Valtuusto: Kuntarakenneselvitys tarjoaa hyvät lähtökohdat kehittää itsenäistä Pälkänettä

Kiitos ei uudelle jättikunnalle

Pälkäneen kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti, että kuntaliitosselvityistä Kangasalan ja Kuhmoisten kanssa ei jatketa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä (seisomassa) kertoi, että linjapaperi itsenäisen kunnan jatkosuunnitelmista on jo laadittu.

 

Ajatus Pälkäneen, Kangasalan ja Kuhmoisten mahdollisesta kuntaliitoksesta haudattiin eleettömästi Pälkäneellä.

Pälkäneen kunnanvaltuusto hyväksyi 8. kesäkuuta kello 18 pidetyssä ylimääräisessä kokouksessaan kunnanhallituksen päätösehdotuksen, että kuntaliitosselvitystä Kangasalan ja Kuhmoisten kuntien kanssa ei jatketa.

Selvitys aloitettiin lokakuussa 2014 ja päättyi maaliskuun lopussa 2015.

Keväällä kuntarakenneselvityksen ohjausryhmä keräsi palautetta kuntien luottamushenkilöiltä ja virkamiehiltä sekä kuntalaisilta. Palautteiden perusteella näytti siltä, että kolmen kunnan liitoksella ei ollut juurikaan kannatusta. Pälkäneen ja Kangasalan liitokseen suhtauduttiin jonkin verran myönteisemmin kuin kaikkien kolmen liitokseen. Kuhmoisissa kannatettiin laajasti itsenäisenä pysymistä.

Ohjausryhmä totesi, että kuntarakenneselvityksen jatkamiseen tältä pohjalta ei ole edellytyksiä.

 

”Mukavaa luettavaa”

Eveliina Hakala (kesk.) huomautti, että noin 100-sivuinen kuntarakenneselvitys oli mukavaa luettavaa, jossa kunnan asiat on pengottu perusteellisesti. Vaikka liitos jäi toteutumatta, selvitys itsessään oli tarpeellinen. Se sisältää Hakalan mukaan paljon aineistoa, joka tarjoaa hyvät lähtökohdat itsenäisen Pälkäneen kehittämisessä.

Rainer Zeitlin (kok.) varoitti, että Pälkäneen kunta ei voi missään tapauksessa jatkaa nykyistä menoa, joten muutoksia ei voida välttää.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä vahvisti, että Pälkäne joutuu jatkossa tilanteisiin, joissa pitää ottaa riskejäkin. Linjauksia tulevaisuutta varten on jo tehty, ja tarkempi linjapaperi on tulossa valtuuston käsittelyyn.

Muita puheenvuoroja ei käytetty. Kuntarakenneselvitys merkittiin tiedoksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?