AteljeeGalleria Virpi & Orbi: Ritva Syrjäsen näyttely avautuu torstaina

Kotiseuturakkaus näkyy teoksissa

Ritva Syrjänen näyttää työtä, jonka tekemiseen hän on käyttänyt muun muassa tuikkukynttilöiden suojuksia, pullonkorkkeja ja vanhan haravan piikit.

AteljeeGalleria Virpi & Orbissa Vuolijoella avautuu huomenna torstaina Ritva Syrjäsen retrospektiivinen taidenäyttely Tuttua ja tuntematonta. Vuolijoella on esillä teoksia 76–vuotiaan taiteilijan koko uran ajalta.

Syrjäsen töitä on esillä ensimmäistä kertaa näin laajasti. Maanviljelijän tytär Ritva Syrjänen on asunut ikänsä Hauhon Vuolijoella kotitilallaan. Kotiseuturakkaus on hänelle ehtymätön inspiraation lähde.

– Kotiseudun maisemia ihailen ja haluan tuoda esiin sen parhaat puolet, etenkin valon, lahjakkaana kotiseudun kuvaajana tunnettu Syrjänen kertoo.

Usein hänen maalauksissaan on vene, joka symboloi lähtöä ja paluuta. Merkityksellistä on veden kantava voima.

Kotiseudun maisemien lisäksi taiteilija on tehnyt taidokkaita maalauksia tutuista rakennuksista ja pihapiireistä. Monien kotien seiniä kaunistavatkin Ritva Syrjäsen teokset.

Näkymä Valkijärven rannasta. Vastarannalla näkyy Pälkäne.

Perspektiivit hallussa

Ritva Syrjäsen taideharrastus lähti piirtämisestä. Hän kertoo olleensa perheen ja kylän paras piirtäjä, ja se rohkaisi häntä taiteilijan tielle. Myöhemmin hän on tehnyt myös grafiikkaa, mutta öljyvärit ovat hänelle edelleen kaikkien läheisimmät.

Maalaistyttönä Syrjänen aloitti taideopinnot 1950 luvulla ABC-piirustuskoulussa kirjekurssina ja kävi sen jälkeen kolmivuotisen taideteollisen ammattikoulun sisustusneuvojaksi. Hän on opiskellut kolme vuotta Atenenumin iltakoulussa Helsingissä muun muassa kuvanveistäjä Harry Kivijärven opissa. Lisäksi hän on suorittanut lukemattomia taidekursseja.

Hämeenlinnan taiteilijaseuran näyttelyihin Syrjänen osallistui vuosina 1986–93, ja olisi päässyt seuran jäseneksi, mutta luopui toiminnasta jääden hoitamaan iäkkäitä ja sairaita omaisiaan. Myöhemmin hän jatkoi taideharrastuksiaan. Viime vuosina hän on keskittynyt puuveistosten tekemiseen.

Syrjäsellä on poikkeuksellisen vahva perspektiivin taju. Nähtyään kerran rakennuksen hän pystyy maalaamaan sen täysin oikeassa perspektiivissä ulkomuistista. Myös värisilmä on erehtymätön.

– Ikonimaalausta en voi harrastaa juuri sen vuoksi, että siinä on käänteinen perspektiivi ja sen katseleminen tekee minulle suorastaa pahaa, kertoo hän.

Hauhon kirkko.

Ritva Syrjänen tekee myös erilaisia puuveistoksia.

Teoksia myös puusta

Monipuolinen taiteilija tekee myös puusta monenlaisia hahmoja ja pikkuesineitä. Niitäkin hän on elämänsä aikana myynyt ja lahjoittanut satoja. Myös puuveistoksia on esillä näyttelyssä. Tyypillistä on, että hän suunnittelee ja tekee itse taideteoksiinsa kehykset, jotka sointuvat hyvin yhteen teoksen kanssa. Siten koko kokonaisuus on taideteos.

Avautuvassa näyttelyssä on esillä myös piirros- ja luonnosvihkoja sekä muita piirustuksia taiteilijan lapsuudesta lähtien. Esimerkiksi 1950–luvulta näyttelyssä on hauska vihko täynnä piirroksia tasavaltamme presidenteistä ja muista julkisuuden henkilöistä.

Ritva Syrjäsen muita harrastuksia ovat riimittely, soitto, museot, suvun historia ja puutarha. Syrjästen kotitilalla Koivistossa on laaja kotimuseo, jossa on maatilan omaa vanhaa, osin harvinaistakin esineistöä ja myös asunto, joka on sisustettu kodiksi 1940– ja –50 lukujen vanhoilla esineillä. Museo on museoviraston hyväksymä ja siellä voi vierailla erillisestä sopimuksesta.

 

Ritva Syrjäsen näyttely Tuttua ja tuntematonta AteljeeGalleria Virpi & Orbissa Pälkäneen Vuolijoella 18.6.–12.7.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?