Lepakkobongausta viikonvaihteessa

Lepakkoja bongataan tulevana viikonloppuna. Kuva: Timo Metsänen

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys järjestää jo perinteeksi muodostuneen Lepakkobongauksen tulevana viikonloppuna eli 24–26. heinäkuuta. Kyseessä on jo viides Lepakkobongaustapahtuma.

Tapahtuman ideana on havainnoida lepakoita yhden tunnin ajan omavalintaisessa paikassa esimerkiksi kesämökillä, puistossa tai järven rannassa.

Viime vuonna lepakkobongaus keräsi ennätysmäärän havaintoja. Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut, erityistä asiantuntemusta ei vaadita. Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti ja rajata mahdollisia lajeja esimerkiksi lentopaikan perusteella tai erityisellä laitteella, lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi.

Edistyneemmiltä bongareilta toivotaan havaintoja pikkulepakosta (Pipistrellus nathusii), jonka BatLife Europe on valinnut vuoden lepakoksi 2015. Nimestään huolimatta pikkulepakko on kuitenkin lähes samankokoinen kuin muut lepakkolajimme, ja sen tunnistamiseen vaaditaan ultraäänidetektoria.

Bongaustulokset ilmoitetaan yhdistyksen verkkosivuille tulevalla lomakkeella www.lepakko.fi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?