Kylähulluus maustaa nostalgian Witsiälässä

Witsiälän uusi isäntä odottelee kuhinaa lavan lippukopin edustalle.

Kun hauholainen Asko Ylöstalo pikkupoikana notkui Witsiälän lavan nurkilla tanssi-iltoina, häntä harmitti vietävästi, kun ikä ja rahavarat eivät riittäneet sisäänpääsyyn. Helmikuussa tilanne koheni huomattavasti, kun hän osti itselleen lavan liiketoiminnot ja vuokrasi paikan Witsiälän VPK:lta.

Vain muutaman kilometrin päässä Pälkäneen rajalta, Hauhonselän kauniissa, hiekkarantaisessa niemessä sijaitseva Witsiälä oli sotien jälkeisinä vuosikymmeninä seudun suosituimpia tanssipaikkoja, jossa käytiin paljon Pälkäneen ja Luopioistenkin puolelta pistämässä jalalla koreasti.

Väen vähetessä vilske Witsiälässä väheni monen muun tanssilavan tavoin, mutta ei hiipunut kokonaan. Tansseja on pidetty näihin päiviin asti, mutta Ylöstalon mielestä paikasta löytyy potentiaalia enempäänkin.

—Nyt kun edellinen järjestäjä on eläköitymässä, päätin ottaa riskin. Tapahtumien järjestämistä olen harjoitellut kotona Tuittulan kylässä pitämällä navetan vintillä Rock-parvea harrastusmielessä. Siitä on ollut lähinnä vaivaa ja kuluja. Syksyllä nähdään, miten tämän kanssa käy, Ylöstalo tuumii.

Tangotähtenä Eino Grön

Lauantai-iltojen lavatanssit ovat Witsiälän ohjelmiston kivijalka tulevana kesänä. Lavakausi starttaa 30. toukokuuta Norolan Poikien tahdittamana ja jatkuu aina syyskuun puoliväliin saakka.

—Pikkupojasta lähtien olen haaveillut järjestäväni kunnon vanhan ajan tangotanssit. Mietin, ketkä vanhoista tangotähdistä ovat vielä hengissä, ja soitin Eino Grönille palmun alle Floridaan. Hän lupautui tulemaan, vaikka tekee enää hyvin harvoin lavakeikkoja, Ylöstalo hehkuttaa.

Eino Grön vaivuttaa Witsiälän tangon hurmioon viikkoa ennen juhannusta. Tuosta illasta Ylöstalo toivoo tulevan erityisen nostalgisen.

—Äitini muisteli Grönin esiintyneen Witsiälässä jo vuonna 1959. Olisi hienoa nähdä täällä sen ajan hengen mukaisia asuja, autoja, prätkiä ja traktoreita. Lupaan ilmaisen sisäänpääsyn kaikille, jotka saapuvat paikalle 60-lukua vanhemmalla, hytittömällä traktorilla. Jatsareista ja pussihousuista saa vielä jotain ekstraa, hän vakuuttaa.

Grönin ohella kesäkansaa tanssittavat muiden muassa A. Aallon Rytmiorkesteri, hauholainen Ari Tarri ja pälkäneläisen Heikki Rönnin luotsaama Rytmiorkesteri Huwitus.

Ideoita riittää Irwinistä punk-rockiin

Ylöstalo lupaa tuoda Witsiälään lavatanssien lisäksi aimo tujauksen hauholaista kylähulluutta. Miehellä on taskut ja hihat täynnä ideoita, joita voisi toteuttaa tulevina kesinä.

—Olen hyvin nostalgiaan kallellaan oleva tyyppi ja haluaisin herättää henkiin tukkilaiskisat, joita täällä aikanaan pidettiin. Vanhan ajan maatalousnäyttely kiinnostaisi, samoin Irwin-festivaalit, joissa hänen tyyliinsä taksi kiertäisi pihassa ympyrää ja Ryysyranta huutokaupattaisiin uudestaan. Läheskään kaikkea en ehtinyt saada täksi kesäksi, kun aikaa paloi tuhottomasti lupabyrokratian kanssa.

Paljon on kuitenkin jo toteutumassa. Sen lisäksi, että Witsiälässä pääsevät halukkaat kokemaan, miltä tuntuu istua putkassa tai jalkapuussa, on kesän mittaan monenlaisia teemailtoja perjantaisin.

—Juhannuksen jälkeisenä perjantaina jytisee Witsiälä-Rock ilmaisena, usean bändin iltana. Myöhemmin tulevat blues-, rautalanka- ja jopa punk-teemaillat, luettelee Ylöstalo, joka itse tunnetaan parhaiten vanhan rock´n´rollin ystävänä.

Osansa hauholaisesta kylähulluudesta saavat myös kulinaristit Herkkujen yön ja Sikajuhlien muodossa. Nähtäväksi jää, löytyykö lavan puffetista vielä Witsiälän vanhaa bravuuria, keitettyjä kananmunia.

Asko Ylöstalo tuo hämäläiseen kesään tarjontaa kaikille tanssijoista punkkareihin.

Witsiälän lava

Perinteikäs tanssipaikka Hämeenlinnan Hauholla.

Valtatie 12:n tuntumassa ennen Hauhon kirkonkylää.
Mutkaisen, viehättävän kylätien päässä.
Vitsiälänraitti 124.
Hauhonselän rannalla, pääsee myös veneellä.

700 hengen tanssilava, 150 hengen ravintola A-oikeuksin.
Vieressä Witsiälä-sali 200 hengelle yksityistilaisuuksiin, ei anniskeluoikeuksia.

Lavatanssit lauantaisin 30.5. – 12.9.
Teemailtoja perjantaisin 26.6. – 14.8.

Facebook: Witsiälän Tanssilava ja Witsiälä-Sali
www.witsialanlava.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?