Vanhan koulun muodonmuutos: Partiolaisten leiri- ja kurssikeskus valmistuu suunnitelmien mukaan

Partiokurssit käynnistyvät Laitikkalassa syyskuussa

Laitikkalan lakkautettu koulu muuttuu mittavassa remontissa partiolaisten leiri- ja kurssikeskukseksi. Ensimmäiset kurssit on tarkoitus järjestää syyskuussa.

 

Laitikkalan koulun muutostyöt partiolaisten leirikeskukseksi etenevät suotuisasti.

– Yleensä vanhan remontoimisessa tulee ikäviä yllätyksiä. Olemme purkaneet aika paljon vanhoja rakenteita, mutta yllätykset ovat olleet pääosin positiivisia. Koulu on hyvässä kunnossa, eikä missään ole merkkejä esimerkiksi vesivahingoista, Hämeen partiosäätiön toiminnanjohtaja Tommi Nyman kertoo.

– Toki satavuotias hirsitalo on työmaana haastava, kun joka kulma on hieman vinossa. Uusi rakennus olisi paljon helpompi tehdä, mutta siinä ei olisi samanlaista henkeä.

Partiolaisten leirialueet ja kiinteistöt omistava säätiö oli etsinyt pitkään leiri- ja kurssikeskusta Hämeenlinnan, Lahden ja Tampereen väliltä. Vuosi sitten myyntiin tullut kyläkoulu täytti kaikki kriteerit. Satavuotias koulurakennus sijaitsee idyllisessä miljöössä ja keskellä partiolaisten toiminta-aluetta.

Lakkautetusta koulusta tehtiin kaupat kesällä. Perusteellinen remontti käynnistyi talvella, kun muutostöille oli saatu luvat.

Vanhojen hirsiseinien sisällä pistetään kaikki uusiksi. Keittiö modernisoidaan nykyaikaiseksi suurtalouskeittiöksi ja ruokailutilaa laajennetaan. Iso vintti muutetaan kokous- ja koulutustilaksi.

– Mittavien purkutöiden yhteydessä tuli ainoa pieni vastoinkäyminen. Laattojen alla oli asbestia, ja siksi meidän piti teettää ulkopuolisella asbestinpurku-urakka. Lisäksi on täytynyt tehdä joitain lisälevytyksiä paloviranomaisten vaatimuksesta, Tommi Nyman kertoo.

 

Värit suunnitteli Leena Carelse

Entisen koulun ilmanvaihto, vesijohdot, sähkötyöt ja ilmanvaihto tehdään kokonaan uusiksi.

– Rakennukseen tulee nykyaikaisen majoitustilan vaatimusten mukainen ilmastointi, Tommi Nyman kertoo.

Purkutyöt vaihtuvat vähitellen rakentamiseksi.

– Vintti on eristetty lämpimäksi luentotilaksi ja alakerran majoitushuoneiden seiniä rakennetaan parhaillaan.

Töitä tehdään muutaman miehen porukalla. Timpuriryhmän lisäksi työmaalla häärii muun muassa sähkömiehiä.

Talkooväkeä työmaalla on käytetty lähinnä joissain kanto- ja siirtelypuuhissa. Lisäksi partiolaisten keskuudesta löytyvää osaamista on hyödynnetty suunnittelussa.

Kurssikeskuksen värimaailman suunnitteli Leena Carelse, jonka käsialaa ovat muun muassa Särkänniemen Koiramäen puiston värit.

– Värimaailma kunnioittaa sekä partion että satavuotiaan talon henkeä. Raikas ilme sopii lasten ja nuorten tiloihin, Tommi Nyman kehuu kurssikeskuksen tulevaa ilmettä.

Hän uskoo, että ensimmäiset partiokurssit alkavat Laitikkalassa suunnitelmien mukaisesti syyskuussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?