Pientä, kaunista ja edullista rakentamaan

Maailmallista menoa matkien on asuintiloja Suomessakin suotta suurennellen kalliisti ja kehnosti pystyyn pykätty. Ja sitten nuo ökyneliöt vielä mielettömin kustannuksin täyteen kalustellaan, varustellaan. Täövvellisen vähäjärkistä, päätöntä peliähän moinen on.

Tämän suven heinä-elokuun asuntomessussa Vantaan Kivistössä on ainaskii yks toella viksusti mietitty, studiokodiks nimetty, niukkaneliöinen pientalo näytillä. Alakerran pinta-ala on 15,5. Parvella kuus neliöö. Tuommoista jo tolkun tilana arvostettakoon. Iso perhe tietyst kahta kaipailee.

Epäterveellisen, kalliin ja kelvottoman asumisen tunnusmerkki on myös koneellinen ilmastointi! Etenkin tavanomaisen huonosti huollettuna. Siitä jo pian lähes täysin irroittauduttakoon! Ilman lämpötilaeroja sekä painovoimaa viisaasti hyödyntäen ilmastoinnit hyvin ja huokeast hoituvat. Maksutonta painovoimaa pitäis monin muinkin tavoin ekohenkisesti palvelemaan laittaa, esimerkiks ovien sulkusysteemeissä ja voiman varastoinnissa.

Talojen teossa aina puuta suosittakoon, suomalaista! Maalla ja kaupungeissa otettakoon laajalti käyttöön erottelevat, kompostoivat ja hyötyhumusta tuottavat käymälät, naapurien kanssa yhteiset, aina kun järki ja sopu sille sijaa suovat. Komposteja hyödynnettäköön runsain määrin myös lämmönlähteinä.

 

Mikko Kiio

Kangasala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?