Kangasalan Pikkuteatteri esittää: Rakkautta ja rötöksiä

Pankkiryöstö rikkoo Kumpulan kylän rauhan

Kangasalan Pikkuteatteri tuo tänä kesänä näyttämölle Paula Mäkeläisen käsikirjoittaman kantaesityksen Rakkautta ja rötöksiä. Tapahtumat sijoittuvat Kumpulan rauhalliseen kylään, jossa yleensä ei tapahdu mitään, kunnes siellä koittaa varsinainen sattumusten päivä huipentuen säästöosuuspankin ryöstöön.

Rikoksen selvittelyyn osallistuvat niin virkavalta kuin kylän lapsetkin. Lopulta mysteeri selviää, rikolliset jäävät kiinni, paha saa palkkansa.

Esityksen ohjauksesta vastaavat Mika Eerola ja Laura Parviainen. Sunnuntaina ensi-iltansa saaneen näytelmän esityksiä on vielä jäljellä viisi. Torstaina 2.7, perjantaina 3.7 ja sunnuntaina 5.7 esitykset alkavat kesäteatterilla klo 15. Lauantaina 4.7 esityksiä on kaksi, alkaen klo 13 ja klo 17. Väliajan kanssa esitys kestää noin puolitoista tuntia.

 

Juosten näyttämölle

Pikkuteatterin esityksessä näyttelee yhteensä 22 lasta. Tänä vuonna roolit on kirjoitettu niin, että on vaikea nimetä, kuka on pääosan esittäjä. Lähempänä totuutta lienee se huomio, että kaikki ovat enemmän tai vähemmän pääosissa.

Rakastavaisten, ylijunailijan ja sairaanhoitajan, osat ovat langenneet Eemeli Saarelalle ja Mette Paloniemelle. Omia koukkujaan tähän suhteeseen heittelee Helga Hurmaaja (Carola Hakola). Pankinjohtajaa esittää Taavi Sarkanen.

Juokseminen on lapsille luontainen tapa liikkua lyhyitä matkoja. Näytelmässäkin monet sisääntulot hoituvat juosten, mikä täydentää hienosti esiintymisen reippautta ja riemua. Iloisiin loppukumarruksiin tullaan ryhmä kerrallaan totta kai juosten.

Näyttämö on laaja ja leveä. Katsojien onneksi näyttämöllä ei ole yhtaikaa menossa kahta tai useampaa kohtausta, jolloin tapahtumien seuraaminen muistuttaisi lähinnä tenniskatsomossa istumista.

Näyttämön lavasteet toimivat esityksen tapahtumapaikkoina. Samalla ne peittävät näkyvistä luontevasti ne näyttelijät, joiden kulloinkin on vuoro olla poissa kohtauksista.

Puvustus kohdallaan

 

Pikkuteatterin esityksissä on näyttelijöiden puvustamiseen aina paneuduttu kokonaisvaltaisesti. Myös tänä kesänä asut yksityiskohtineen ovat ilo silmälle. Eri ammattikuntien edustajat ovat päästä varpaisiin hoitajia, poliiseja ja palomiehiä.

Pontevat palomiehet punakeltaisissa työtakeissaan ovat näyttämön väriläikkä erityisesti aurinkoisella säällä. Pelisen perhettä yhdistää samasta kuosista valmistetut vaatteet, etenkin lapset huppuhaalareissaan ovat hurmaavia myssypäistä vauvaa myöten. Puvustajana on ahertanut Heidi Jaakkola, talkoohengessä, niin kuin koko Pikkuteatterin väki.

Poliisien ja palomiesten tuloa näyttämölle vahvistetaan äänitehosteiden avulla. Savuakin saadaan katsomoon leijailemaan, kun Pelisen perheen pelikone alkaa tulla tiensä päähän.

Maskeeraajien paneutuminen työhönsä näkyy parhaiten Helga Hurmaajan kasvoilla, joilta tekoripsien räpsyntä näkyy katsomon takariveille saakka. Helga on täydellinen hienohelma kävelytyyliään myöten.

Rakkautta ja rötöksiä -esityksen tapahtumat etenevät ja henkilöt vaihtuvat näyttämöllä sen verran vauhdikkaasti, että ainakin ensi-illassa perheen pienimmätkin jaksoivat hyvin seurata tarinan loppuun saakka.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?