Pakettiauto kurvaa Pälkäneen torille perjantaina illansuussa. Paikalliset perheenäidit käyvät yksi toisensa jälkeen hakemassa kennollisen tai pari munia. Niillä pärjää pari viikkoa, kunnes ”munamies” taas saapuu.
– Tällaisen valtion virkamiehen on hyödyllistä kokeilla käytännössä, miten suoramyynti toimii. Täytyy myöntää, että vielä on pitkä matka siihen, että merkittävää kotieläintuotantoa harjoittava tila pystyisi myymään tuotteensa itse ja elämään sillä, Petri Tallila sanoo.
Tällä kertaa liikkeellä ei kuitenkaan ole ”munamies”, vaan hänen vaimonsa Minna Tallila. Hän tuo Pälkäneelle tuoreita munia Petri Tallilan kotitilalta Vaskivedeltä.
– Muutaman tuhannen kanan kanala on serkun perheen hoidossa. Perheviljelmällä tehdään kaikki itse. Vilja ostetaan lähitiloilta, jauhetaan itse ja sekoitetaan omalla reseptillä rehuksi. Siitä tulee muniin erilainen maku kuin teollisesta rehusta, Petri Tallila uskoo.
Suoraan tilalta asiakkaille
Valkeakoskella asustava Petri Tallila käsittelee päivätyönään maaseudun rahoituksen kysymyksiä ELY-keskuksessa. Kotitilan munien suoramyynnin avulla säilyy kosketus maaseudun arkeen.
– Voimme myydä tietyn kilomäärän munia suoraan asiakkaille. Jos tätä alkaisi tehdä enemmän, niin se katsottaisiin torikaupaksi, ja silloin munat pitäisi kierrättää pakkaamon kautta. Siellä ne läpivalaistaan ja leimataan, Petri Tallila kertoo.
Maassa on puolen tusinaa pakkaamoa. Vaskivedellä sijaitsevan kanalan munat kiertävät Laitilassa sijaitsevan pakkaamon kautta.
– Pakkaamokierroksen vuoksi munat olisivat vähintään viikon vanhempia ennen kuin ne päätyvät kuluttajalle, Tallila sanoo.
Toisaalta tuoreus ei ole iso myyntivaltti munien kohdalla, sillä auringonvalolta suojattuna ne säilyvät pari, kolme kuukautta huoneen lämmössä.
– Munan kuori on maailman paras tuotepakkaus, Petri Tallila sanoo.
Byrokratiassa yksinkertaistettavaa
– Kauppa sanelee hinnan pakkaamolle, joka puolestaan ilmoittaa tasaisin väliajoin tuottajalle, että joudumme valitettavasti alentamaan hintaa. Jos tuottaja saisi edes saman verran kuin kauppa ottaa katetta, niin sillä pärjäisi, Petri Tallila kuvaa hinnanmuodostusta.
Kun tuottajahinnat on laskettu kipurajoille, suoramyynti alkaa kiinnostaa tiloja. Tallilan mielestä siihen liittyvää byrokratia voisi yksinkertaistaa.
– Homma mutkistuisi heti, jos alkaisimme välittää muiden tuottajien tavaraa. Lisäksi eri puolilla Suomea tuntuu olevan erilaisia rajoituksia.
Petri Tallilan mielestä kuluttajat osaavat arvostaa puhdasta, kotimaista elintarviketuotantoa.
– Ulkomailla voi syödä salmonellavaaran vuoksi vain hyvin keitettyjä tai paistettuja munia. Suomessa salmonella ei ole.
Ilman välikäsiä myytävistä maalaistuotteista on entistä helpompi levittää sanaa netin ruokapiirien ja facebook-ryhmien kautta.
– Tämä puoli on kehittymässä. Jos vielä kymmenen vuotta jaksaa päivätyössä, niin ehkä sitten voisi heittäytyä munakauppiaaksi, Tallila sanoo puolivakavissaan.
Toistaiseksi suoramyynti on ELY-keskuksen virkamiehen ja tämän opettajavaimon henkireikä – ja palvelu seudulle, jossa ei enää ole kanaloita, joista hakea tuoreita munia.