Todellisuuspakoa puutarhaan ja selfieihin

Tiina Poutasen kansiopiirros.

Luopioisten taidekesä 2015 jatkuu eskamismin merkeissä. Tulevana lauantaina avautuu Mikkolan Jyvämakasiinissa Tiina Poutasen ja Petri Pykäläisen yhteisnäyttely nimellä Eskapismin säännöt. Navettakalleriassa jatkuu vielä kesäkuun ajan neljän taiteilijan näyttely Myytit.

Jyvämakasiinissa on esillä piirroksia, maalauksia ja veistoksia elämän moninaisuudesta. Tamperelaisen Tiina Poutasen työt keskittyvät puutarha-aiheen ympärille. Hänen kansiosarjansa sisältää lisäksi piirroksia ihmisen kauneudesta. Myös Pykäläisen työt pohtivat ihmisen roolia ympäristössään.

– Todellisuuspako on pitkälti kirjallinen käsite, se on esitelty brittiläisessä kirjallisuudentutkimuksessa 1930-luvulla kuvaamaan yhteiskunnallisen tietoisuuden ja realismin puutetta, kertoo kuvataiteilija ja runoilija Tiina Poutanen.

– Oma eskapismini on lähtökohtaisesti puutarhanhoidollista. Kun uutistodellisuus katastrofikeskeisessä vauhdikkuudessaan ja innossaan tiivistää elämän sarjaksi äkillisiä väkivaltaisia massatapahtumia, alkaa pahasti ahdistaa. Silloin pakenen puutarhaan.

– Puutarha on pieni maailma, jota hallinnoin mutta en hallitse. Se yllättää, kasvit liikkuvat, vaihtavat paikkaa, peittävät toisensa, syntyvät, kuolevat ja risteytyvät tavattomalla innolla. Ne tuovat mukanaan eläimiä, houkuttelevat niitä tuoksullaan, hedelmillään tai läsnäolollaan. Tulee heisinälvikkäitä, supikoiria ja lehtokotiloita, mustarastaita, fasaaneja ja harakoita, liljakukkoja, lehtopöllöjä ja viitasammakoita, tulen minä.

Petri Pykäläisen veistos.

Joinain öinä ja päivinä elämä puutarhassa muistuttaa kovasti uutislähetystä. Kissa tappaa punarinnan kaikki poikaset vajan lattialta. Kävellessäni yläpihalta alapihalle suoritan ilokseni kengänpohjiin rouskahtelevan lehtokotiloiden massamurhan, ja tarhan ainoa viinimäkikotilo hukkuu tapaturmaisesti pikku sammakkolampeen. Lehtopöllö suolistaa alkuyöstä rusakonpoikasen. Heisinälvikkäät syövät hammasheiden lehdettömäksi ja se heittää henkensä.

Tiina Poutanen sanoo, että puutarhan julmuus on kuitenkin armollista, sillä samaan aikaan aukeaa ensimmäinen silkkipionin kukka. Pensashevoskastanja on taas selättänyt talven ja kun ei uskalla kasvaa korkeutta, se leviää. Luottavainen lepakko nukkuu terassilla ja leppälintu pesii hattuun.

 

Selfieitä eri lailla

Tampereella asuva Petri Pykäläinen kuvaa ympäristön suhdetta ihmiseen. Hänen minäpatsaansa aivokäyrineen ja ajatussolmuineen ovat yksi tulkinta selfiekulttuurista. Mukana on muiden muassa päällä käveltäviä maalauksia ja selfieteemaan liittyviä veistoksia.

Poutasen ja Pykäläisen näyttely Eskapismin säännöt on samalla Jyvämakasiinin 100–vuotisnäyttely. Kauniin tiilimakasiinin seinässä on rakentamisvuosi 1915. Talo toimi aikanaan Mikkolan tilan viljamakasiinina, Mikkolan päärakennus oli tien toisella puolella sijaitseva Pytinkinä nykyisin tunnettu rakennus. Vuonna 2007 Jyvämakasiini avattiin taidenäyttelytilana Muodonmuutoksia ry:n saatua sen kunnalta käyttöönsä ja remontoituaan sen EU:n tuella.

Kesän 2007 näyttely oli Kuolema?. Sen jälkeen makasiinissa on ollut joka kesä esillä taiteilijoiden teoksia. Tunnelmallinen rakennus tiiliseinineen ja lankkulattioineen on sellaisenaankin tutustumisen arvoinen. Siitä näkee, miten viljaa on arvostettu, sille on haluttu rakentaa koristeellinen ja arvokas sijoituspaikka.

Jyvämakasiinin ulkopuolelle rakentuu tänä ja tulevina kesinä Tiina Poutasen suunnittelema Klorofyllipuutarha.

 

Eskapismin säännöt

Näyttely Mikkolan Jyvämakasiinissa

Avoinna 30.6.–1.8. 2015 ti–la klo 10–15.

Avajaiset la 27.6. klo 12.00

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?