Oikeusfilosofia: Huutijärveläisprofessorin klassikkoteos juurruttaa oikeusvaltioajattelua Etelä-Amerikkaan

Oikeusajattelua järjen ja kohtuuden puolesta

Aulis Aarnio aikoo jatkaa edelleen eteläamerikkalaisten tuomarien kouluttamista henkilökohtaisesti eikä vain teostensa välityksellä.
– Onneksi tarvitsee matkustaa sitä varten vain Espanjaan asti, hän toteaa.

Professori emeritus Aulis Aarnion oikeustieteelliset tutkimukset kuuluvat pohjoismaisen oikeusajattelun klassikkoteoksiin.

New Yorkissa vuonna 1987 julkaistu tutkimus The Rational as Reasonable (Järki ja Kohtuus) on yksi hänen pääteoksistaan, ja pian ilmestyttyään se saavutti merkittävän aseman Euroopassa. Tutkimuksen ilmestymisen aikoihin tekijä työskenteli paljon ulkomailla, muun muassa Saksassa sekä Ruotsissa Lundin yliopistossa.

Teos käännettiin sekä ranskaksi että espanjaksi ja se on muodostunut klassikoksi erityisesti espanjaa puhuvissa maissa. Latinalaisessa Amerikassa se kuuluu parin muun Aarnion tutkimuksen tavoin uuden tuomaripolven koulutuksen avainteoksiin.

Tänä vuonna siitä otetaan Perussa uusintapainos, joka varustetaan Aulis Aarnion kirjoittamalla johdannolla ja hänen pohjoismaista ajattelua ja oikeusvaltiokäsitystä valaisevalla laajalla haastattelullaan. Teos ilmestyy syksyllä ja tulee levitykseen koko espanjaa puhuvassa maailmassa.

The Rational as Reasonable -teosta ei ole olemassa suomeksi, mutta vuonna 2009 ilmestynyt Tulkinnan taito sisältää paljolti samoja aineksia.

 

”Koulutustukikohta” Alicantessa

Espanjankielinen maailma on hyvin tuttu Aarniolle, joka aikanaan työskenteli paljon muun muassa Argentiinassa. Kangasalan Huutijärvellä asustava 78-vuotias professori käy edelleen Espanjassa kouluttamassa etenkin nuoria eteläamerikkalaisia juristeja.

– Minulle eräänlainen opettamisen tukikohta Espanjan Alicantessa. Olen työskennellyt paljon yhdessä sikäläisen oikeusfilosofi Manuel Atienzan kanssa, jonka arvelen olevan tämänkin uusintapainoshankkeen alkuunpanija, Aarnio kertoo.

Seuraava koulutusmatka Alicanteen on tulossa ilmeisesti ensi vuonna.

– Nuoren tuomaripolven kouluttaminen on hidas mutta samalla ainoa tapa juurruttaa oikeusvaltioajattelua maihin, joista se on vielä kaukana, Aarnio toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?