Mistä tunnet sä klassikkoleivonnaisen?

Sydän-Hämeen kesäkahvilakierroksella selvisi, että parhaat leivonnaiset kestävät hyvin aikaa. Mutta joka kakku ei sovi jokaiseen makuun eikä joka hetkeen. Käykö lohtuleivonnaiseksi parhaiten Vihavuoden Koskikahvilan tymäkkä tyrnihyytelökakku vai Vehoniemen Automuseon täyteläinen valkosuklaapiirakka? Entä kannattaako piknic-hetkeä sulostuttaa mieluummin nostalgisella sacherilla, rouhealla porkkanakakulla vai perinteisellä munkkirinkilällä?

 

Kaikilla kaloreilla, kiitos

Vehoniemen Auromuseon valkosuklaakakku:

Vehoniemen Automuseon valkosuklaakakku muuttaa ulkomuotoaan juhlapyhien mukaan. Tarjoilijana Pauliina Suutarinen.

Leivonnaisen tarina: Valmistettu vuodesta 1995 lähtien. Idea syntyi selailemalla pinokaupalla reseptikirjoja ja -vihkosia. ”Jotenkin valkosuklaa vain kolahti”, kuvailee Leila Suutarinen oikean reseptin löytymishetkeä.  Vaati kuitenkin lukuisia yrityksiä ja erehdyksiä ennen kuin reseptistä saatiin hienosäädettyä prikulleen oikeanlainen tuote.

Luonne: Tuhti ja tymäkkä kokonaisuus. Kakussa on kaikki kalorit jotka tunnetaan, ja nekin joita ei vielä tunneta.

Leivonnaisen tulevaisuus: Tästä kakusta ei ole tulossa kevytversiota!

Kenelle: Tyttöporukoille pyjamabileisiin, lohtupiirakaksi sydänsuruihin. Todellisuuspakoisiin hetkiin, jolloin sitä haluaa vain olla ja nautiskella, antaa maailman mennä menojaan.

Asiakaspalaute: ”Auton läpimenoa katsastuksesta ei voisi paremmin juhlia kuin palalla valkosuklaakakkua.”

Makunautinto: Ensimmäisestä suullisesta vajoaa suloiseen, kermaiseen pumpuliin, jossa maailma on silkkaa hyvää makua, eikä huomisesta ole huolta. Koko palan syömisen jälkeen todellisuus paljastaa kuitenkin taas terävät kyntensä, ja kakun syöjä todella tuntee herkutelleensa.

Hyvä tietää: Kahvila avoinna kesällä: päivittäin kello 10 – 19. Osoite: Vehoniemenharju 92, Kaivanto.

 

Konstailematonta klassikkoa kehitetään edelleen

Keltaisen Talon porkkanakakku

Porkkanakakku on sekä kahvittelijalle että leipurille mutkaton herkku, jonka kanssa ei hienostella. Se on melko yksinkertainen leipoa, Pipsa Liljedahl kertoo.

Leivonnaisen tarina: Amerikkalaisen vaihto-oppilaan aikanaan tuomaa reseptiä on kehitelty vuosien varrella lukemattomia kertoja.  ”Viimeksi vaihdoin oliiviöljyyn, kun en oikein tykkää rypsi- tai auringonkukkaöljyistä”, Heli Rapatti kertoo. Porkkanakakusta tuli alusta alkaen Keltaisen Talon klassikkoleivonnainen.

Luonne: Rento ja konstailematon haarukalla syötävä herkku. Ronskilla kädellä leivottu: reunoja ei tasoitella eikä voista ja tuorejuustosta valmistettavaa kuorrutetta silotella. Pähkinärouheen ansiosta ruokaisa. Ei hienosteluun, tarkoitettu syötäväksi. Maustuu ja kostuu vanhetessaan, olisi parhaimmillaan parin, kolmen päivän päästä – jos vain säilyisi syöjiltä.

Leivonnaisen tulevaisuus: Kuorrutteena kokeillaan kinuskia. Voisi tehdä useampia kerroksia, sillä toimisi myös pienempänä ja korkeampana.

