Koivuniemi uskaltaa jo tunnustaa, että yksi pitkän iän salaisuuksista on viehtymys makeaan

Pälkäneen vanhin täytti 105 vuotta

Esteri Koivuniemi juhli merkkipäiväänsä Kukkiakodossa veljensä lasten ja muiden omaisten kanssa. Koivuniemi on tällä hetkellä Pirkanmaan toiseksi vanhin ihminen. Pirkanmaan iäkkäin henkilö on niin ikään 105–vuotias, mutta hän on syntynyt aikaisemmin kuin Esteri Koivuniemi.

1910–luvulla Euroopassa kuohui. Ensimmäinen maailmansota syttyi vuonna 1914. Sodan alkaminen järkytti, sillä viimeiseen asti eli usko siitä, ettei Euroopassa enää sodittaisi. Vuonna 1917 käynnistynyt tapahtumasarja johti puolestaan ensin Suomen itsenäistymiseen ja alkuvuodesta 1918 leimahtavaan kansalaissotaan.

Lauantaina 105 vuotta täyttänyt Esteri Koivuniemi oli näihin aikoihin pieni tyttö. Esteri syntyi Kuohijoen kylässä Tervaniemen kartanon naapurissa 16.5.1910. Arki oli ilman poliittista kuohuntaakin työteliästä: karja oli ruokittava ja leipä saatava pöytään epävakainakin aikoina. Jo pienenä tyttönä Esteristä tuli innokas marjastaja. Hän myös oppi kalastustaidot, ja hänestä tulikin taitava ja uuras kalastaja.

Elämäntyönsä Esteri Koivuniemi teki Tervaniemen kartanossa. Toisen maailmansodan syttyessä vuonna 1939 hän oli 29–vuotias. Kun astronautti Neil Armstrong astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun kamaralle heinäkuussa 1969, Koivuniemi oli 59–vuotias.

Perheensä nuorimpana syntyneen Koivuniemen sisarukset eivät ole enää elossa. Pitkäikäisyys taitaa kuitenkin olla geeneissä, sillä Koivuniemi hoiti oman äitinsä kotona 100–vuotiaaksi asti.

Koivuniemi oli pitkään aktiivinen ja virkeä eläkeläinen. Yli 80–vuotiaana hän vielä käveli viiden kilometrin matkan jäitä pitkin kokemaan katiskan ja samaa tietä takaisin.

Ajatus pelaa edelleen

Viimeiset 21 vuotta Esteri Koivuniemi on asunut Luopioisten Kukkiakodossa. Ensimmäisinä vanhainkotivuosina hän oli vielä innokas kävelijä, mutta viime vuodet ovat kuluneet vuoteessa jalkojen huonon kunnon takia. Näkökyky pelaa kuitenkin edelleen hyvin, ja ajatus juoksee hyvinä päivinä kirkkaana.

– Seuraan tapahtumia lehdestä ja katselen televisiota. Huoneestani näkyy hyvin myös tuohon tielle, ja sen tapahtumia seurailen toisinaan, Esteri Koivuniemi kertoo.

105–vuotias pitää myös runojen lausunnasta ja musiikista. Hän yhtyykin herkästi lauluun, mikäli kuulee radiosta tutun laulun. Yöpöydän laatikossa on aina valikoima makeaa syötävää.

– Makeata pitää aina olla varastossa. Sokeri on hyvä lääke kaikkiin vaivoihin, Koivuniemi tietää.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?