Kylistä kajahtaa

Viikon päästä ilmestyvä Sydän-Hämeen Kesälehti paljastaa, mitä seudun kylissä on talven aikana puuhattu. Kyläaktiivit ovat ideoineet uusia tapahtumia ja varmistaneet että vanhoilel löytyy tekijänsä. Kädentaiturit ja leipurit ovat päivittäneet tuotteensa, jotka lähiviikkojen aikana vyöryvät kesänäyttelyihin, -myymälöihin ja -kahviloihin.

Kesälehteen koottu tapahtumatulva on entistä häkellyttävämpi kokonaisuus. Kesäksi kukoistukseen heräävät kylät tuottavat sekä määrältään että laadultaan täysin ainutlaatuisen runsaudensarven.

Tapahtumien runsaus ei ole missään suhteessa kylän kokoon. Muutaman talon Haltia tai Vuolijoki voi tarjota kesällä yhtä paljon ja yhtä omaleimaisia karkeloita ja kohteita kuin tuhansien asukkaiden kuntakeskus.

 

Suurta osaa seudun kesätapahtumista leimaa se, että ne tehdään enemmänkin omaksi iloksi kuin satojen tai tuhansien kävijöiden houkuttelemiseksi.

Maaseudulla voi harrastaa mitä vaan, kun tekee itse. Sama totuus pätee tapahtumiin: pikkupaikkakunnalla pääsee vaikka mihin rientoihin, kun ne järjestää itse.

Puuhamiehen osa on Sydän-Hämeessä kiitollinen. Liikkeelle lähtemisen kitka on pieni ja mielenkiinnosta kaikkeen uuteen innostuva ydinjoukko poikkeuksellisen suuri. Kesällä peruslähtijöiden joukko täydentyy aktiivisilla mökkiläisillä, jotka haluavat nauttia seudun annista laituria ja kotirantaa laajemmalla alueella.

Kesäasukkaat tuovat seudulle väriä. Heitä varten on syntynyt monenlaisia kesäpalveluita Kukkialla nenäänsä valkaisseen Eino Leinon ajoista alkaen.

Kesäpalveluissa on kyse enemmän ilahduttamisesta kuin rahankeruusta. Kyläkahvilalla ei kukaan rikastu. Mutta on hienoa jos väkeä käy sen verran, että leipurit ja kahvinkeittäjät saavat iloisen mielen lisäksi pientä vaivanpalkkaa urakastaan.

 

Kesälehdessä kiteytyy Sydän-Hämeen kesän myönteinen ongelma. Nähtävää ja koettavaa on enemmän kuin kesään tai sivuille mahtuu. Kesälehdestä löytyvät sekä vetonaulat että paikalliset erikoisuudet.

Aviisista on pyritty tekemään entistä palvelevampi. Sen olennainen osa on seudun täydellinen tapahtumakalenteri. Nettiaika ei ole helpottanut kalenterin tekemistä, vaan moninkertaistanut vaivan, koska nykyisin tieto tapahtumista hajaantuu omille, kylän, kunnan ja monien muiden toimijoiden nettisivuille ja kalentereihin. Moni iso tapahtuma ei edes yritä olla mukana niissä kaikissa, vaan luottaa omaan vetovoimaansa.

Kesän menolistan lisäksi Kesälehti on myös viihdyttävä lukemisto, jonka sivuilla kesästään kertoo moni mielenkiintoinen hahmo.

Malttakaa siis viikko – ja ymmärtäkää, jos lehden tekijöitä lähipäivinä tahdo tavoittaa. Kesälehden teossa kesä eletään jo etukäteen, ja siksi moni muu asia joutuu odottamaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?