Kenelle: Iltapäivän makeanhimoon. Erityisesti naisten ja lasten toiveherkku. Miehet ottavat mieluummin suklaakakkua tai korvapuustin. Maistuu myös cappuccinon ja teen kanssa.

Asiakaspalaute: On pettymys, jos porkkanakakkua ei ole, sillä sitä tullaan varta vasten syömään. Moni ei halua muuta kokeillakaan. Joskus huokaillaan, että palaset ovat liian isoja, mutta lautaselle ei jää muruakaan.

Makunautinto: Rouhea, vivahteikas, ja täyteläinen. Porkkana mukana nimessä, ei maussa. Pähkinäisyys mehevöittää suutuntumaa, tasaa makeutta ja vie nälän.

Hyvä tietää: Kahvila avoinna ti–pe kello 11–18, la kello 10–15 ja su kello 12–18. Osoite: Onkkaalantie 102, Pälkäne.

 

Sacher-jäljitelmät pilaavat Sacherin maineen

Leipomo & Kahvihuone Paulan sacher-leivos: 

Janina Ali-Kippari tuntee Sen Aidon Oikean Sacherin maun.

Leivonnaisen tarina: Kondiittorimestarin luottamuksella eteenpäin antama ikivanha resepti, joka on alusta saakka pysynyt samana. Reseptiä ei missään tapauksessa aiota jakaa eteenpäin.

Luonne: Arvonsa tunteva, tasaisella luonteenlaadulla varustettu leivos. Ei lähde mukaan kaikenkirjaviin muotisuuntauksiin ja identiteettikeikailuihin. Kantaa itsensä ylväästi omana itsenään.

Leivonnaisen tulevaisuus: Kaiken maailman puljut pursuilevat kreemeillä ja vadelmahilloilla maustettuja”muka-Sachereita”, minkä vuoksi Sitä Oikeaa Alkuperäistä Sacheria uhkaa inflaatio. Oikean asiakaskunnan arvostus pitänee kuitenkin Sacherin arvossaan seuraavat sata vuotta – ja pidempäänkin.

Kenelle: Nostalgikoille, jotka haluavat sukeltaa hetkeksi takaisin vanhaan hyvään aikaan. Ei välttämättä nuorison suosikki.

Asiakaspalaute: ”No tämähän on juuri sellainen kuin kunnon sacherin olla pitää”.

Makunautinto: Makean aprikoositäytteen ja kahvi-konjakkikostutuksen vuoksi makuun kannattaa paneutua ajan kanssa. Tämän kakun syvintä luonnetta ei todellakaan onnistu sisäistämään hotkaisemalla. Sopii erityisen hyvin hitaisiin, arjesta varastettuihin yksityisiin hetkiin. Parhaimmillaan kahvin kera nautittuna.

Hyvä tietää: Avoinna kesällä: ti-pe kello 8.30-18 la kello 10-16. Osoite: Museotie 1, Luopioinen.

 

Heikko tyrnisato uhkaa klassikkokakkua

 

Vihavuoden Koskikahvilan tyrnihyytelökakku:

Mona Iso-Mustajärvi poimi ensimmäisiin tyrnihyytelökakkuihinsa marjoja omalta kotipihaltaan. – Pari desilitraa marjoja taisi tulla. Eivät ihan riittäneet kaikkiin kesän kakkuihin, Iso-Mustajärvi muistelee.

 Leivonnaisen tarina: Mukaelma perinteisestä juustokakusta. Ensimmäisissä hyytelökakuissa kaikki kolme kerrosta olivat iloisesti sekaisin. ”Maku oli mainio, mutta ei linnunoksennukselta näyttävää kakkua voinut asiakkaille myydä , Mona Iso-Mustajärvi kertoo. Reilu 10 vuotta myynnissä olleen kakun reseptiä on pyydetty parisen tuhatta kertaa, mutta yhä vain Iso-Mustajärvi pudistaa pyytäjille päättäväisesti päätään.

Luonne: Simpsakan tyttömäinen, rento ja terhakka olemus. Pirtsakan värinsä vuoksi jo kakun näkeminen saa hymyn huulille.

