Hiiligrilli se olla pitää

Pekka Mikkola grillaa mieluiten isohkolla hiiligrillillä. Rautajärveltä kotoisin oleva Mikkola muutti reilut vuosi sitten takaisin lähelle kotikontujaan Aitooseen.

Aitoolainen Pekka Mikkola luottaa hiiligrilliin. Perinteinen grillaustapa antaa ruoalle maun, jota ei kaasugrillillä grillatessa synny.

– Kukin toki tyylillään ja itselleen parhaiten sopivalla tavalla, mutta minä käytän mieluiten hiiligrilliä. Minua ei haittaa yhtään odotella, että hiillos on grillaukseen sopiva. Tämä noin puolen tunnin pituinen odottelu ikään kuin kuuluu ruoanlaittoprosessiin, Mikkola miettii.

Mikkola heittää grilliin lihaa, kalaa, kanaa ja kasviksia laidasta laitaan. Useimmiten ritilällä paistuu kanansiipiä, makkaraa, possua, kalaa ja kasviksia folionyytissä.

– Viikonloppuisin kun aikaa on enemmän, grilliinkin päätyy enemmän aikaa vieviä ruokalajeja, Mikkola lisää.

Aitoolainen yhdistää grillaamiseen usein savustamisen. Oman omakotitalon pihalta löytyvä savustuskaappi onkin ahkerassa käytössä.

– Possun ribsejä teen usein niin sanotulla 3–2–1 -menetelmällä. Tämä tarkoittaa sitä, että savustan lihaa omenapuusavussa ensin kolme tuntia savustuskaapissa ja sen jälkeen pistän sen omenamehuun valeltuna ja folioon käärittynä uuniin kahdeksi tunniksi. Lopuksi lisään ribsien päälle barbequekastikkeen ja pistän ne grilliin vielä tunniksi. Tulee muuten tosi hyvää, Mikkola kertoo.

Mikkola suosittelee kokeilemaan myös Tampereen lähiseuduilla erityisen suosittujen kanansiipien valmistamista grillissä.

– Itse keitän kaupan kanansiipiä ensin puolisen tuntia ja sen jälkeen grillaan ne hiiligrillillä sopivan rapeiksi. Siipikastikkeen lisään valmiiden siipien päälle. Tulee aivan eri makuisia kun uunissa.

Lopputulos mielessä

Innokkaana kokkailijana Mikkola arvostaa pitkään kypsynyttä ja haudutettua ruokaa. Hän naurahtaa, että joku varmaan ihmettelee hänen tuntikausien mittaisia ruoanlaittopuuhiaan.

– Mutta harrastushan tuo on siinä missä jokin muukin. Tykkään laittaa ruokaa ajan kanssa ja vaivaa nähden. Ja lopputulos eli syöminenhän minulla on koko ajan mielessä, Mikkola naurahtaa.

Juhannuksena Mikkola grillailee kotosalla yhdessä puolisonsa kanssa. Tarkoituksena on lämmittää myös pihasaunaa ja rentoutua mahdollisuuksien mukaan.

– Puolisoni on juhannuksen ajan töissä ja minulla on juhannuspäiväksi hääkeikkaa tiedossa, sillä olen mukana parissa bändissä. Väliajat vietämme sitten juhannusta yhdessä parhaamme mukaan, Mikkola suunnittelee.

 

 

Grilliperunat Pekka Mikkolan tapaan:

– Rosamundia tai muita isoja, jauhoisia uuniperunoita

– Pistele perunoihin haarukalla reikiä (ei siis kuorita) ja laita mikroon pöhisemään koosta riippuen 15–20 minuutiksi. Mikro saa olla täydellä teholla. Jos perunat ovat kovin pieniä, 10 minuuttiakin saattaa riittää.

– Halkaise ja koverra puoliksi kypsynyt peruna kulhoon odottelemaan. Säästä syntyneet perunankuorikupit.

– Sekoita perunamassaan suolaa, pippuria, smetanaa tai ranskankermaa ja voita. Käytä mausteita maun mukaan, mutta ranskankermaa/smetanaa pitää olla ainakin purkillinen!

– Lisää runsaasti ruohosipulisilppua

– Sekoita ja täytä kuoret perunatäytteellä

– Lisää päälle maun mukaan juustoa, cheddar toimii hyvin

– Grillaa kunnes juusto on sulanut ja perunat saaneet mukavan värin

 

 

 

Kommentit (8)

 1. Lilli

  Ihan kauhea on tämä ohje näistä perunoista. Olen nyt päivä tolkulla rillannut näitä perunoita ja ne ei vaan muutu mukavan värisiksi. Ihan saatana mustaksi vaan. Joku tolkku pitäis näihin ohjeisiin saada.

 2. Tolkun vinkki

  Lillille ja muille epäonnistuneille vinkiksi, että älä kypsennä niitä pottuja microssa, vaan keitä ne ne kypsiksi kuorineen ja jatka sitten siitä ohjeen mukaan. Micro mikään paras pottujen kypsennyskonsti ole.
  Onnistumisen iloa ja hyvää Juhannusta.

 3. Lilli

  No nyt se vasta myrkyn lykkäs. Nämä halkaistut ja täytetyt perunat meni ihan muusiksi kattilassa, yhtä mössöä vaan on keitinvedessä ja ruohosipulia kelluu pinnalla. Miten tämän sotkun nyt sitten vain kuumentaa grillissä voilla?

 4. Nimetön

  Voi sua reppanaa Lillukkaa ! Oisit tehnyt kuten sua neuvottiin. Nyt on tämän vuoden Vappusi ihan pilalla.
  Ite kokeilin muinoin tehdä vain yhden kerran sähkösavustimen mukana tulleella ohjeella raaoista perunoista savustettuja perunoita. Niistäkin tuli ihan kuin niitä sun kertomiasi mustia kuulia. Jos sellaisella savuperunalla olisi nakannut ja vielä osunutkin sen reseptin laatinutta henkilöä kuuppaan, niin tajunta olisi laakista kadonnut siltä henkilöltä. Ei niitä perunoita ois sikakaan toista kertaa vinkumatta syönyt ja rumiakin olivat vielä kaiken muun niistä aiheutuneen murheen ja harmin lisäksi.
  Toisella kertaa keitin kuorimattomat ja pestyt perunat ensin kypsiksi ja heti sen jälkeen kuumina ne savustin. Hot harasoo kun lopputulos oli mieleinen ja makoisa.

 5. Lilli

  Kyllähän minä tein niinkuin opastettiin, mutta en saanut sitä täytettä pysymään perunakupissa millään kun keitin ne. Pelkkää lötjäkettä täynnä koko kattila. Ja nyt loppui kaasukin. Ja naapurikin vaan uhitteli kun kävin salaa lainaamassa kaasupulloa ja isäntä sattui tulemaan takakuistille tupakalle samaan aikaan. Ei ole ystävällistä heitellä kaasua lainaamaan tullutta naapuria kumisaappaalla.
  Kyllä ei mene kohtuudella tämä pääsiäinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?