Sipilän hallituksen alkutaival

Kiitokset kolumnisti Risto Helmiselle kommenteista (SHL 15.7.2015). Pääministeri Juha Sipilän hallituksen alkutaival on näyttänyt tarkoista askelmerkeistä huolimatta vaikealta. Kreikka-kolmosen selittäminen kansalle vaatisi tänä päivänä ulkoministeri Timo Soiniltakin vähitellen jotain muutakin kuin loppuun kuluneita sutkautuksia. Sutkauksilla tämä kokenut politiikan kehäkettu kuittasi täydellisen takinkääntönsä Kreikka-asiassakin, joten se siitä. Kansa jo protestoikin tällaiselle ilmaveivaukselle. Sipilä hankki alkukesästä runsaasti mediatilaa ja näkyvyyttä markkinoidessaan hallituksensa kärkihankkeita. Niistä ei liene tänä päivänä vielä ainuttakaan aloitettu tai sitten niistä vaan ei ole haluttu syystä tai toisesta kertoa kansalle.

Kukaan ei vielä osaa ennustaa Sipilän hallituksen toimia ja elinpäiviä. Tie tulee olemaan kivikkoinen. Näennäisesti laaja kannatus eduskunnassa voisi ennustaa pitkää ikää, mutta soraääniä on kuulunut jo kaikista kolmesta hallituspuolueesta, eniten toki perussuomalaisten piiristä. Edessä oleva syksy tuleekin sisältämään monenlaista vääntöä ja jopa irtiottoja budjettineuvotteluissa. Perussuomalaisten Soini pitää keskustan kokematonta Sipilää tiukassa otteessa. Siihen niskalenkkiin Soini kaappasi valtuudet jo ennen teatraalisia hallitusneuvotteluja. Soini osaa pelin politiikan paljon kokematonta Sipilää paremmin. Ei tunnu Stubbinkaan esiintyminen kovin vakuuttavalta vaikka ylenmääräinen naurunhekottelu onkin hyvien sparraajien ohjeistuksella karsittu pois.

Valitettavasti Kreikka on vajoamassa kuoppaan, josta nouseminen vie paljon aikaa. Maa on jopa ruoka- ja lääkeavun tarpeessa jo tänä syksynä. Stubb, Sipilä ja Soini tietävät tämän katastrofin jo alkaneen. Näytelmä  jatkuu.

Suomen valtio järjestelee avun tarpeessa olevalle Kreikalle tukea muiden EU-maiden rinnalla. Sen lisäksi me kansalaiset voimme auttaa kreikkalaisia esimerkiksi suuntaamalla lomamatkojamme mahdollisimman paljon juuri tuohon vaikeuksiin ajautuneeseen kulttuuri- ja matkailumaahan. Turismi on valtavan hyvä mahdollisuus ja työpaikkojen antaja Kreikalle.

Lopuksi vanhojen aikojen muistelua. Katselin Pälkäneen Yhteiskoulun matrikkelia vuosilta1946–86. Olemme kolumnisti Risto Helmisen kanssa käyneet ilmeisesti ainakin muutamia vuosia samaa koulua.

Kuljen helposti ajatuksissani noihin nuoruuteni aikoihin V. A. Koskenniemen säkeillä: ”Olen unessa useasti, sinun kaduillas koulutie, kotiportilta kouluun asti, minun askeleeni vie. Syysaamu kirpeä koittaa, yli heräävän kaupungin, ja sen laidassa koski soittaa, tutun sävelen ilmoihin”.

Onkkaala tosin oli pieni kirkonkylä, mutta tunnelma oli varmaan silti sama kuin runoilijan kotikaupungissa Oulussa. Onhan meilläkin oma Kostianvirtamme, vaikka kuohujen soitot 400 vuotta sitten vaimenivat. Mieleen helposti painuvan kauniin sävelmän tähän runoon on laatinut itse säveltäjämestarimme Jean Sibelius. Mestarin syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta. Opin tämän laulun kansakoulun kolmannella luokalla.

Jatkan vähän vielä tunnelmointia. ”Elokuinen ilta 1950–luvulla, Pälkäneen VPK:n Vilpola, tyttöystävä rinnalla, tango Desire, foxi Suklaasydän. Tätä juuri sepittämääni runoa saavat kaikki lukijat ja säveltäjät vapaasti lainata somessa ja muussa mediassa loppukesän pimenevinä iltoina.

Toivotan hyvää loppukesää Ristolle ja kaikille lehden lukijoille!

 

Vanha kesäpälkäneläinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?