Vääntö: Päätöksestä tultaneen valittamaan puutteelliseksi katsotun kuntalaiskuulemisen perusteella

Terveysasema äänestettiin nurin

Kuhmalahden terveysasema päätettiin lakkauttaa maanantaisessa valtuustokokouksessa Kangasalla. Vajaan 90 000 euron arvoiseksi laskettu säästöpäätös syntyi pitkän keskustelun ja kahden äänestyksen jälkeen. Arja Marttala (kesk) esitti ensin, ettei terveysasemaa lakkautettaisi, vaan palvelut järjestettäisiin jatkossakin nykyiseen malliin neljänä päivänä viikossa.

Mauri Jussila (kok) nosti esiin kunnanhallituksen lyttäämän sosiaali- ja terveyslautakunnan esityksen, jonka mukaan terveysasema lakkautettaisiin sitten, kun kiinteistö saadaan myytyä tai vuokrattua. Kunnanjohtaja Oskari Auvinen piti ”mahdottomana rastina” sitä, että kiinteistön ostaja joutuisi ottamaan kontolleen terveysaseman kohtalon ratkaisemisen.

Äänestystulos ratkeaa.

Keskinäisessä pudotuspelissä Jussilan esitystä pidettiin Marttalan esitystä parempana äänin 35–14 (kaksi tyhjää). Kunnanhallituksen näkemys aseman lakkauttamisesta ja kiinteistön asettamisesta myyntiin välittömästi osoittautui kuitenkin Jussilan esitystä vahvemmaksi äänin 35–16.

– Tämä on kuntalaisen etu. Mitä keskitetymmin saamme terveyspalvelut tuotettua, sitä laadukkaammin saamme ne tuotettua. Jos jotain muuta väittää, on ymmärtämätön, lohdutti Teija Kulmala (kok).

Vihreiden Tony Lähde muistutti, että Suomessakin on vino pino yksityisiä lääkäreitä, jotka pärjäävät ilman omaa röntgeniä.

– Ja on jotenkin aika itsekkäästi ajateltu, että ”henkilöstön työmatka-aika vähenee”, mutta ei ole niin väliä sillä tuhannella ihmisellä, joka joutuu matkustamaan palveluiden perässä, hän valitteli.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Raija Harjun mukaan matkakustannukset putoavat enimmäkseen asiakkaan ja Kelan harteille.

Heikki Mäkelän (kesk) mielestä päätös paitsi tekee tyhjäksi tuoreen Pohjan koulun alueen kaavan myös lyö kasvoille maakuntakaavan merkintöjä kehitettävistä kylistä.

Kuhmalahden terveysaseman puolustajat eivät ole tyytymässä lakkautuspäätökseen. Kuntalaisten kuuleminen katsottiin niin puutteelliseksi, että asian käsittely jatkunee valitusteitse.

Hanna Laineen (sd) ja Tapio Perttulan (kok) esittämät viilaukset valtuusto suostui hyväksymään yksituumaisesti. Laine halusi selvitettävän palvelubussien aikataulumuutoksia Kuhmalahdelta Sahalahdelle laboratorioajat huomioiden ja Perttula toivoi, että terveyspalveluja järjestetään toisella tavalla saumattomasti terveysaseman lakkauttamisen jälkeen – oli paikkana sitten Pentorinne tai vaikkapa päiväkoti.

Terveysasema päätettiin sulkea elokuun alusta lähtien. Käytännössä lappu lyödään luukulle jo aiemmin, sillä kesäsulkujen vuoksi asema sulkee ovensa 29. kesäkuuta. Lakkauttamisen jälkeen terveyspalvelut tarjotaan kuhmalahtelaisille pääsääntöisesti Sahalahden terveysasemalla, jonne ollaan neuvottelemassa myös lisää laboratorioaikoja.

Ennen valtuuston kokousta pidetty mielenilmaus kylien elinvoimaisuuden puolesta otti kantaa myös Kuhmalahden terveysaseman säilyttämiseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?