– Ajattelin sellaista tee-se-itse-lapasta, jossa kankaalle painetun kuvion voisi itse ommella lapasen päälle, pälkäneläinen Mari Laesterä selittää.
Tunnetut Tampere-kalsarit – alushousut, johon on painettu Tampereen kartta – yhdessä yhtiökumppaninsa Maarit Raution kanssa ideoinut Laesterä oli jo pitkään pitänyt valmiina muokattua Pälkäneen karttapohjaa mahdollista tulevaa tarvetta varten. Pälkäneen nimikkotumppua etsivässä kisassa tuo tilaisuus näytti koittaneen ja Laesterä lähetti ideansa karttatumpuista kilpailuun.
Tuomaristo ei kuitenkaan kelpuuttanut Laesterän tumppusuunnitelmaa finalistijoukkoon, koska sitä oli mahdoton toteuttaa neulomalla.
– Se ei ollut sääntöjen mukainen. Kävi kuitenkin heti selväksi, että kyseessä oli raikas ja tuore idea, jota pitäisi jotenkin hyödyntää, kertoo raatiin kuulunut kunnan kulttuurituottaja Marketta Vaismaa.
Vaismaa kiikutti melkein siltä seisomalta Laesterän suunnitelman kunnantalolle, jossa idea todettiin nopeasti toteuttamiskelpoiseksi. Yhteistyökumppaniksi löytyi – kuinkas muuten – paikallinen kankaanpainamiseen erikoistunut yritys. Sopimukset syntyivät helposti, kun kaikki osapuolet tunsivat jo ennestään toisensa.
– Kinnas kertoo vahvasti siitä, minkälainen Pälkäne on. Se on suunniteltu ja toteutettu paikallisin voimin, mikä on tosi hieno juttu. Tässä tuodaan samalla kunnasta löytyviä omia vahvuuksia esille, Vaismaa innostuu.
Tekemällä syntyy
Hänen mukaansa koko projekti on mainio esimerkki siitä, miten tekemisen kautta saadaan aina jotakin aikaiseksi. Vaikkapa jotain ihan muuta kuin mitä alun perin oli tarkoitus. Nyt kuntatumppukisan kautta saatiin persoonalliset lahjatuotteet kunnan käyttöön. Karttapohja käytettiin Pälkäne-aiheiseen grillikintaaseen, joka sei seurakseen myös saman aihepiirin essun.
Kunta voi jakaa kinnasta essuineen muistamisena tai erikoislahjana. Kyseessä on kuitenkin vielä tässä kohdin kokeilu, ja valmistusmäärä on pieni. Muun muassa sen vuoksi Pälkäne-grillikinnasta ei ainakaan toistaiseksi saada yleisesti myyntiin.
Grillikintaan ja -essun lisäksi kunta on ottanut liikelahjarepertuaariinsa samanhenkisen Pälkäne-aiheisen lautasen, jonka on valmistanut pälkäneläinen Noora Rosberg. Kulttuurituottaja Vaismaan mukaan kunnan lahjoissa halutaankin korostaa käsityöläisyyttä ja paikallisuutta.
Luovuutta hyväntuulisuudesta
Mari Laesterä miettii, että tietyllä tavalla Pälkäneen on nyt korkea aika, jopa ratkaisevat hetket, osoittaa elinvoimaisuutensa. Kunnantalolla ollaan kulttuurituottaja Vaismaan mukaan tilanteesta hyvin tietoisia ja koko ajan mietinnässä on erilaisia konsteja muun muassa kunnan näkyvyyden kohentamiseksi. Yhteisöllisyys ja rohkeus tehdä asioita ovat Laesterän mukaan pilareita, joiden varaan kunnan kehitystä ja markkinointia voisi olla hyvä rakentaa.
– Hirvittävän monesta asiasta voi tehdä pälkäneläistä kärkituotetta. Siihen kuitenkin vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja johdonmukaisuutta, hän tuumaa.
Sekä Vaismaa että Laesterä uskovat, että hyväntuulisuus on hedelmällisin maaperä uuden syntymiselle – ihan kaikkien arjessa.
– Innostus pitäisi aina hyödyntää, Laesterä rohkaisee.