Leivonnaisen tulevaisuus: Viime vuoden tyrnimarjasato Suomessa oli heikko.  Pidä siis kiirettä, että ehdit tänä kesänä saada oman kakkupalasi Koskikahvilasta. Samaista piirakkaa tehdään myös mustikka- ja mustaherukkaversioina.

Kenelle: Pikkupojat tuntuvat tykkäävän aivan erityisesti. Myös henkilöille, jotka haluavat uskotella, että tyrnipäällyksen vuoksi kakku on silkka terveystuote – vaikka onhan se: tyrnissä on ainakin A-vitamiinia, K-vitamiinia, E-vitamiineja, B-vitamiineja, C-vitamiinia, biotiinia, foolihappoa, kumariinejä, oksikumariinejä…

Asiakaspalaute: Eräs herrashenkilö saapui syksyllä kahvilaan muutamaa minuuttia ennen sulkemisaikaa vain huomatakseen, että viimeinen kakkupala ostettiin hänen nenänsä edestä. Seuraavana keväänä mies tuli kahvilaan heti kahvilan avattua ovensa, jottei syksyinen karvas pettymys vain pääsisi toistumaan.

Makunautinto: Ei maistu ällömakealle: kokonaisessa kakussa on vain kaksi desilitraa sokeria. Tyrnikuorrutus yllättää pehmeällä, ei-kitkerällä maullaan. Sopii nautittavaksi kesämökin terassilla, laiturilla tai vaikkapa picnikillä niityn laidalla.

Hyvä tietää: Kahvila avoinna kesä-elokuussa kello 10-20. Osoite: Vihavuodentie 355, Hauho.

 

Munkkinautinto ilman sokerinaamaa

 

Kaivannon Keitaan munkkirinkilä:

Tarja Hietakangas kertoo, että Kaivannon Keitaan munkit ovat joka päivä erinäköisiä.

Leivoksen tarina: Kehittyi hissuksiin perusmunkista. Asiakkaiden vinkeistä munkkia venytettiin, jotta rapeaa reunaa olisi enemmän.

Luonne: Huumoriveikkonen. Ei ota itseään turhan vakavasti, antautuu täysin rinnoin joka-aamuisille muodonmuutoksille.

Leivoksen tulevaisuus: Mikä nyt perusmunkkirinkilää uhkaisi?

Kenelle: Kaikille. Sopii pikku makeannälkään, kahvipöytään, välipalaksi. Jotkut ovat tottuneet saamaan munkkinsa päälle ”santsimunkin”.

Asiakaspalaute: Monet asiakkaat soittavat etukäteen ja hakevat isomman erän kerralla.

Makunautinto: Uppopaistosta huolimatta ei liian rasvainen. Mutta oi kuinka hauska ulkomuoto munkkirinkulalla voikaan olla! Tekee mieli pujottaa munkit sormiin ja pyörittää. Näin ohutta munkkirinkilää onnistuu itseään häpäisemättä syömään vaikka ensitreffeillä: eipä löydy jälkikäteen sokerinmuruja otsalta ja kaulalta saakka.

Hyvä tietää: Kahvila avoinna: ma-pe kello 9-21, la-su kello 11-21. Osoite: Lahdentie 1779, Kaivanto.

 

Kesäkahvilat

Haltian kylän kesäkahvila sunnuntaisin 21.6. alkaen klo 11–16 koulujen alkamiseen asti. Kahvia, virvokkeita ja itse valmistettuja leivonnaisia Torpan viihtyisässä tunnelmassa.

Luikalan Kesätorin kahvio lauantaisin 27.6.–1.8. klo 12–14.30. Munkkikahvit ruusukupeista, ei pahvimukeista.

Iharin myllytorpan (Pohjalahdentie 23) kesäkahvila perjantaisin (juhannusaattoa lukuun ottamatta) 5.6.–7.8. klo 18–20. Itse tehtyjä makeita ja suolaisia leivonnaisia.

Suttisen tilan marjabaari Laitikkalassa päivittäin 10.6. alkaen klo 9–19 (la klo 9–16 ja su klo 11–19). Marjaisia leivonnaisia ja marjalimonaadeja, jäätelötötteröitä, Sarkasen tilan vadelmajäätelöä Suttisen tilan marjoista.

