Sydän-Hämeen kesäkahvilakierroksella selvisi, että parhaat leivonnaiset kestävät hyvin aikaa. Mutta joka kakku ei sovi jokaiseen makuun eikä joka hetkeen. Käykö lohtuleivonnaiseksi parhaiten Vihavuoden Koskikahvilan tymäkkä tyrnihyytelökakku vai Vehoniemen Automuseon täyteläinen valkosuklaapiirakka? Entä kannattaako piknic-hetkeä sulostuttaa mieluummin nostalgisella sacherilla, rouhealla porkkanakakulla vai perinteisellä munkkirinkilällä?
Kaikilla kaloreilla, kiitos
Vehoniemen Auromuseon valkosuklaakakku:
Leivonnaisen tarina: Valmistettu vuodesta 1995 lähtien. Idea syntyi selailemalla pinokaupalla reseptikirjoja ja -vihkosia. ”Jotenkin valkosuklaa vain kolahti”, kuvailee Leila Suutarinen oikean reseptin löytymishetkeä. Vaati kuitenkin lukuisia yrityksiä ja erehdyksiä ennen kuin reseptistä saatiin hienosäädettyä prikulleen oikeanlainen tuote.
Luonne: Tuhti ja tymäkkä kokonaisuus. Kakussa on kaikki kalorit jotka tunnetaan, ja nekin joita ei vielä tunneta.
Leivonnaisen tulevaisuus: Tästä kakusta ei ole tulossa kevytversiota!
Kenelle: Tyttöporukoille pyjamabileisiin, lohtupiirakaksi sydänsuruihin. Todellisuuspakoisiin hetkiin, jolloin sitä haluaa vain olla ja nautiskella, antaa maailman mennä menojaan.
Asiakaspalaute: ”Auton läpimenoa katsastuksesta ei voisi paremmin juhlia kuin palalla valkosuklaakakkua.”
Makunautinto: Ensimmäisestä suullisesta vajoaa suloiseen, kermaiseen pumpuliin, jossa maailma on silkkaa hyvää makua, eikä huomisesta ole huolta. Koko palan syömisen jälkeen todellisuus paljastaa kuitenkin taas terävät kyntensä, ja kakun syöjä todella tuntee herkutelleensa.
Hyvä tietää: Kahvila avoinna kesällä: päivittäin kello 10 – 19. Osoite: Vehoniemenharju 92, Kaivanto.
Konstailematonta klassikkoa kehitetään edelleen
Keltaisen Talon porkkanakakku
Leivonnaisen tarina: Amerikkalaisen vaihto-oppilaan aikanaan tuomaa reseptiä on kehitelty vuosien varrella lukemattomia kertoja. ”Viimeksi vaihdoin oliiviöljyyn, kun en oikein tykkää rypsi- tai auringonkukkaöljyistä”, Heli Rapatti kertoo. Porkkanakakusta tuli alusta alkaen Keltaisen Talon klassikkoleivonnainen.
Luonne: Rento ja konstailematon haarukalla syötävä herkku. Ronskilla kädellä leivottu: reunoja ei tasoitella eikä voista ja tuorejuustosta valmistettavaa kuorrutetta silotella. Pähkinärouheen ansiosta ruokaisa. Ei hienosteluun, tarkoitettu syötäväksi. Maustuu ja kostuu vanhetessaan, olisi parhaimmillaan parin, kolmen päivän päästä – jos vain säilyisi syöjiltä.
Leivonnaisen tulevaisuus: Kuorrutteena kokeillaan kinuskia. Voisi tehdä useampia kerroksia, sillä toimisi myös pienempänä ja korkeampana.
Kenelle: Iltapäivän makeanhimoon. Erityisesti naisten ja lasten toiveherkku. Miehet ottavat mieluummin suklaakakkua tai korvapuustin. Maistuu myös cappuccinon ja teen kanssa.
Asiakaspalaute: On pettymys, jos porkkanakakkua ei ole, sillä sitä tullaan varta vasten syömään. Moni ei halua muuta kokeillakaan. Joskus huokaillaan, että palaset ovat liian isoja, mutta lautaselle ei jää muruakaan.
Makunautinto: Rouhea, vivahteikas, ja täyteläinen. Porkkana mukana nimessä, ei maussa. Pähkinäisyys mehevöittää suutuntumaa, tasaa makeutta ja vie nälän.
Hyvä tietää: Kahvila avoinna ti–pe kello 11–18, la kello 10–15 ja su kello 12–18. Osoite: Onkkaalantie 102, Pälkäne.
Sacher-jäljitelmät pilaavat Sacherin maineen
Leipomo & Kahvihuone Paulan sacher-leivos:
Leivonnaisen tarina: Kondiittorimestarin luottamuksella eteenpäin antama ikivanha resepti, joka on alusta saakka pysynyt samana. Reseptiä ei missään tapauksessa aiota jakaa eteenpäin.
Luonne: Arvonsa tunteva, tasaisella luonteenlaadulla varustettu leivos. Ei lähde mukaan kaikenkirjaviin muotisuuntauksiin ja identiteettikeikailuihin. Kantaa itsensä ylväästi omana itsenään.
