Palkitut: Eila Ranta ja Katriina Roikola saivat Pälkäneen kunnan Tauno Sairila -kulttuuripalkinnot

Kulttuuripalveluja kaikkien ulottuville

Tauno Sairiala -kulttuuristipendillä palkittu Eila Ranta saa onnittelut Marketta Vaismaalta.

Omaperäisen, vaatimatonta elämää Pälkäneen Sappeessa viettäneen omakustannekirjailija Tauno Sairialan (1935–1996)  testamenttivaroista jaetaan joka vuosi kulttuuripalkinto yhdelle tai useammalle kulttuurin alalla ansioituneelle pälkäneläiselle henkilölle tai yhteisölle.

Tänä vuonna Tauno Sairialan nimeä kantavat 300 euron suuruiset kulttuuristipendit saivat Eila Ranta Mikkolan Navetan dokumenttielokuvatilaisuuksien tuottamisesta sekä muusikko Katriina Roikola koko elämäntyöstään. Molemmat ovat tehneet merkittävää kulttuurityötä, jonka tulokset ovat kaikkien kuntalaisten saavutettavissa.

Kulttuurituottaja Marketta Vaismaa luovutti palkinnon Eila Rannalle pääkirjasto Arkissa maanantaina. Matkoilla ollut Roikola saa vastaanottaa palkintonsa myöhemmin.

 

Yleisö on löytänyt dokkari-iltapäivät

Eila Ranta on saanut paikalliset ihmiset rakastamaan Mikkolan Navetan dokkari-iltapäiviä.

Eila Ranta on ansioitunut tuomalla kiinnostavat, tuoreet ja vaikuttavat dokumenttielokuvat taustoitettuina pälkäneläisten silmien eteen.

– Hän on toiminut esimerkillisellä tavalla taiteen saavutettavuuden eteen. Osaamisellaan ja kokemuksellaan hän on tehnyt mahdolliseksi sen, että taide on osa arkea myös ammattimaisella tasolla, siellä missä ihmiset asuvat, Marketta Vaismaa kuvaili.

Mikkolan Navetan dokumenttielokuvien esityksissä on erityistä se, että vähintään ohjaaja on aina paikalla keskustelemassa yleisön kanssa.

– Suomalainen dokumenttielokuva on leimallisemmin ja alusta loppuun ohjaajan työ, toisin kuin esimerkiksi Iso-Britanniassa, jossa työryhmä valitsee aiheen ja suunnittelee työn ja sitten vasta kutsuu sille ohjaajan, Eila Ranta selitti.

Mikkolan Navetan ”dokkari-iltapäivät” alkavat olla tunnettuja pääkaupunkia myöten. Nykyään on kunnia saada tulla Luopioisiin. Sitä paitsi siellä on aina paikalla runsaasti kiitollista yleisöä.

– Tavallinen kysymys ennen esityksen alkua on, mistä löytyisi vielä lisää tuoleja, Vaismaa nauroi.

Eila Ranta kuvaili työtään mielenkiintoiseksi ja palkitsevaksi.

– On tietysti valtavan hienoa, että ihmiset ovat löytäneet nämä tapahtumat. Itse olin täydellisen yllättynyt palkinnosta, sillä en ollut ajatellut asiaa siltä kannalta, hän selitti.

 

Kaikkea kaunista musiikista

Muusikko Katriina Roikola palkittiin koko elämäntyöstään.

Musiikinopettaja, kanttori ja säveltäjä Katriin Roikolan palkinnon myöntämisperusteissa todetaan, että hän on tehnyt laajasti ja monipuolisesti työtä pälkäneläisen musiikkiharrastuksen parissa.

– Hän on opettanut pianon soittoa, tehnyt sävellystöitä, valmistanut äänitteitä, vetänyt kuoroja ja musikaaleja ja osoittanut vahvaa palvelevaa mieltä kuntaa ja kuntalaisia kohtaan, Marketta Vaismaa luetteli päällimmäiset Katriina Roikolan ansioista.

Katriina Roikola on säveltänyt ja sanoittanut yli 100 lastenlaulua, aikuisten yksinlaulua ja kuorolaulua, joita on julkaistu sekä lehdissä että laulukokoelmissa.

Keväällä 1999 Katriin Roikola ja Raija Maula voittivat televisiossakin esitetyssä Salon lastenlaulukilpailussa toisen palkinnon laulullaan Keijutyttö ratsastaa. Heidän yhteistyönään on syntynyt myös muun muassa joululaululevy Kuin kultapölyä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?