Pälkäneellä käsityönä tehtyjä kransseja saa tänä kesänä Tervapirtistä

Luonnonläheisyys pitää pintansa

Eläviä kransseja. Tiina Kivinen kastelee kransseja, jotka lähtevät myyntiin Tervapirttiin.

– Hetki vain, kastelen ensin nämä kranssit, pälkäneläinen Tiina Kivinen tokaisee.

Ensi kuulemalta lauseessa ei ole mitään järkeä, mutta onneksi Kivinen jatkaa lausettaan nopeasti.

– Minulla on kranssipohjissa multaa ja eläviä kasveja, esimerkiksi mehikasvia. Kun kasvit laitetaan multaan, ne juurtuvat ja alkavat kasvaa. Kranssia pitää siis kastella säännöllisin väliajoin, Kivinen kertoo.

Eläviä kransseja pääsee ihmettelemään tänä kesänä Tervapirtissä, sillä Kivisen pitämän kranssit.fi -verkkokaupan tuotteita myydään kesän ajan Aapiskukon pihassa sijaitsevassa hirsimökissä. Koko verkkokaupan valikoimaa tarvikkeineen, koristeineen ja nauhoineen Tervapirtille ei viedä, vaan tarjolla on pääasiassa käsityönä tehtyjä kransseja vaikkapa mukaviksi kesätuliaisiksi.

Kranssit ovat Kivisen ja hänen äitinsä Maija Haulon tekemiä.

– Verkkokauppakin on meille vähän niin kuin yhteinen, mukava harrastus, päätoimenaan Vesilahden kunnan sivistysjohtajana työskentelevä Kivinen mainitsee.

Täytteet voi vaihtaa

Maailmalla suositut glitterit ja rönsyilevät hörhelöt eivät oikein lyö läpi Suomessa. Tiina Kivinen on huomannut, että luonnonläheiset värit ja materiaalit viehättävät suomalaisia vuodesta toiseen. Kranssimateriaaliksi kelpaa kuitenkin lähes mikä tahansa. Kivinen on tehnyt kransseja paitsi koivunrisuista, myös paperinaruista ja ruosteisesta piikkilangasta.

– Piikkilanka kuulostaa hieman eksoottiselta, mutta mielestäni se toimii mainiosti.

Jos materiaaleja ei kiinnitä liimalla pohjaan, täytteet voi vaihtaa aina sesongin ja mielihalujen mukaan.

– Jouluna punaista, pääsiäisenä keltaista ja vihreää ja välillä vaikkapa valkoista. Kranssien teossa vain mielikuvitus on rajana, ja materiaaliksi saattavat yhtä hyvin päätyä keittiöjämiksi jääneet lusikat haarukat ja veitset kuin valkoiset höyhenetkin, Kivinen kuvailee.

Pälkäneellä Ruotsilan kylässä asuva Kivinen pitää verkkokauppaa nyt viidettä vuotta. Hän odottaa jo innolla ensimmäistä kesäänsä Tervapirtissä.

– Viihdyn myyntityössä ja ehkä pääsen Tervapirtille silloin tällöin kauppa-apulaiseksikin. Suunnitteilla on myös, että asiakkaat pääsevät aina välillä näkemään paikan päällä, kuinka kranssit syntyvät, Kivinen lupailee.

Kranssien ohella Tervapirtissä on myynnissä edellisvuosilta tuttuun tapaan luonnontuotteita kuten kalakukkoja ja poronlihaa, Kustavin Savipajan keramiikkaa sekä erilaisia käsitöitä. Tervapirtti on avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun päivittäin kello 11–19.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?