Hyvän ja pahan tiedon puu

Niin sanotussa isossa kirjassa on usein lainattu kertomus hyvän ja pahan tiedon puusta. Opuksessa monia asioita on havainnollistettu vertauksin. Oikeasti kyseessä lienee kehotus ja vakava varoitus olla käyttämättä huumaavia, päihdyttäviä kasveja, sieniä, muitakaan myrkyllisiä aineita. Niillähän monet keskenkasvuiset naiset ja miehet vieläkin mieltänsä laajentavat, sieluaan ja ruumistaan hyvään ja pahaan riepottavat.

Niukkaa ravintoaan raapiessaan, haaliessaan, maistellessaan ihmiskunta on alustaan lähtien tutustunut monenmoisiin kasvi- ja eläinkunnan aineksiin, terveellisiin ja myrkyllisiin, mieltäkin sekoittaviin. Noista kokemuksista on sukupolvien myötä kertynyt perimätietoa varottavista, turmiota tuottavista naposteltavista, nautittavista. Jotta sanoma paremmin tehoaisi, on keksitty, kehitelty tarinoita tavallista ihmistä viisaammista tietäjistä, joiden neuvoja on aihetta todella noudattaa. Heitä on sitten vähitellen ruvettu muissakin asioissa uskomaan, kuoltuaan jumalina kuuntelemaan, palvomaan. Siinä jumalien synty lyhyesti.

Mikko Kiio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?