Rastirieha: Kymmenet juniorisuunnistajat ja aloittelijat käynnistivät helatorstaina uuden kauden

Löytämisen iloa

Ilmoittautumispaikalla oli kuhinaa, kun yli 40 lasta oli lähdössä Rastiriehaan.

Pipot ja lippikset tärisivät innostuksesta eivätkä lenkkarijalat tahtoneet pysyä paikoillaan, kun Luja-Lukon nuorimmat suunnistajat jonottivat helatorstaina

Nelivuotias Sampo Kuusi oppi nopeasti, miten leimaus tapahtuu.

Rastiriehan suorituspaikoille.

Suunnistusjaoston kevättapahtuma oli samalla kertaa kevätkauden avaus ja suunnistuskoulun ilmoittautumispäivä. Aarteenetsintä, leimaustemppurata ja oikea rastisuunnistus urheilukentän maastossa innostivat liikkeelle 40–50 lasta. Osa heistä oli jo lajin harrastajia ja osa sitä parhaillaan aloittelemassa.

Nelivuotias täyttävä Sampo Kuusi oli yksi nuorimmista ja vikkelimmistä Rastiriehan suorittajista. Äiti Elina Syrjä sai panna parastaan pysyäkseen pojan kintereillä. Leimausrastiradalla Sampo vetäisi heti hienon ajan mutta kiri toisella yrityksellä sen vielä paremmaksi.

Kysyttäessä, oliko rata kiva, Sampo nyökkäsi topakasti. Oli oikein tosi tosi kiva. Sai mennä lujaa.

Sampo oli ilmoittautumassa myös suunnistuskouluun, koska hän saavuttaa tuota pikaa tarvittavan viiden vuoden iän.

– Mennään ainakin katsomaan, äiti tarkensi.

Suunnistuskoulun vastuuopettaja Petri Ketola kertoo, että pienimpien kanssa opetellaan suunnistusta leikin varjolla. Esimerkiksi leimaustemppurata opettaa suunnistuksen luonnetta – kovassakin menossa pitää pysähtyä, keskittyä, leimata ja vasta sitten ottaa uusi vauhti.

Kartasta opetellaan tunnistamaan värejä ja karttamerkkejä, mutta varsinaista kartan kanssa maastossa liikkumista opettelevat vasta kouluikään ehtineet.

– Pienten kanssa mennään nopeasti metsään ja koetaan löytämisen iloa, Ketola sanoo.

Sampo on kuitenkin asettanut jo päämääränsä: hän haluaa oppia etsimään oikeita rasteja isossa metsässä.

 

Koko perheen yhteispeliä

Kalle Vaismaa opastaa aarteenetsintään lähtijöitä.

– Uusia suunnistuskouluun tulijoita oli ilahduttavan paljon, yli kaksikymmentä, Petri Ketola kertoo tyytyväisenä.

Laji on ottamassa Pälkäneellä vähitellen yhä lujemman jalansijan. Aikuiset ja lapset yhteen laskettuna lajin aktiiviharrastajia on tällä hetkellä kuutisenkymmentä. Ketolan mukaan harrastuksen pariin tullaan ja siinä pysytään parhaiten, jos koko perhe tai ainakin yksi aikuinen ja lapsi harrastavat sitä yhdessä.

Pienten lasten suunnistusharrastus vaatii vanhempien osallistumista jonkin verran enemmän kuin muut liikuntaharrastukset, sillä alle 7-vuotiaat eivät vielä selviä maastossa yhden tai kahden ohjaajan kanssa.

– Toivomme, että enemmän nuoria jäisi lajin pariin. Helpommin heitä jää, jos omassa perheessä suunnistetaan, Ketola toteaa.

Luja-Lukon suunnistuskoulu 5–12 -vuotiaille alkoi tällä viikolla ja jatkuu neljänä maanantaina. Alkukesän viimeinen kerta on 8. kesäkuuta, mutta elokuussa koulujen alkamisen aikaan jatketaan ja pidetään harjoitusrastityyppinen jakso, Ketola lupaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?