Luopioisten taidekesä matkaa myyteistä eskapismiin

Muusikkona paremmin tunnetun Kusti Vuorisen teoksia on mukana Mikkolan Navetan kesäkuisessa näyttelyssä.

Luopioisten taidekesässä Mikkolan Navetalla nähdään kesän aikana kolme ryhmänäyttelyä. Navettakallerian lisäksi myös jyvämakasiinin näyttelytila täyttyy heinäkuussa taiteesta.

 

Kesäkuussa teemana myytit

Emmi Vuorisen ”Tähti” on mukana Navettakallerian kesäkuisessa Myytit -näyttelyssä.

Kesäkuussa Navettakalleriassa nähdään ryhmänäyttely nimeltä Myytit. Mukana on maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia Johanna Vileniltä, Emmi Vuoriselta, Kusti Vuoriselta ja Inka Ylihärsilältä.

Myytti on symbolinen ilmaisutapa, joka ei pyri selittämään mitään. Myytti on alitajuisen ja tiedostamattoman heijastumaa. Arkikielessä myytillä tarkoitetaan tarunomaista asiaa, harhakäsitystä, kuvitelmaa, uskomusta tai jotain järkiperusteita vailla olevaa.

Kesäkuun taiteilijat ovat arvotettuja konkareita. Emmi Vuorinen on arvostettu taiteilija ja graafikko, jonka herkkä kädenjälki on monelle tuttu. Hän liikkuu töissään toden ja fantasian rajapinnalla.

Ihminen ja luonto ovat kuvataiteilija Emmi Vuoriselle läheinen aihe. Monet löytävät tarinan hänen töistään. Teokset eivät kuitenkaan ole pelkkää satua eivätkä myöskään ohjelmallista valistusta. Vuorisen taide liikkuu todellisuuden ja fantasian rajapinnalla – alueella, joka kuvastaa haaveitamme ja unelmiamme.

Tampereella asuva Vuorinen on työskennellyt ammattitaiteilijana yli kymmenen vuoden ajan. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä vuodesta 1989 lähtien. Yksityisnäyttelyitä hän on pitänyt vuodesta 1999 lähtien.

Emmi Vuorinen piirtää herkällä kädellä. Taidegrafiikan tekemisessä hän käyttää useita eri tekniikoita. Käytetyin on perinteinen etsaus-akvatinta-pehmeäpohja sekä puupiirros.

Johanna Vilen on osallistunut ahkerasti ryhmänäyttelyihin ja pitänyt myös useita yksityisnäyttelyitä 2000-luvun alusta asti. Häntä kiinnostaa mystinen maailma, rajataide, joka alkaa siitä, missä realismi loppuu.

Inka Ylihärsilä on hänkin monipuolinen taiteilija, joka on työskennellyt myös kulttuurituottajana useissa produktioissa.

Kusti Vuorinen puolestaan on arvostettu muusikko ja säveltäjä, jonka omaleimainen soundi kannattelee Rakka-yhtyettä. Kusti ilmaisee itseään myös kuvataiteella, värikkäästi ja riemastuttavasti. Tavalla, joka on sukua hänen musiikilleen.

2. kesäkuuta aukeava Myytit -näyttely on avoinna 30.6. asti.

 

Heinäkuussa Eläinnäyttely

Heinäkuussa Navettakalleriassa valtaa Eläinnäyttely. Taiteilijat ovat Anna Häyrynen, Niina Keltamäki, Eila Pajula ja Sini Partanen. Kotipaikkakuntina heillä on Koskenkorva, Ruovesi, Tampere ja Virrat. Luvassa on muun muassa Anna Häyrysen hevosaiheista taidetta.

Eläinnäyttely avautuu 2.7. ja on avoinna 30.7. asti.

Samaan aikaan Navetan aulassa on esillä yhdysvaltalaisen Dotti Ciconin taidetta otsikolla The Wabi-Sabi Aesthetic: Imperfection and Asymmetry from Nature.

 

Opiskelutoverien kohtaaminen

Elokuun alussa teema ja taiteilijat vaihtuvat jälleen. Olipa kerran Ikaalisissa – kuinkas sitten kävikään näyttelyn kaikki taiteilijat opiskelivat Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen kuvittajalinjalla 2000-luvun alussa.

Opiskelutoverit ovat Taija Goldblatt, Saila Heikkinen, Outi Lehtovaara, Oili Kokkonen, Kaisa Merenkivi ja Laura Mäkelä. Jatko-opinnot ovat vieneet heitä sittemmin eri teille, mutta taiteenteko ammattina yhdistää heitä edelleen.

Avajaisia vietetään 1.8. ja näyttely on avoinna 29.8. asti.

 

Jyvämakasiini tarjoaa eskapismia

Muodonmuutoksia ry:n näyttelytilassa Mikkolan tiilisessä jyvämakasiinissa sukelletaan heinäkuussa eskapismin syövereihin. Tiina Poutasen ja Petri Pykäläisen näyttelyn nimi on Eskapismin säännöt.

Luvassa on siis todellisuuspakoisia töitä, kuten Tiina Poutasen kasviaiheisia tauluja ja postikortteja todellisuudesta. Petri Pykäläinen tuo näytteille muun muassa päälläkäveltäviä maalauksia ja muutakin todellisuutta välttelevää taidetta. Eskapismihan on pyrkimystä paeta sitä, mitä todellisuudeksi sanotaan.

Eskapismin säännöt -näyttely avautuu 27.6. ja on avoinna 1.8 asti.

 

Uusi klorofyllipuutarha jyvämakasiinin luo

Jyvämakasiinilla tapahtuu muutakin mielenkiintoista. Sen taakse Reinonraitin varrelle rakentuu tulevina kesinä kaikille avoin puutarha. Suunnitelman on tehnyt kuvataiteilija Tiina Poutanen.

Jotta puutarha saisi juuret, asukkaat voivat tuoda sinne omilta pihoiltaan pistokkaita, juurenpätkiä, sipuleita ja taimia. Myös lehtimulta ja vaikkapa juolavehnän nitistämiseksi tarpeellinen sanomalehtipaperi on tervetullutta.

Puutarhat eivät synny hetkessä. Klorofyllipuutarhan teko alkoi huhtikuussa ja sen on tarkoitus olla valmis (joskin edelleen kasvavana ja kehittyvänä) vuonna 2017.

Puutarhan idea liittyy Muodonmuutoksia ry:n juhlavuoteen 2017.

Tiina Poutasen taidetta nähdään Mikkolan jyvämakasiinissa heinäkuussa.

 

Luopioisten taidekesä

Mikkolan Navetta (Keskitie 5, www.mikkolannavetta.fi) avoinna 2.6. alkaen to–la klo 10–15

Näyttelyihin on vapaa pääsy

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?