”On aina hienoa tehdä jotain, mitä ei ole ennen vedetty”

Iloinen puheensorina kantautuu aurinkoiselle parkkipaikalle asti.

– Ja sitten sinä – ”pidä suolasi” – heität sen suolan takaisin, ja sitten lähtee, Heikki Vihinen opastaa Anni Tervosta ja Manu Havisalmea.

Molempia naurattaa.

Käynnissä ovat Sappeen kesäteatterin Kesäkissat-musiikkinäytelmän harjoitukset, jotka on juuri saatu tuotua sisätiloista oikeisiin puitteisiin.

– Olemme hyvällä mallilla. Eihän tämä ole kuin yhtä juhlaa, kun keli on tällainen. Kalju on ehtinyt palaa jo monta kertaa, mutta tästä pitää nauttia. Toppatakkia voi joutua vetämään päälle jo ensi viikolla, tai vaikka jo huomenna, Vihinen hymähtää.

Monessa eri kesäteatterissa ohjannut Vihinen kehuu Sappeen ympäristön kokonaisuutta kenties parhaaksi. Tietyllä tavoin syrjäinen kesäteatteri antaa mahdollisuuden tehdä juuri sellaista teatteria kuin itse haluaa. Kun miljöö on lisäksi tuttu jo aiemmilta kesiltä, on kirjoittaminenkin helpompaa.

– Silloin ei tarvitse tulla erikseen paikalle istumaan ja ihmettelemään, vaan jo kirjoittaessa voi nähdä mielessään, miten kaikki asettuu paikoilleen.

Oman säväyksensä tuo se, että työn alla on jotain täysin uutta.

– On aina hienoa tehdä uusi kantaesitys – jotain, mitä ei ole ennen vedetty, Vihinen innostuu.

 

Kun naiset sotkevat kaiken

Kesäkissat kertoo kaveruksista, jotka kehnojen naiskokemusten jälkeen päättävät ottaa ”omaa aikaa” ja vuokraavat syrjäisestä korvesta mökin – tavoitteenaan keskittyä vanhojen bänditouhujen verestämiseen, makkaransyöntiin ja kaljanjuontiin. Erityisehdoksi on asetettu porttikielto naisväelle.

– Pari mimmiä tulee kuitenkin yllättäen siihen muutama mökki itään päin, ja jätkien valat joutuvat koetukselle. Likat osoittautuvat vielä musadiggareiksi ja alkaakin syntyä ihan uusi bändi, ohjaaja ja käsikirjoittaja Vihinen kuvailee.

Kesäkissojen neljä kulmakiveä ovat iskelmä, rokki, romantiikka ja komedia. Huumori on hurttia, mutta Vihinen ei pidä sitä silti roisina. Vielä suurempi rooli on elävällä musiikilla; esitys on sen verran musiikkipainotteinen, että Vihisen mukaan illan voi ottaa myös keikkakokemuksena.

– Meillä on ollut tehdessä aika isoja biisilistoja. Olen kirjoittaessa ehdottanut jotakin, johon kitaristi Kankaanpään Ari sitten on sanonut kyllä tai ehdottanut jotain muuta. Kuuntelen myös mahdollisuuksien mukaan näyttelijöitä, tämä on kuitenkin yhteistyötä.

Mukaan on karsinnan jälkeen valikoitunut esimerkiksi Haloo Helsingin, Paula Koivuniemen ja Popedan lauluja siinä missä Muumeista tuttua musiikkiakin. Kissatanssit-niminen kappale syntyi näytelmään varta vasten Vihisen ja Kankaanpään yhteistyönä.

Esityksen miesten, Manu Havisalmen ja Janus Hanskin, pasmat sotkevia Maikkua ja Lissua näyttelevät Anni Tervonen ja Anette Ekholm eivät osaa äkkiseltään nimetä vielä yhtään esityksen biisiä ykkössuosikikseen. Sen sijaan heiltä irtoaa varsin tarkka kuvaus Maikusta ja Lissusta.

– Varakkaita, itsevarmoja ja rock-asenteellisia. Naiset ovat vähän erilaisia kuin miehet, jotka puolestaan ovat vähän reppanoita, jo edelliskesiltä Sappeen lavalta tuttu Ekholm summaa.

Ensi kertaa Sappeessa – ja tässä tekijäryhmässä – esiintyvä Tervonen huomauttaa, etteivät naiset kuitenkaan ole mitään bimboja, vaan muun muassa liikekumppaneita ja melkeinpä parhaita kavereita.

– Pakkohan niiden on ollakin, kun ovat kaksin mökille lähteneet, Ekholm nauraa.

Sekä Tervosen että Ekholmin mukaan esitys on nyt täydellisessä ympäristössä. Sappeen matkailukeskuksen laitamilla on varsin helppo eläytyä mökkikylän elämään, jossa kukaan tuskin pahastuu, jos joku innostuu hieman soittamaan ja laulamaan…

Kesäkissat

  • Musiikkinäytelmä Sappeen kesäteatterissa
  • Käsikirjoitus ja ohjaus: Heikki Vihinen
  • Rooleissa Anni Tervonen (Lissu), Anette Ekholm (Maikku), Janus Hanski (Pete), Manu Havisalmi (Make)
  • Orkesterina Ari Kankaanpää (kitara), Kari Vehkaluoto (basso), Tommi Rautiainen (rummut), Janne Salkolahti (äänentoisto ja koskettimet)
  • Ensi-ilta 10. kesäkuuta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?