Leivonnaisen tulevaisuus: Kaiken maailman puljut pursuilevat kreemeillä ja vadelmahilloilla maustettuja”muka-Sachereita”, minkä vuoksi Sitä Oikeaa Alkuperäistä Sacheria uhkaa inflaatio. Oikean asiakaskunnan arvostus pitänee kuitenkin Sacherin arvossaan seuraavat sata vuotta – ja pidempäänkin.
Kenelle: Nostalgikoille, jotka haluavat sukeltaa hetkeksi takaisin vanhaan hyvään aikaan. Ei välttämättä nuorison suosikki.
Asiakaspalaute: ”No tämähän on juuri sellainen kuin kunnon sacherin olla pitää”.
Makunautinto: Makean aprikoositäytteen ja kahvi-konjakkikostutuksen vuoksi makuun kannattaa paneutua ajan kanssa. Tämän kakun syvintä luonnetta ei todellakaan onnistu sisäistämään hotkaisemalla. Sopii erityisen hyvin hitaisiin, arjesta varastettuihin yksityisiin hetkiin. Parhaimmillaan kahvin kera nautittuna.
Hyvä tietää: Avoinna kesällä: ti-pe kello 8.30-18 la kello 10-16. Osoite: Museotie 1, Luopioinen.
Heikko tyrnisato uhkaa klassikkokakkua
Vihavuoden Koskikahvilan tyrnihyytelökakku:
Leivonnaisen tarina: Mukaelma perinteisestä juustokakusta. Ensimmäisissä hyytelökakuissa kaikki kolme kerrosta olivat iloisesti sekaisin. ”Maku oli mainio, mutta ei linnunoksennukselta näyttävää kakkua voinut asiakkaille myydä , Mona Iso-Mustajärvi kertoo. Reilu 10 vuotta myynnissä olleen kakun reseptiä on pyydetty parisen tuhatta kertaa, mutta yhä vain Iso-Mustajärvi pudistaa pyytäjille päättäväisesti päätään.
Luonne: Simpsakan tyttömäinen, rento ja terhakka olemus. Pirtsakan värinsä vuoksi jo kakun näkeminen saa hymyn huulille.
Leivonnaisen tulevaisuus: Viime vuoden tyrnimarjasato Suomessa oli heikko. Pidä siis kiirettä, että ehdit tänä kesänä saada oman kakkupalasi Koskikahvilasta. Samaista piirakkaa tehdään myös mustikka- ja mustaherukkaversioina.
Kenelle: Pikkupojat tuntuvat tykkäävän aivan erityisesti. Myös henkilöille, jotka haluavat uskotella, että tyrnipäällyksen vuoksi kakku on silkka terveystuote – vaikka onhan se: tyrnissä on ainakin A-vitamiinia, K-vitamiinia, E-vitamiineja, B-vitamiineja, C-vitamiinia, biotiinia, foolihappoa, kumariinejä, oksikumariinejä…
Asiakaspalaute: Eräs herrashenkilö saapui syksyllä kahvilaan muutamaa minuuttia ennen sulkemisaikaa vain huomatakseen, että viimeinen kakkupala ostettiin hänen nenänsä edestä. Seuraavana keväänä mies tuli kahvilaan heti kahvilan avattua ovensa, jottei syksyinen karvas pettymys vain pääsisi toistumaan.
Makunautinto: Ei maistu ällömakealle: kokonaisessa kakussa on vain kaksi desilitraa sokeria. Tyrnikuorrutus yllättää pehmeällä, ei-kitkerällä maullaan. Sopii nautittavaksi kesämökin terassilla, laiturilla tai vaikkapa picnikillä niityn laidalla.
Hyvä tietää: Kahvila avoinna kesä-elokuussa kello 10-20. Osoite: Vihavuodentie 355, Hauho.
Munkkinautinto ilman sokerinaamaa
Kaivannon Keitaan munkkirinkilä:
Leivoksen tarina: Kehittyi hissuksiin perusmunkista. Asiakkaiden vinkeistä munkkia venytettiin, jotta rapeaa reunaa olisi enemmän.
Luonne: Huumoriveikkonen. Ei ota itseään turhan vakavasti, antautuu täysin rinnoin joka-aamuisille muodonmuutoksille.
Leivoksen tulevaisuus: Mikä nyt perusmunkkirinkilää uhkaisi?
Kenelle: Kaikille. Sopii pikku makeannälkään, kahvipöytään, välipalaksi. Jotkut ovat tottuneet saamaan munkkinsa päälle ”santsimunkin”.
Asiakaspalaute: Monet asiakkaat soittavat etukäteen ja hakevat isomman erän kerralla.
Makunautinto: Uppopaistosta huolimatta ei liian rasvainen. Mutta oi kuinka hauska ulkomuoto munkkirinkulalla voikaan olla! Tekee mieli pujottaa munkit sormiin ja pyörittää. Näin ohutta munkkirinkilää onnistuu itseään häpäisemättä syömään vaikka ensitreffeillä: eipä löydy jälkikäteen sokerinmuruja otsalta ja kaulalta saakka.
Hyvä tietää: Kahvila avoinna: ma-pe kello 9-21, la-su kello 11-21. Osoite: Lahdentie 1779, Kaivanto.
Kommentointi on suljettu.