Vedenottamon suunnittelusta kannattaisi kertoa kyläläisille

Aitoolainen Hannu Penttilä hämmästyi kuullessaan, että kunta suunnittelee uutta vedenottamoa Kankaansyrjään.

– Asia tuli vahingossa esiin, kun tilailin soraa ja isäntä kertoi, että soramonttu on ottokiellossa.

Penttilä sanoo, että vedenottamosuunnitelmista kannattaisi kertoa ajoissa kyläläisille, koska heillä voi olla sellaista tietoa, mitä viranhaltijoilla ei ole.

– Tietääköhän kunta, että suunnitellun vedenottamon vieressä oli ampumarata. Kivääriradan luodit on kai aikanaan ajettu tien pohjiksi, ja haulikkoradan lyijykin on tietääkseni kaavittu pois maastosta. Mutta sokerina pohjalla on vanha jätevärin kaatopaikka: Maisenmäen päällä oli 1960-luvulta alkaen monttu, johon kangaspainojen jätevärit kipattiin. Ei kai se jäteväri ole harjussa vuosikymmenten aikana kivettynyt, Penttilä epäilee.

Sora-alueiden ottokielto tuli vesihuoltolaitoksen käyttöpäällikkö Harri Vierikalle yllätyksenä.

– Niistä ei päätä vesilaitos, vaan ELY-keskus. Ottokielto perustuu ykkösluokan pohjavesialueisiin. Lisäksi Aitoossa on arvokasta harjualuetta.

Vierikka kertoo, että kunta on tehnyt Aitoossa kaivonpaikkatutkimuksia ainakin vuodesta 2009 alkaen. Niiden yhteydessä ei hänen tietääkseen ole tullut esiin vanhaa ampumarataa eikä jätevärin kaatopaikkaa.

Aitoon toisen kaivon rakentamiseen on varauduttu kunnan investointisuunnitelmissa. Nykyinen vedenottamo sijaitsee muutaman sadan metrin päässä, ja se jäisi käyttöön uuden kaivon rinnalla.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?