Kuvataiteilija Rea Nurmi: ”Maailmaa voi parantaa seinä kerrallaan”

Kostiakotiin tuli ikuinen kesä

Taiteilija työssään Kostiakodilla. Rea Nurmi keskustelee mielellään ihmisten kanssa samalla kun maalaa. Joskus esimerkiksi hoitolaitoksen asukkaiden toiveet päätyvät osaksi lopullista työtä. – Patolakodissa yksi asukas pyysi tekemääni puistomaisemaan vielä perhosta, ja minä toteutin toiveen, Nurmi kertoo. Kuvassa etualalla Maija Tupakka, Nurmen kanssa keskustelee Yrjö Haarni. Kuva: Aune Mattila

Kun Rea Nurmi otti siveltimen käteensä Kostiakodissa, hän sai välittömästi ympärilleen uteliaan yleisön. Vanhainkodin asukkaat seurasivat uteliaina, kuinka oleskelutilan suureen seinään alkoi vähitellen hahmottua ikuinen kesä. Pian kuvataiteilijan työtä rytmitti jo vanhusten laulu. Valmiin teoksen sininen taivas, värikkäät kukat ja välkehtivä vesi syntyivätkin lopulta muuan muassa maakuntalaulujen tahdissa.

– Ajattelen niin, että maalaukseni tuovat väriä ja valoa sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Maailmaa voi parantaa yksi seinä kerrallaan, Nurmi toteaa.

Kostiakodin oleskelutilaan viime viikolla syntyneen teoksen innoituksen taiteilija sai Pälkäneen Syrjänharjulta.

– Ajelimme harjulla Aune ja Esko Mattilan kanssa ensimmäisenä Pälkäneen-päivänäni. Näkymä ulapalle oli kaunis, ja halusin ikuistaa sen tauluun, hieman muunneltuna tosin, Nurmi mainitsee.

Ajatuksen seinämaalauksen tekemisestä Kostia-kotiin sai Pälkäneen vanhusneuvostoon kuuluva Aune Mattila. Hanketta olivat tukemassa myös Pälkäneen Lions-klubi sekä Rautia, joka tarjosi taiteilijalle tarvittavat maalit.

Konesuunnittelijasta tuli taiteilija

Helsingistä kotoisin oleva Rea Nurmi on asunut Yhdysvalloissa vuodesta 1973 alkaen. Alun perin

Rea Nurmi näyttää ”Kesä kukkii” -seinämaalaustaan Kostiakodilla Aune ja Esko Mattilalle. Suuret seinäpinta-alat Nurmi maalaa akryyliväreillä. – Taiteelleni on ominaista se, että maalaan liikettä. Mikään maailmassa ei pysy samana, ja muutos on hyväksi. Tallennan ohikiitävän hetken, vapauden. Aiheitani ovat useimmiten luonto, vesi, kalat ja linnut, taiteilija määrittelee.

konesuunnittelijana työskennellyt nainen päätyi taiteilijaksi vasta yli 30-vuotiaana, kun hän osallistui vapaa-ajallaan hiilipiirustuskurssille. Opettajan kannustamana Nurmi päätti vaihtaa alaa. Hänen töitään on ollut säännöllisesti esillä näyttelyissä vuodesta 1987. Nurmen seinämaalauksia on varsinkin sairaaloissa, vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja vankiloissa. Ensimmäisen projektinsa Nurmi muistaa aina.

– Olin vapaaehtoisena lasten ”taidetätinä” suuressa sairaalassa Yalessa Connecticutissa. Minua pyydettiin mukaan projektiin ”Tales of Courage”, tarinoita rohkeudesta. Maalasin projektin puitteissa sairaalan kellarissa sijaitsevan odotushuoneen seinän. Huoneen ankeus meinasi ensin saada minut luovuttamaan, mutta lopulta synkkä huone muuttui kukoistavaksi puutarhaksi.

Yalen projekti poiki nopeaan tahtiin lisätöitä. Suomessa hän teki ensimmäisen työnsä vuonna 2000 Patolakotiin Helsinkiin, jonne hänen äitinsä muutti sairastuttuaan Parkinsonin tautiin. Nurmi matkusti joulun alla katsomaan äitiään ja sai idean maalata lahjan äidilleen.

– Kaikkialla oli niin valkoista: ulkona satoi lunta ja valkohiuksiset vanhukset istuivat valkoisen seinän vieressä valkoisissa villatakeissaan. Pyysin lupaa maalata palvelutalon aulan puistoksi ja sain luvan, Nurmi muistelee.

Patolakodin vapaaehtoistyö poiki esiintymisen MTV3:n Helmi-ohjelmaan, mikä taas poiki lisää töitä. Amerikan-vuosistaan huolimatta taiteilija on maalannut eniten juuri Suomessa. Hänen töitään näkyykin nykyisin ympäri Suomen sairaaloissa ja palvelutaloissa, esimerkiksi Karjaalla, Raahessa, Seinäjoella ja Porissa.

”Kaadan seiniä”

Rea Nurmi haluaa taiteellaan tuoda hoitolaitoksiin mielihyvää ja toivoa.

– Ja tarkoitusta elämälle, uskoa unelmiin sekä vapautta mielelle, Nurmi jatkaa listaa.

Taiteilija sanoo, että hän ei ole terapeutti, mutta hän ei myöskään tee viihdettä.

– Minä kaadan seiniä. Maalaukseni jälkeen ei ole enää seinää vaan puutarha. Menen tilan ehdoilla: jos seinässä on ovi tai vaikkapa pakollinen kyltti, maalaan sen mukaan maisemaan, Nurmi sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?