Polkujuoksu: Poluilla, metsässä, kivikoissa ja juurakoissa juokseminen on nyt in

Keskellä ei mitään, keskellä kaikkea

Tapahtumatyöntekijänä työskentelevä Mikko Sorrela lähtee metsälenkille usein työpäivänsä jälkeen illansuussa. – Poluilla juokseminen lataa akkuja mukavasti, vaikka juostessa ehtii myös ajatella ja suunnitella kaikenlaisia asioita, Sorrela sanoo.

On kuulas alkukesän ilta. Aurinko lämmittää vielä, mutta metsän hämärässä alkaa olla jo viileää. Polulta kuuluu rasahdus: ensin näkyy karkuun luikahtava kettu, ja heti kohta perässä saapuu Mikko Sorrela. Juoksija kiristää juoksureppunsa hihnoja ja kumartuu kiristämään lenkkariensa nauhoja. Sorrela katsahtaa kelloon – mies on hyvin aikataulussaan. Tänä iltana tavoitteena on juosta Tampereelta Pälkäneelle, polkuja pitkin tietenkin.

– Vaikka seurailenkin ajan kulumista kellostani, juoksen maastossa ja poluilla periaatteessa ilman aikatauluja. Jos vertaa polkujuoksua esimerkiksi suunnistukseen ja juoksuun, joissa reittiä pitää pystyä luovimaan kartasta, tuttujen tai opasmerkein varustettujen polkujen juoksu on kivaa. Niillä juostessa ei tarvitse jännittää navigoinnilla, vaikka siitäkin pidän, kun sellaista haluan tehdä erikseen. Poluilla juostessa voi keskittyä itse liikkumiseen ja jopa maisemien ihasteluun, Sorrela kertoo matkan puolivälissä Kangasalan Kyötikkälässä.

Matka Tampereelta Kyötikkälään on taittunut parissa tunnissa. Juoksun ohessa partioaktiivi on suunnitellut pälkäneläisen partiolippukunta Kostian Kahlaajien tulevia tapahtumia ja erityisesti elokuista kestävyyslajiretkeä. Syrjänharjulle Pälkäneelle mies arvioi juoksevansa Kyötikkälästä noin kolmessa tunnissa.

– Metsässä on aikaa ajatella. Joskus jokin ongelma saattaa löytää metsässä spontaanisti ratkaisunsa, vaikka en yrittäisikään ratkaista sitä mitenkään aktiivisesti, Sorrela sanoo.

Polkujuoksu on lyönyt läpi

Pälkäneläislähtöinen, nykyisin Tampereella asuva Sorrela on aina ollut innokas luonnossa liikkuja. Polut, kivikot ja hiekkatiet tarjoavat liikkumiseen aivan toisenlaisen ympäristön kuin harmaa asfalttipinta.

– Olosuhteet ja maaston vaihtelevuus tuovat oman lisäelementtinsä juoksemiseen. Joku toinen saattaa toki pitää enemmän tasaisilla pinnoilla juoksemisesta, mutta itse liikun mieluiten luonnossa, Sorrela pohtii.

Suomessa eletään juuri nyt vahvaa polkujuoksubuumia, ja erilaisia kilpailuja järjestetään tulevana kesänä enemmän kuin koskaan. Varsinaisesta polkujuoksusta lajina on puhuttu viitisen vuotta.

– Vaikka ainahan ihmiset ovat juosseet metsässä. Nyt laji on vain saanut oman nimensä, monipuolisesti kaikenlaista liikuntaa, esimerkiksi melontaa, suunnistusta ja hiihtoa harrastava Sorrela lisää.

Sorrela on juossut polkujuoksukisoissa esimerkiksi Kolin kansallispuistossa järjestettävällä Vaarojen maratonilla ja Espoossa Bodom Traililla. Elokuussa hän aikoo osallistua Sappeessa järjestettävään Sappee Trail Runiin.

– Poluilla juokseminen on tietysti paljon hitaampaa kuin esimerkiksi asfaltilla juostava maraton. Jos juoksee maratonin vaikkapa kolmeen ja puoleen tuntiin, saman matkan taittaminen metsäpoluilla vie viidestä kuuteen tuntia. Polkujuoksukisoissa on parasta niiden mahtava ja kannustava tunnelma, Sorrela miettii.

Vähillä varusteilla pärjää

Osa kuntoilijoista seuraa juoksunsa etenemistä ja taittuneita kilometrejä erilaisista älypuhelimiin ladattavista sovelluksista. Sorrela käyttää sovelluksia silloin tällöin, mutta useimmiten hän juoksee ilman.

– Tämä niin sanottu trackaaminen on polkujuoksun uusi puoli, Sorrelakin tietää.

Sydän-Hämeen parhaat metsäpolut löytyvät miehen mielestä Laipanmaasta, Syrjänharjulta ja Vehoniemenharjulta. Erityisesti Laipanmaan reitistöä hän kehuu aivan huikeaksi.

Polkujuoksuun ei suuria varustesatsauksia tarvitse tehdä. Hyvät, metsäjuoksuun soveltuvat lenkkarit ja mukava, säähän sopiva liikunta-asu riittävät.

– Jos juoksee pidempää matkaa, myös juomareppu on oikein kätevä, Sorrela jatkaa.

 

Kesän juoksutapahtumat Sydän-Hämeessä:

  • La 6.6. klo 13 Aitoo Trail -polkujuoksu. Puolimaraton tai 7,1 km:n lenkki Aitoon metsäpoluilla
  • Su 28.6. klo 12 Saarikylien ympärijuoksu ja nappulamaastot
  • La 25.7. klo 10 Haltian Metsäjuoksu; 4,8 km ja 9,6 km
  • Su 2.8. klo 10  Sappee Trail run. Polkujuoksutapahtuma Laipanmaassa vaelluspoluilla, matkat 26, 34 ja 55 km. Reitti sisältää helppoja polkuosuuksia sekä teknisiä kivikko- ja juurakko-osuuksia. Kilpailukeskus Sappeen Matkailukeskuksessa.
  • La 18.7. klo 10 Kukkia Triathlon Luopioisten kirkonkylän uimarannassa. Klo 10 triathlon (uinti 600 m, pyöräily 52 km ja juoksu 13 km), klo 11.10 miesten ja klo 11.20 naisten Kunto-Riatloni (uinti 200 m, pyöräily 13 km, juoksu 4 km). Klo 11.30 leikkimielinen Junnu-Duatloni 6–12-vuotiaille lapsille (uinti 25 m ja juoksu 400 m).
  • La 25.7. klo 10 Kangasala Triathlon. Matalan kynnyksen kisa tarjoaa lajin viehätystä niin ensikertalaisille kuin kokeneelle triathlonistille. Kisakeskuksena Kuntoutumiskeskus Apila Vesijärven rannalla. Klo 10 lasten kisa, klo 12 kuntomatka (uinti 500 m, pyöräily 15 km ja juoksu 4 km), klo 15 kunto+ (uinti 1000 m, pyöräily 30 km ja juoksu 8 km).
  • La 15.8. klo 11.40 Kangasalan Liikuntai Uimahalli Kuohulla. Klo 11.40 kymppi ja klo 12 puolimaraton.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?