Syrjysen Strutsitilan kesäkahvio Epaalassa päivittäin klo 10–18 (la klo 10–16 ja su klo 11–18) 9.8. saakka (lisäksi avoinna elokuun viikonloput 23.8. saakka). Itse valmistetut makeat ja suolaiset leivonnaiset, erikoisuutena esim. strutsinlihapasteijat ja leivät. Myös maidottomat munkit ja pullat. Juhannusaattona ja -päivänä suljettu.

Vehkajärven kesäkahvio päivittäin 5.6.–9.8. klo 12–19. Joka päivä tuoreita munkkeja ja itse tehtyjä leivonnaisia. Myös ranskalaisia ja hampurilaisia.

Niitty-Seppälän Kesätori ja kahvila Pälkäneellä päivittäin 17.6. alkaen klo 9–19. Oman leipomon pullat, munkit ja viinerit, suosikkeja mansikkapulla ja -viineri. Suolaisista sämpylät, lihikset ja hampurilaiset. Pallojäätelöä ja jäätelöannoksia, uutuutena Sarkasten tilan mansikkajäätelö tilan omista mansikoista.

Torikahvio Pälkäneen seurakuntatalolla keskiviikkoisin klo 10–13. Vastapaistettuja leivonnaisia lähetystyön hyväksi.

Koskikahvila Vihavuodessa päivittäin klo 10–20. Tunnelmallinen kahvila ja terassi kosken partaalla. Kannattaa maistaa legendaarista tyrnimarjapiirakkaa.

Ruuttakahvee Sappeessa heinäkuussa sunnuntaisin klo 13–16 (Sappeentie 701). Uunituoreita leivonnaisia ja kahvia oikeista tassillisista kupeista asetteineen.

Munkki ja rinkilä Kuohijoella 13.6. alkaen ke–su klo 11–17 elokuun alkuun saakka. Sympaattisesta kesäkahvilasta ja -kaupasta saa tuoretta leipää ja leivonnaisia myös kotiin ja mökille.

Heikin Leivän kahvila Saarikylissä kesäkuussa la klo 12–15, heinäkuussa ke klo 18–21, pe klo 18–20, la klo 12–16 ja su klo 13–15. Elokuussa pe klo 18–20, la klo 12–15 ja su klo 13–15. Suolaisia ja makeita herkkuja omien luomupeltojen viljasta. Perjantaisin lämmintä ruisleipää, lauantaisin vatruskoja munavoilla ja suussa sulavia korvapuusteja. Terassin tuntumassa kanoja ja lampaita. Parvigallarian kesänäyttelyt heinä- ja elokuussa.

Vietti & Vaiston koiraterassi Pälkäneellä (Onkkaalantie 80) ti klo 12–17, ke–pe klo 10–17.30 ja la klo 10–13.

Padankosken kotakahvio 28.6.–16.8. su klo 12–16. Tarjolla on kotona leivottuja leivonnaisia.

Vihavuoden Koskikahvila päivittäin klo 10–20. Idyllinen kahvila ja terassikahvi kosken partaalla. Klassikkoleivos tyrnihyytelökakku

Luopioisten torikahvila torstaisin ja lauantaisin aamupäivän ajan. Kahvit ja vohvelit torin vilinässä. Toisinaan haitarinsoittoa tai muuta musiikkia.

Vehoniemen Automuseon kahvila päivittäin klo 10–19. Maankuulua valkosuklaakakkua ja munkkeja automuseon kahvilassa tai terassilla upeissa harjumaisemissa.

Kaivannon Keidas (Lahdentie 1779) ma–pe kello 9–21, la–su kello 11–21. Legendaarisia munkkeja Längelmäveden rantamaisemissa.

Leipomo & Kahvihuone Paula (Museotie 1, Luopioinen) ti–pe klo 8.30–18, la klo 10–16. Joka päivä vaihtuvat valikoimat herkullisia leipiä ja leivonnaisia. Klassikko: sacher-leivos.

Keltainen Talo (Onkkaalantie 102) ti–pe klo 11–18, la klo 10–15 ja su klo 12–18. Vastapaistettuja herkkuja historiallisen Nuijantalon tunnelmallisessa kahvilassa. Klassikko: porkkanakakku.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?