Historian kreikasta nykysuomeen

Sydän-Hämeen Lehti näyttää kesän kuluessa parantavan otettaan ”maamme johtavaksi” kantaa ottavaksi tietopaketiksi. Viime viikon lehti oli siitä hieno osoitus. Kirjoituksissa yhdistyi oivallisesti sekä huumori että asiallinen tiedotus. Aivan ällistyttävää asioiden humoristista yhdistämistä nykypolitiikkaan osoitti Martti Huhtamäen kirjoitus Salainen näytelmä. Muista lähinnä kantaa ottavista artikkeleista voin todeta mukavan mummelin aikaansa seuraavat pakinat ja Risto Helmisen asialliset kommentit.

Itse olen lueskellut Paul Tiililän isoisän päiväkirjoista kokoamaa ”järkälettä” Isänmaa ja äidinkieli. Se on valtava historiallinen tietopaketti keisarinvallan suomesta talvisodan kynnykselle ( Kaarlo kuoli 1936). Vaikka olen koettanut löytää tietoa näistä ajoista monestakin kirjasta, en ole mistään muusta teoksesta saanut niin yhtenäistä ja elämänläheistä kuvaa näiltä vuosikymmeniltä. Historian kirjoista saa lähinnä tiedon palasia, kun taas tässä oli yhtenäinen kokonaisuus vuosilta1876–1936.

Erityisen kiitettävää on realistinen kuvaus vapaussotamme vaiheista. Suomen yhteiskuntapolitiikan lisäksi kirja käsittelee maailman politiikkaan liittyviä näköaloja. Toki siinä on kulttuuriin, taiteisiin, kasvatukseen, kirjallisuuteen, uskonkysymyksiin ja henkilökohtaiseen elämään liittyviä asioita, mutta niistä alueista voisi kirjan pohjalta tehdä omat teoksensa.

Suosittelen luettavaksi. Pälkäneen kirjastossa teoksella näyttää olevan kysyntää. Ei kun lukemaan. Minut ainakin kirja koukutti, vaikka aluksi aioin vain lähinnä selata sen läpi.

 

Seppo Lahtinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?